Presskonferens på SVT

av Sanna Lundell

Jag har sällan känt mig så stolt, förväntansfull och brinnande inför en arbetsinsats som nu. Den 23/9 21.00 i SVT1 sänds den första delen i vår dokumentärserie Djävulsdansen – om medberoende och anhörigskap. I dag var det presskonferens och smygvisning av SVT´s höstsatsningar och premiär för vår fina trailer. Se här! Stolt, rörd och tacksam!!! Så glad över att jag mötte Ann för fyra år sen! Så glad att vår producent Ann-Linn Guillou har gjort ett så satans bra jobb. Så otroligt tacksam över alla våra fantastiska medverkande. Vilka berättelser, vilket hopp, vilket otroligt viktigt ämne ni har vågat lyfta och vägrar mörka!

Pepp också att Stalkers, säsong 2, som jag hann göra i 3:an innan jag gick till SVT är nominerat till en Kristall för årets fakta- och aktualitetsprogram. Jippi. Lycklig stjärna över min dag.

Dag fem #yogagirlchallenge

av Sanna Lundell

I dag ska vi bryta en dålig vana. Det har inte gått så bra hittills. Har nämligen inte utsatts för någon typ av tidspress, så jag har inte behövt brottas med mitt problem just i dag. Tidsoptimismen är min allra sämsta vana och jag känner mig högst redo att göra mig av med den.  Hatar mig själv varje gång jag kommer på mig själv med att sabba värdefull, vacker tid med stress. Hjärtat i halsgropen och sura miner för att man inte respekterar andra människors tid. Har haft problem med detta hela livet. Alltid fem minuter sen. Från första dagen i första klass.

Började jobba med det här redan förra hösten och det HAR blivit bättre. Barnen är i stort sett alltid i tid till skolan, och jag har skött mig bättre än förr. Men jag har mer kvar att slipa på. Nu tänker jag bli en sån där irriterande jävel som kommer FÖRE andra. 10 minuter tidigare än alla andra. Jag ämnar börja i morgon.

I morgon vill yogagirl att  vi ska skapa en ny bra rutin. Min får bli att skapa en underbar morgon. En morgon utan stress för alla i familjen. Det ska bli mitt höstlöfte.

På ett tåg till Göteborg!

av Sanna Lundell

Åker x2000 baklänges. Inte så uppiggande för en åksjuk person.

I eftermiddag ska jag och Ann gästa SVT´s Sommarkväll. Prata om Djävulsdansen som snart har premiär. I går spenderade jag hela dagen på en makalöst vacker skärgårdsö för en än så länge hemlig inspelning. Magiska samtal, havsörnar, vilda minkar, golf (!), yoga (klarade andra dagen av #yogagirlchallenge av ren tur) och skaldjursplatå. Njutardag.

I morgon flyttar jag våra älskade hästar från  sommarvistelsen på Lennartsnäs säteri i Kungsängen till världens mest fantastiska lösdrift på Runsten i Huddinge. Har äntligen hittat den perfekta kombon Lösdrift OCH supermodern anläggning med alla faciliteter man kan önska sig. Ridhösten som väntar lär bli amazing.

 

 

 

Yoga varje dag:-))))

av Sanna Lundell

Fått yoganytändning. Mycket tack vare Rachel Brathen, eller @yoga_girl som heter på Instagram. Jag liksom hundratusentals andra yogalovers blir lite gladare varje dag när hon delar sin ärlighet, sin livsglädje, sina sorger, sin klokskap och sin galna lekfullhet med oss. Nu har hon #yogagirlchallenge. Hon vill inspirera oss till att #yogaeverydamnday. Jag ser det som en gåva! Precis vad jag behöver nu när ledighet går in i vardag. Då ängslas min själ över krav på uppväxling. Perfekt då med yogan som liksom håller mig i handen. Tillsammans med hästarna. Jag kom på det i våras, jag måste inte välja! Jag kan rida OCH yoga. Måste inte bli besatt av bara det ena eller det andra. I dag slog jag därför två flugor i en smäll. Yoga till häst! Att yogaandas tillsammans med en häst är ren magi. Har inga vetenskapliga bevis för detta, men jag kan svära på att det är oerhört hälsosamt, livgivande och lugnande för psyket och kroppen. Att smälta samma med ett djur i skogens tystnad. Att se genom hästens ögon. Lyssna med. Känna med. Närvaro. Lycka. Sinnesro. As simple as that!

Många har kommenterat

av Sanna Lundell

mitt arga inlägg om Expressens publicering av  ”kokainfilmen”.

Jag fick fram för allt oerhört mycket kärlek och pepp. Tack alla för det! Tack för att ni bemödade er om att läsa hela texten och förstå den. Tack för att ni klarade av att göra skillnad på mitt privatliv och det offentliga.

Vissa ville dock hävda att mitt agerande var en akt av medberoende. Att jag försöker skydda någon som inte mår bättre av att skyddas. Att det är skam på torra land att jag tar den där ”knölen” i försvar. Att det enda som funkar med missbrukare är konsekvenser och gränser. Att jag får skylla mig själv som skaffat barn med en ”pundare”. Och så vidare i all skamsen oändlighet. Till er vill jag säga följande:

1. De jag i första hand försökte skydda var mina barn, framgick inte det med all önskvärd tydlighet?

2. Det jag i andra hand ville med min text var att väcka en pressetisk debatt. De pressetiska reglerna säger bland annat:  

Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning. 

Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges.

Expressen bröt alldeles uppenbart mot de här reglerna, och det är för jävligt. Framför allt för mina barn. Många ville då kasta tårtan – ”du skriver ju för Aftonbladet som är lika vidriga”  -i ansiktet på mig. Ni har till viss del rättt. Aftonbladet publicerar mig, men jag står fri. Jag är frilansjournalist och ansvarar för varenda ord som kommer ur mina fingrar.

3. Jag vet allt det där om konsekvenser och gränser, tro mig! I mitt/vårt fall finns dock inte bara privata gränser, utan även offentliga. Mina privata gränsdragningar vet ni ingenting om, och så bör det vara. Vi behöver alla en privat sfär som bara de närmaste har del i. Ni vet oerhört lite om den sfären och så måste det få vara.

4.  Jag vet också att man inte blir frisk, stark eller motiverad av skam. Tjära och fjädrar och strupstock har aldrig varit gynnsamma metoder för att få folk att förändra sig. Offentlig skam leder tvärtom ofta djupare ner i svärtan. Kärleksfulla, sunda gränser utan ilska eller skam är däremot nödvändiga i alla relationer och ger förutsättningar till självrespekt, tillfrisknande och något vackert.

4. Att blir fri från sitt medberoende handlar just om det, att lära sig sätta sunda, kärleksfulla gränser och att skydda sin personliga sfär. Att ställa krav på hur man vill bli behandlad. Att våga ge uttryck för sin vilja och sina behov.

Listen up dudes!

av Sanna Lundell

Från och med den 1 september finns det en fantastiskt billig och bra halvtidsplats att hyra i min frilansgrupp Garbo Reportage på Katarina Bangata 48 i Stockholm. För 1400 kronor i månaden får du bredband, förvaring, städning, kaffe, frukt och åtta härliga journalistkollegor. Det råder en rolig, hjälpsam och varm stämning på Garbo och jag rekommenderar alla som drömmer om frilanstillvaron att hyra skrivbordet! Inboxa mig på sannalundellsblogg@gmail.com så berättar jag mer! 

Back on track

av Sanna Lundell

Stan. Fortsatt hetta. Nu smyger jag i gång maskineriet lite smått. Har bland annat skrivit den här kolumnen om restaurang Babylons ägares skitinställning till amning och bröst! Men jag badar ändå minst två gånger om dagen och njuter av de här sista vackra lediga augustidagarna. Puss på er.

Hemma igen

av Sanna Lundell

ensam i min säng efter den hetaste tågresan hem från Jämtland sen mannaminne (varför säger man så egentligen? Mannaminne?). Stockholm, min lägenhet och min säng kokar och jag kan knappt ha datorn i knät när jag betar av första säsongen av Downton Abbey. Ja, jag är sen på bollen här, och shit vad jag har missat! Vilken Sanna-serie. Vilken ögonfröjd. Ska gå och hämta några isklabbar och linda in i handduk och lägga bredvid mig. Sen blir det Abbey race!!!

Öring, mandelpotatis och kantareller…

av Sanna Lundell

Från söder till norr har jag åkt denna sommar. Nu Jämtland. Älskade underbara Edsåsen, mitt barndomsparadis! Auktioner, hjortronplockning, sju sorters kakor på hembygdsgårdar, fjällpromenader och vyer så vackra att man vill gråta. Frihet! Suger i mig mina sista dagars ledighet. Men nu börjar faktiskt längta efter att maskineriet drar i gång igen. Har vilat klart liksom.

 

Sida 1 av 98
 • Tjänstgörande redaktör: Mia Carron
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB