Ligger och lyssnar

av Sanna Lundell

på en besatt vuxen engelsman som med frenesi öppnar paket med fotbollskort och redogör för vilka kort han får – inför en webkamera och ut på youtube. Detta är min yngste sons kvällssaga.

I övrigt höstlov och en tämligen kravlös vecka. Skönt att bara vara hemma. Fixa med köket som så sakteliga håller på att ta form. Ska blir så spännande att få visa er:-)

Har gjort ett litet experiment. Har gett mig fan på att fixa köket för mindre än 10000 kronor. Jag bor ju i hyresrätt och har ingen lust alls att spendera jättesummor på ett kök som jag inte äger. Vill ändå ha det vackert i kring mig och stod inte ut med ett kök dominerat av en totalt asensuell standardkänsla helt utan finess. Har före och efter bilder. Kommer bli såååååå fint. I morrn hoppas jag på att kunna hämta luckorna på otroligt snabba och proffsiga Stockholms Industrilack som ligger i Högdalens industriområde.

Fredag, helg, höstlov

av Sanna Lundell

Yabadabadoooooo

Kom nyss från möte med inspirerande Fred Nyberg och underbara Annika Jankell. Fred bjöd på en finlunch på restaurang Fisk på Royal Viking vic Centralstationen. Piggvar, brynt smör, pepparrot och räkor. Varför äter man inte fisk oftare? (just det, barnen matvägrar). Förhoppningsvis får vi chansen att göra vi om vårt mycket omtyckta medberoendeseminarium i fler städer.

I övrigt ett fortsatt upp- och- nervänt kök. Hyser stora planer för det, men vägen dit känns brokig och jobbig. Jag vill liksom ha klart saker snabbt och det kliar i fingrarna på mig när jag måste vänta på kakelgubbarna tills på måndag.  Ska försöka hålla mig från att sätta i gång något galet amatörbygge för att jag är otålig.

 

Nytt golv i köket

av Sanna Lundell

Harlequinrutigt i 50-tals grönt och gräddvitt. Så pass jävla snyggt! Nu ska bara väggarna målas och luckorna omlackeras och fixas och nytt kakel upp på väggarna. Efter hjärnverksamhet vill jag bara jobba med händerna. Fixa mitt kraftigt eftersatta hem. Unna mig vackra vyer.

Olgis ligger hemma sjuk och supportar mig.

Ser fram emot en vecka i kulturens tecken. I morgon Dödsdansen på Maxim. På torsdag Dan Hylander på Södra teatern med mamma.

MAXIMBANNER_500X750PX dan416

 

Happy Weekend

av Sanna Lundell

Hej älskade vänner!

Nu packar jag in mig själv och min lilla vovve och drar ut till stallet i vanlig ordning. I helgen ska vi preparera marken i lösdriften som just nu är en lervälling utan dess like. Skotta lera, lägga markduk och fylla upp med några ton sand för att hästarna ska få torrt om fossingarna. Lär bli jävligt fit efter den här helgen med andra ord:-) Olga ska hoppa sin och Grynets första pay n´jump i morgon, så jag får pausa i arbetet och kolla in deras framfarter också förstås.

Och just det, läs min kolumn i dagens blad också!

 

Längtar tillbaka

av Sanna Lundell

till Finnbergstoppen, hade lätt kunnat stanna där med vyerna, råkosten, de varma baden och den gudomliga sömnen en vecka till. Vet att jag skulle skriva bok otroligt bra där. Det måste bli så…

Kom hem och blev otroligt stolt och glad när jag läste detta!

Puss

Mot Finnskogstoppen

av Sanna Lundell

Genom ett bedårande Värmland. Jag kan bli nästan sjuk av vackra vyer. Ryser, känner lycka, simpel, ren lycka när jag ser vackra landskap. Vill direkt köpa ett hus här!

Jag, Ann och Josefin kom till Karlstad i går. Anns väninna Gigi Esse bjöd hit oss på hälsohemsweekend på Finnskogstoppen i Norge. Men först gjorde vi ett stopp på Cut in Kitchen i Karlstad och passade på att låta Gigi  fixa våra hår, hon är ju som jag berättat tidigare en riktigt grym frisör och har botat min frisörskräck. Testade också en diamantslipning och Dermapen-behandling hos gulliga Pernilla Nilsson på Inspired by Glow. Min hy var torr som fnöske och den känns verkligen – hur kylsigt det än låter – som ny nu.

Vi behövde verkligen det här efter tre extremt intensiva veckor. Ska bli så skönt att sitta på en bergstopp nu och meditera. Yoga. Hälsokost. Massage och bästa vännerna. Yabadabadooo!!!!!

Tack!!!!!

av Sanna Lundell

I tisdags sändes sista delen av Djävulsdansen. Har befunnit mig i en kärleksbubbla sedan dess. Som inuti en enda stor kollektiv gruppkram. Alla vuxna barn där ute, alla medberoendesyskon: kärlek, kraft, hopp, förståelse och värme. Från djupet av mitt hjärta: Tack!

Tack också till alla ni som var på U-FOLDS seminarium i Uppsala i tisdags. Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning arrangerade ett mycket lyckat samtal om medberoendets konsekvenser och kommunernas bristfälliga anhörigstöd. På plats fanns politiker, rektorn för Uppsala Universitet och massa underbara vuxna barn och medberoende! Börjar verkligen känna att det finns ett före och efter Djävulsdansen. Vi gjorde skillnad. Vi öppnade upp Sveriges kanske mest skamfyllda folkhemlighet.

Ämnet är outtömligt och vi har bara skildrat toppen av ett isberg. För att fortsätta utforska, belysa och lyfta problematiken så har jag och Ann Söderlund bestämt oss för att skriva en bok om medberoende. I går var vi på förlagsmöte och vi är redan i full gång med processen.  Håll utkik hos din bokhandlare i vår:-)))

Om konsten att ta av sig Offerkoftan

av Sanna Lundell

När jag började gå i terapi och förstå att jag var medberoende så var det till en början väldigt omskakande på ett positivt sätt. Äntligen någon som förstod. Äntligen någon som jag kunde vara helt öppen för. Någon som förstod vad jag pratade om, som inte bara la huvudet på sned och tyckte att allt lät nattsvart. Jag fick prata om all min besvikelse, om all min utsatthet, och min ilska.  Gick dit och var förbannad. Så arg! (sorgen kom långt senare). Pratade mest om andra som gjorde mig förbannad. Andras beteenden, andras brister, andras risiga sätt att bete sig mot mig. Hela tiden.

Efter några veckor i terapi fick jag min första kalldusch när –  låt oss kalla honom Lasse – frågade ”vad har du för vinster i den här relationen?” Jag ba, vad snackar han om nu??? Vinster??? Klart jag inte har några jävla vinster av att leva i det här kaoset. Men Lasse insisterade och introducerade mig för begreppet ”offerkofta”. ”Har du inte på dig offerkoftan nu Sanna?” frågade Lasse och jag blev förbannad på honom och frågade vad han egentligen menade med det.

Han förklarade att jag givetvis i viss mån var ett offer för omständigheter, men att man som medberoende ofta ”hamnar” i situationer och relationer där offerkoftan åker på. Vinsterna är att vi slipper titta på våra egna brister. Att vi jämfört med den beroende ”skitstöveln” framstår som tämligen perfekta. Att vi altid har rätt. Att vi är klanderfria och utsatta. Att vi genom att fokusera all vår kraft och energi på andra ”slipper” fokusera på oss själva och vår egen känsla av värdelöshet. Vi ser oss ofta som offer även utanför relationen. Ständigt, eller i alla fall ofta utsatta för allehanda oförätter.

Lasse förklarade att jag för att bli fri från medberoende måste börja ta ansvar för mig själv. Bli min egen älskande förälder som ser till att stoppa in mig i situationer där jag inte är ständigt utsatt. Ingen annan vuxen kommer att göra det åt mig. Välja relationer och situationer där jag inte är ett offer. Kräva jämlika relationer. Gå i från de jag tycker behandlar mig som skit. Ställa krav och sätta gränser för att slippa känna mig som ett offer. Jag tyckte att han var helt fel ute just där och då (medberoende klarar oftast inte av att ta kritik:-), men jag började tänka på offerkoftan, och hur skönt och lätt livet skulle kunna kännas utan den.

I morgon visar vi tredje och sista delen av Djävulsdansen. Den handlar om att bryta upp. Om att att ta av sig offerkoftan och agera i stället för att reagera. Om att välja sitt liv. Att om att man måste ta hand om sig själv före man tar hand om andra vuxna människor.

#medberoendedag7

Stor kram

Se om ditt hus – nu snackar vi stålar

av Sanna Lundell

Jag vet inte hur många medberoende som jag har träffat under åren som rent konkret har svårt att ställa krav eller lämna en relation på grund av ekonomiska skäl. När man har dansat djävulsdansen ett bra tag så är ekonomin oftast rejält misskött. Pengar är det sista man orkar bry sig om när världen rasar. När gränserna mellan jag och du är utsuddade som för nästan alla djävulsdansare så är ekonomin inte sällan en gemensam smältdegel av ångest.

Trots att jag och Blondinbella har olika åsikter om det mesta så måste jag verkligen tokhylla henne för satsningen  Economista. Boken, podden och medlemsklubben som vill peppa kvinnor att ta makten över sin ekonomi. ”Att ta hand om dina pengar är detsamma som att respektera dig själv. Vi kallar det Economista: att styra din ekonomi och därmed ditt liv istället för att ekonomin styr dig. Boken ger dig enkla verktyg för att hantera dina pengar så att du får energi över till roligare saker än att ligga sömnlös av ekonomisk stress.” Sjukt bra satsning. Och välbehövlig för oss medberoende. Det handlar återigen om fokusförflyttning, om egenvård och att älska och respektera sig själv. Tycka att man är värd en bra ekonomi. 

Att ha egna pengar i egen plånbok gör valmöjligheterna större på livets alla områden. Inklusive att för en tid, eller kanske för alltid, lämna det sjunkande skepp som en missbrukare utan vilja, insikt och motivation faktiskt är.

#medberoendedag6

Sida 1 av 101
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB