Wiktoria Johansson och Anton Ewald i Sveriges Eurovisionjury

av Tobbe Ek

Nu har EBU gått ut med medlemmarna i samtliga jurygrupper i Eurovision.

I Sveriges jury ingår artisterna Wiktoria Johansson och Anton Ewald, låtskrivaren och producenten Anderz Wrethov, radiokanalen NRJ:s programdirektör Rickard Keilor. Karin Gunnarsson, musikredaktör på P3, är juryns ordförande.

Lite märkligt ändå med Wiktoria Johansson i juryn när hon också är med i SVT:s införprogram, tycker jag. Men det tycks inte finnas några regler i år om att man inte ska ha uttryckt sina åsikter om låtarna i förväg. De regler för jurymedlemmarna som listas på Eurovision.tv är:

 • får inte ha varit jurymedlem de senaste två åren
 • måste vara minst 16 år den dagen då röstningen genomförs
 • får inte vara anställd av deltagande tv-bolag
 • måste utöva ett yrka inom, eller nära, musikindustrin
 • skall vara medborgare i landet de representerar
 • ingen jurymedlem skall på något sätt vara kopplad till någon av de deltagande låtarna och eller artisterna som tävlar på ett sådant sätt att de inte kan rösta fullständigt oberoende och opartiskt
 • precis som tv-tittarna kommer jurymedlemmarna att rösta under finalen och under en av de två semifinalerna

EBU:s absurda flaggpolicy: okej för regnbågsflaggor ”som inte används politiskt”

av Tobbe Ek
Bild 2016-04-28 kl. 17.17.35
Bara tillåtet om den används ”icke-politiskt” Foto: Stefan Jerrevång
Bild 2016-04-28 kl. 16.53.39
Flaggpolicy för Eurovision song contest 2016

Eurovision-organisatören EBU har uppdaterat sin flaggpolicy inför sändningarna från Globen den 10, 12 och 14 maj.

Det här med flaggor har varit lite känsligt fram och tillbaka och vissa år har regnbågsflaggor stoppats. I Azerbajdzjan tillät man till exempel bara flaggor från länder som tävlade just det året. Detta för att man i Baku så klart inte ville se flaggor från ärkefienden Armenien som dragit sig ur tävlingen inne i arenan.

Men i år är regnbågsflaggor tillåtna. Men bara om man inte använder dem för att göra ett politiskt ställnignstagande. Hur absurt är inte det? När är det politiskt eller inte att vifta med en flagga? Inte politiskt att vifta under Holland eller Israel som har öppet homo- eller bisexuella personer på scenen. Politiskt att vifta under Ryssland eftersom det är förbjudet med ”homopropaganda” i det landet? Fullständigt vansinne!

Den exakta formuleringen i dokumentet som ni hittar på den här länken lyder:

”Regnbågsflaggor och EU-flaggan kommer tolereras under förutsättning att de, enligt utvärdering från organisatörerna, inte användas som verktyg för att avsiktligt göra ett politiskt ställningstagande under showen. I synnerhet efterfrågar och uppmanar organisatörerna att fancommunityn respekterar och förstår Eurovision song contests ickepolitiska natur.”

Bild 2016-04-28 kl. 16.52.29
Förbjudna flaggor i Eurovision song contest 2016

Man listar också exempel på flaggor som inte är tillåtna inne i arenan.

Bland annat flaggor som symboliserar Kosovo, Nagorno-Karabach, Palestina, Baskien och Krim.

Bild 2016-04-28 kl. 16.52.51
Förbjudna flaggor i Eurovision song contest 2016

 

 

 

Eurovision tar över Stockholm – nu skyltar NK om

av Tobbe Ek

Eurovision börjar ta plats över hela Stockholm, med byggställningar i kungsträdgården och på Skeppsbron för att få till Euroclub och Eurovision village. Över hela stan planeras fester och event, inklusive en Eurovision-utställning på Abba-museet.

Och nu vill inte klassiska varuhuset NK vara sämre. Lagom till repetitionerna drar igång här i Stockholm kommer man nämligen avtäcka sin nya skyltning med tydligt Eurovision-tema.

Tanken är att de sex svenska vinanrna genom tiderna, Abba, Herreys, Carola, Charlotte Perrelli, Loreen och Måns Zelmerlöw ska hyllas genom konstnärliga tolkningar av deras låtar i skyltfönstren.

Jag har kommit över två bilder från förberedelserna.

Bild 2016-04-21 kl. 16.42.04

 

 

Kan det här vara en gigantisk platåsko, kanske? Eller möjligen en av de gyllene skorna som det sjungs om i Diggi loo diggi ley?

Bild 2016-04-21 kl. 16.41.55Vad det är som faktiskt byggs här vågar jag inte svara på alls. kanske Charlotte Perrellis gigantiska ögonfransar?

Skyltfönstren kommer avtäckas den 4 maj klockan 12. NK:s julskyltning är ju en årlig klassiker så det här känns som att det kan bli nåt alldeles extra.

Daily Star är lömskt finurliga!

av Tobbe Ek

Bild 2016-04-13 kl. 10.18.53Nu tar jag en liten avstickare från schlagern, för att jag tycker att det här är så skoj.

Brittiska tidningar har ett sätt att vara lömskt finurliga. Det här är min favoritrubrik på länge, den publicerades i Daily Star i går.

”Out of order, order!”

Varför är den så skoj då, undrar ni säkert.

Jo, artikeln handlar om den senaste skandalen med kändistrekanten där brittiska tidningar är förbjudna att namnge de inblandade. Det hela är ganska löjeväckande eftersom både amerikanska National Enquirer och skotska Sunday Mail har namngett Elton John och David Furnish.

Men de engelska tidningarna är till och med förbjudna att skriva ut namnen på de tidningar som har namngett kändisparet. Så vad är då det roliga med den här rubriken? Jo, den publicerades samma dag som andra tidningar i England kunde berätta att en stor politisk blogg också gått ut med namnen på kändisarna. De andra tidningarna namngav inte bloggen. Och bloggen nämns inte i Daily Stars artikel. Eller gör den?

Den största och mest välkända politiska bloggen i Storbritannien är Guy Fawkes-bloggen. Som också råkar ha webbadressen order-order.com. Och vad hittar man om man letar sig vidare dit? Jo, en artikel om kändistrekanten där Elton John och David Furnish namnges.

Daily Star har alltså inte brutit mot domstolsordern. Men för snabbtänkta läsare har de ändå gett en lömskt finurlig fingervisning om var man kan hitta svaret på det som engelska tidningar är förbjudna att skriva om.

Skivbolaget Warner: ”Snälla, vi vill också vara med lite”

av Tobbe Ek

Skivbolaget Warner hade 14 av 28 låtar i årets Melodifestivalen. De senaste åren har de bland annat haft såväl Loreen, som Sanna Nielsen och Måns Zelmerlöw i Eurovision.

Bild 2016-04-08 kl. 11.24.31Så i år blev de så klart lite ledsna över att Frans tog hem segern och inte någon av deras artister (i finalen Oscar Zia, Wiktoria, Ace Wilder, Panetoz, SaRaha, Samir & Viktor, David Lindgren och Boris René).

Därför känns dagens pressmeddelande lite så där extra skoj. Lite ”snälla, vi vill ju också vara med”.

För nu har svenska Warner bestämt sig för att lansera Maltas Eurovision-bidrag som ni ser här intill.

Anledningen är enkel. Maltas artist Ira Losco ville inte tävla med låten som hon vann med i den malteiska uttagningen. Därför bestämde hon sig för att byta ut den och det var helt okej enligt maltesiska reglerna. Den nya låten, ”Walk on water” är skriven av Tim Larsson och Tobias Lundgren tillsammans med Lisa Desmond och dessutom Molly Pettersson Hammar.

Lyssna på den. Den känns väldigt mycket Molly Pettersson Hammar. Det här är så klart en låt som i ett stadie eller annat var med när Molly höll på att skriva och välja låtar att själv tävla med i Melodifestivalen. Kanske blev den inte klar i tid. Kanske var det något annat som gjorde att hon valde ”Hunger” i stället.

Men nu får ”Walk on water” ändå tävla i Eurovision song contest. Och Molly PH:s skivbolag Warner vill så klart vara med lite på kakan.

På bettingsajterna ger den omkring 14 gånger pengarna för seger och ligger därmed sexa i spelbolagens förhandstippning. Frans ligger för närvarande trea, med Ryssland i trygg ledning och sen Frankrike som ny uppstickare.

Startordningen i semifinalerna klar

av Tobbe Ek

Nu har SVT meddelat startordningen för semifinalerna i Eurovision.
Semifinal ett
1. Finland
2. Grekland
3. Moldavien
4. Ungern
5. Kroatien
6. Nederländerna
7. Armenien
8. San Marino
9. Ryssland
10. Tjeckien
11. Cypern
12. Österrike
13. Estland
14. Azerbajdzjan
15. Montenegro
16. Island
17. Bosnien och Hercegovina
18. Malta

Semifinal två
1. Lettland
2. Polen
3. Schweiz
4. Israel
5. Vitryssland
6. Serbien
7. Irland
8. Makedonien
9. Litauen
10. Australien
11. Slovenien
12. Rumänien
13. Bulgarien
14. Danmark
15. Ukraina
16. Norge
17. Georgien
18. Albanien
19. Belgien

Jag borde nog skämmas…

av Tobbe Ek

Har dragit iväg på semester efter Melodifestivalen men precis innan avfärd hann jag spela in en podd. Jag fick nämligen äran att vara härligt nördig och prata Melodifestival med Micke och Marcus. Och jag listar låtar som jag nog borde skämmas över att jag tyckt skulle ha vunnit Melodifestivalen. Lyssna gärna på den här länken på Schlager-Micke och hans vänner. 

Tänk om…? Mer analys kring röstningssiffrorna

av Tobbe Ek

Bild 2016-03-16 kl. 10.11.57Det är intressant att kolla på den andra röstningsomgången, där de allra flesta med största sannolikhet redan använt upp sina gratis appröster, appröster som faktiskt i mycket är att jämföra med att skicka iväg en like eller fem på facebook, och nu istället tvingas engagera sig på riktigt och alltså betala för sina röster via sms eller telefon.

Resultatet i varje deltävling var ju i stort sett klart efter första röstningsomgången. Eftersom det bara kom in ungefär en tiondel så många röster i andra röstningsomgången så känns den nästan onödig. Den enda inverkan den andra röstningsomgången hade i år var att SaRaha tog sig förbi Smilo och gick till andra chansen.

Reglerna har sett lite olika ut genom åren. Före 2012 nollställdes antalet röster efter första omgången, vissa år har man låtit första omgångens vinnare gå direkt till final, andra år började det om från noll och man fick rösta igen på de bidrag som tagit sig vidare.

Här har jag sammanställt hur resultatet skulle ha påverkats i år om man nollställt efter den första omgången. Exakta röstningssiffror ser ni i dokumentet uppe till vänster, eller på den här länken.

Deltävling 1
1 Robin Bengtsson
2 Ace Wilder
3 Samir & Viktor
4 Mimi Werner
5 Albin & Mattias
Kommentar: Här skulle alltså Mimi Werner ha slagit ut Albin & Mattias och tagit sig till andra chansen.

Deltävling 2
1 Wiktoria
2 David Lindgren3 Isa Tengblad
4 Molly Pettersson Hammar
5 Krista Siegfrids
Kommentar: Ingen förändring alls.

Deltävling 3
1 Oscar Zia
2 Lisa Ajax
3 SaRaha
4 Boris René
5 Smilo
Kommentar: Ingen förändring av resultatet, men Oscar Zia skulle ha varit deltävlingsvinnare och SaRaha trea. Om man går in på de exakta antalet röster skulle också Smilo ha varit en betydligt tydligare femma, med två tredjedelar av Boris Renés röster.

Deltävling 4
1 Frans
2 Molly Sandén
3 Panetoz
4 Eclipse
5 Dolly Style
Kommentar: Ingen skillnad i toppen, men vi skulle ha fått rock i andra chansen istället för dockorna.

Slutsatsen är alltså att en nollställd andra röstningsomgång i år skulle ha haft liten, men ändå påverkan på deltävlingsresultaten. En åtgärd som möjligen kunna göra tävlingen mer spännande nästa år.

Sida 1 av 1838
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB