Erkänn att jag var otippat bra!!!

av Sanna Lundell

Ni som missade mig i gårdagens fångarna på fortet, gå in här bums och kolla! Jag är ärligt stolt över mig själv. Trodde aldrig att jag skulle greja det, att jag ens någonsin skulle få för mig att vara med. Men wtf, yolo, som de unga säger. Man ska testa allt! Fångarna gav mersmak!

Regina-gate

av Sanna Lundell

Vet inte om ni har hängt med i valsen kring Alex Schulman och Regina Lund? Alex Schulman skrev en krönika i söndags om Regina Lunds nya karriär som spådam i Hänt Extra. Han skrädde inte orden och menade att Hänt Extra omedelbart borde stoppa Reginas mediala framfarter eftersom hon kan ”se” reinkarnation, tidigare liv och ”prata” med döda. Ja, ni kan själva läsa vad han skrev här. Det var ju lite hårt…Regina har skrivit ett svar här. Jag håller med henne. Varför inte bara respektera att det fan inte ät märkligare att tro på reinkarnation än på att oblaten på riktigt förvandlas till Jesus kropp under nattvarden.

I går var jag i Borlänge och föreläste på Hagaskolan om medberoende. Alltid så fint att komma ut och prata om dt onämnbara. Fint med alla möten efteråt.

Apropå heaven and hell

av Sanna Lundell

Oerhört jobbig sak som inträffade förra veckan när också så mycket fint hände: Min älskade Landrover dog. Den avled på Östgötagatan efter en tids sjukdom morgonen den 23 januari. Kamaxelkedjan brast och motorn ser numer ut som ett som ett mischmasch av gud vet vad, förmodligen brustna ventiler och olja och skit. Det trista med denna här historien är att jag verkligen älskade den här lilla bilen OCH att min helförsäkring som jag ängsligt bemödade mig om att som förstagångsbilägare teckna inte täcker motorskada på bilar äldre än 10 år. Min blev 13 i år. Borde inte länsförsäkringar ha upplyst mig om den belägenheten när jag tecknade försäkringen? Det stod ingenting om den här 1o-års gränsen på nätet när jag scannade info som besatt. Man fyllde i hur gammal bilen var och fick upp lite olika alternativ.  Jag valde helförsäkring just för att det täckte motorskada och vagnskada. Ingenting om 10 årsregeln alltså. It sucks. Life with cars sucks. Nu vill jag ha alla era tips om vilken bil jag ska köpa och på vilket sätt. Leasa, är det ett alternativ? Jag behöver en drivmedelssnål bil med dragkrok. Den ska gå som en klocka. Inte strula. Help me!!!

R I P

2002_landrover_freelander_4dr-suv_se_fq_oem_1_500

Baren som fick hybris

av Sanna Lundell

Heaven and hell. Vissa dagar består av både och. Höga toppar och djupa dalar.

Lördagen var en sådan dag. Det började briljant med den ultimata ridturen. Älskar ju att snön är här. Min häst instämmer i jubelkören och vi hade den kanske finaste uteritten som jag någonsin varit med om. Ninna är inte riktigt den lekfulla sorten. Hon är vanligtvis allvarsam, mild och mjuk – inte så sprallig liksom. Men i lördags var hon mer en yr hund än sitt vanliga jag. Vi var som två barn i snön. Efter en galopp över stubbåkern kunde hon bara inte låta bli att rulla sig i  härligheten. Rena rama turen att jag red barbacka i repgrimma och hann glida av. Sjukt härligt.

Kvällen fortsatte underbart med middag på Metropol Palais. Ny fransk finkrog på Sveavägen. Riktigt gott. Riktigt vackert. Riktigt trevligt. Kir Royal. Anklever på brioche. Bouillabaisse med liten skaldjursplatå och sist men inte minst nötkrämsfyllda profitelroles och en tropisk mousse med sockerkaka i mitten, passionsfrukt och hallon. Yummie. Perfekta sällskapet i min bror och hans käresta.

Sen fortsatte vi för att fira min andra brors vernissage med en drink på Tweed, en fancy pancy bar i Gamla stan. Till en början var vi impade av inredningen och stämningen och varandras sällskap. Men när det blev dags för runda numero två förändrades stämningen som genom ett trollslag när hipsterservitören känner sig nödgad att läxa upp mig och ge mig en patronizing lektion kring min önskade mellansöls ickevara. Mellanölet avskaffades på 70-talet och var inget jag kunde få beställa. ”Nähä” sa jag försvånat, ”men jag tror nog att de flesta förstår vad som åsyftas när man beställer en mellanöl: en svagare starköl som ligger någonstans mellan 3,5 % och 5%. En Hof, en Corona, en Sol. Typ.” Men nej, den här baren hade enligt mustashhipstern bara starköl på 5 %. Det var vad jag kunde få mig serverat. Vid det här laget hade min brorsa ruttnat rejält på översitteriet så när servitören sen kommer med vår dryck och hårt ställer ner ölglaset framför mig och säger ”här har du din STARKÖL” så brister det för brorsan som dräper till med ett ”Nu få du ta och slänga igen käften”. Ölexperten blir ursinnig och menar att vi har förnedrat honom på hans arbetsplats. Han skvallrar till barchefen som utan att ta reda på vad som egentligen har hänt stänger vår nota och ber oss gå. 36-år gammal blev jag för första gången utslängd från en krog. Inte så soft. Inte så rättvist. Riktigt illa skött av Tweed.

Bo i kyrka

av Sanna Lundell
Unknown-8

Nu är den här vackra nygotiska kyrkan vid Mariatorget till salu. Vet inte vad jag ska tycka om det. En del av mig säger att det är fel. Att det är guds hus och att det mår bäst av böner, andakt och sång och att det är sorgligt att vi är så sekulariserade i det här landet och inte förstår att vi lider andlig nöd. En annan del av mig vill att min yogalärare köper kyrkan och skapar Stockholms härligaste yogacenter… Eller att vi får se en ny musikscen här…Det vore coolt.

I övrigt har min förkylning gått över i någonstans illamående som inte vill ge med sig. Jävligt osoft. Orkar ingenting och mitt hem håller på att förfalla. Vill bara bli pigg, frisk och sprallig igen. Ta tag i allt som släpar efter…Hoppas på morgondagen.

Dricker te och äter rostisar

av Sanna Lundell

En mindre bra morgon. Förkyld som ett as plus någon slags maginfluensa light. Har ändå hur mycket som helst att göra så det får bli till att liggjobba i dag samt göra en kraftig ansats att reda i min kvittopärm och bokföring. Nu ska den nämligen in igen pärmjäveln. Tycker att året känns som ett rusande tåg när det kommer till den här kvittopärmen, jag satt ju nyss med de här förbannade kvittona.

Vid sjukdom känns det också mindre smart att ha befolkat livet med ett zoo. Januari, -3, snålblåst, gråhimmel, feber och diarré gör att jag måste pröva tålamod, psyke och självkontroll för att gå ut den där långpromenaden som Whoppie kräver, ta in 10 hästar 17.00, kånka dunkar med iskallt vatten till hästarnas lösdrift och mocka frusen hästskit.

Gratis tandvård

av Sanna Lundell

Är hos tandläkaren med min mellanson. Han har tyvärr inte ärvt min stenhårda emalj utan har hål och måste laga titt som tätt. Han ligger i en bekväm tandläkarstol, blir så otroligt fint och värdigt behandlad och får med största sannolikhet en helt traumabefriad upplevelse av tandläkaren. Så tacksam för detta. Det får mig att tänka på min morfar som för 90 år sedan cyklade 14 mil från gården på jämtländska landsbygden in till Östersund och som 16-åring fick alla sina rötadrabbade tänder utdragna av en smed. Löständer i ett glas på nattduksbordet. Viktigt att tänka på hur vi på bara 90 år byggt ett jämlikt, värdigt, vackert Sverige där alla barn har fri tandvård. Låt oss inte förstöra det.

IMG1342.JPG

Taxi

av Sanna Lundell

Det regnar. Har varit ute i Huddinge hos min nya kompis Anette. Min bil som jag vanligtvis älskar bestämde sig för att plötsligt inte starta, så vad gör man? Regnet öser ner..

Relativist

av Sanna Lundell

Besatt av serien Big Love för tillfället. Den utmanar verkligen alla mina idéer om kärlek, familj och tvåsamhet. Tycker efter åtta avsnitt att det verkar riktigt skönt att leva i kvinnokollektiv med en snäll och rik man som hoppar runt mellan sängarna. Systerfruar som hjälper till med barn, mat och städ. Alltid någon att prata med. En stor härlig, god familj där alla hjälper varandra! Om det inte vore för deras bisarra relation till ”dear heavenly father”, att fruarna inte får ligga varken med varandra eller andra män, och att barnen verkar förvirrade… Hur som: älskar serier som får mig att ifrågasätta värden vi tror är så självklara, så grundmurade i oss.

Med risk för att låta självgod

av Sanna Lundell

men när jag läser detta känns beserwisser-uttrycket ”vad var det jag sa” skönt tt använda!

 

Som sagt, tycker att det är förbannat sorgligt att barn ska behöva få reda på att de har ett fel i hjärnan och medicineras med narkotikaklassad medicin OM de inte är sjuka utan i stället lider av arbetsmiljlstörningar, stress eller obearbetade trauman. Varför patologiska sunda friska reaktioner? Money, money, money är det simpla svaret tror jag. Effektivitet, normalitet, en snävare och snävare ram för hur en människa ska vara för att anses lycklig, tillräcklig och ickebesvärlig.

Sida 1 av 105
 • Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB