Stegar, handbojor och kundvagnar – Här är listan över allt som är förbjudet i arenan i Lissabon

av Tobbe Ek

unnamedSnart är det dags för Eurovision. Repetitionerna drar igång redan på söndag när de första tio länderna ställer sig på scenen i Lissabon.

Och nu har arrangörerna gått ut med den här informativa affischen som beskriver vad man inte får ta med sig till arenan.

Så alla fans som har tänkt sig att ta med sig sin stege, sina favorit-handbojor, kedjor, hammare, hjälmar, stolar, en, kofot, golfbollar eller kundvagnar måste tyvärr tänka om.

Men jag funderar över om det är okej med tennisbollar? Det står ju inte omnämnt.

Det är lite oklart om det här bara gäller publiken eller om det också gäller backstage. Med tanke på att Ukrainas artist Melovin sjunger låten ”Under the ladder” så kanske han blir lite ledsen över om han inte får ta med sig en egen stege att gå under…

 

Siffrorna visar: därför måste SVT göra om röstningssystemet

av Tobbe Ek
Foto: Peter Wixtröm
Foto: Peter Wixtröm

SVT har presenterat röstningssiffrorna idag. Men den viktigaste siffran blev känd redan i lördags. Och den är också anledningen till att SVT grundligt måste se över app-rösterna, trots att Melodifestivalens redaktion skriker sig hesa över olika röstningsrekord och vilket stort engagemang appen visar.

För efter att jurygrupperna röstat skilde det 20 poäng mellan ettan Benjamin och tvåan Felix. Det skilde 112 poäng mellan juryns etta och juryns 12:a Mendez.

Men när man kollar på folkets röster så skiljde det bara 30 poäng mellan folkets etta och folkets 12:a. Mellan folkets etta och folkets tvåa skilde det bara 3 poäng.

Det är det här som gör appens förrädiskt många röster så otroligt trista. För när SVT ger tittarna möjlighet att rösta fem gånger gratis på varje bidrag, då röster folk fem gånger gratis, inte på alla bidrag, men på många. Det gör att folk inte röstar på sin favorit. Folk röstar istället en hel handfull låtar som de tycker är okej.

Och när det skiljer 112 poäng mellan juryns favorit och juryns bottenplacering, men bara 30 för folket. Då måste även matematiskt okunniga personer förstå att folket aldrig kommer att kunna avgöra om juryn har en annan åsikt.

Inte så länge appröstningssystemet är utformat som det ser ut i dag.

Det spelar ingen roll att man till i år försökte utjämna systemet genom att införa Eurovision-poängskalan.

SVT har haft ett fullständigt feltänk när det gäller appen, som helt lämnar makten i juryns händer. Om systemet istället exempelvis hade varit att tittarna haft 20 gratisröster, att fördela hur helst man vill, om det är alla på en eller fem röster vardera på fyra olika bidrag, så skulle utfallet ha varit ett annat.

Min vän Gavin på sajten ESCtips.com har räknat ut procentskillnaden i poäng mellan högsta och lägsta poäng när det gäller jury och folket.

28906892_10155732643742851_557330254_n Ju större procentandel skillnad mellan högsta och lägsta poäng, ger större påverkan på slutresultatet. Och som ni ser har den skillnaden störtdykt när det gälelrfolkets röster sedan appen infördes.

Bara 312 röster skilde mellan Kikki Danielsson och Kamferdrops

av Tobbe Ek

Nu har SVT äntligen släppt alla röstningssiffrorna.

Bild 2018-03-14 kl. 12.31.19

 

Rösterna visar inga jätteöverraskningar, men här är lite höjdpunkter:

 • Trots att det kom in flest röster i deltävling 1 var det också här som det var allra jämnast mellan två bidrag. Bara 312 röster skilde mellan Kamferdrops och Kikki Danielsson. Nu hamnade de ju på 6:e och 7:e plats i deltävlingen, men ändå spännade att se att det kan vara så jämnt.
 • Vinnarna i respektive deltävling var Benjamin Ingrosso, Samir & Viktor, Martin Almgren och Mariette.
 • Topp fyra i deltävling 1 fick alla över en miljon röster.
 • Den som fick allra flest röster i en deltävling var Benjamin Ingrosso, följd av Samir & Viktor.
 • Minst antal röster i en deltävling fick Barbi Escobar, med 426 768 stycken.
 • Närmast att ta sig vidare till andra chansen var Elias Abbas. Bara 2868 röster skilde honom från Olivia Eliasson. Och efter första omgången ledde han, men Olivia fick fler röster i andra omgången och gick om.
 • Minsta marginal mellan direkt till final och andra chansen var mellan John Lundvik och Renaida. Bara 25 226 röster skilde mellan dem, Men John fick fler röster än renaida både i första och andra röstningsomgången.
 • Jämnaste duellen i andra chansen stod mellan Mendez och Sigrid Bernson. Det skilde 26 325 röster mellan dem.
 • Mest ojämna duellen i andra chansen var mellan Felix Sandman och Mimi Werner. Felix fick 284 847 röster fler än konkurrenten. Men felix var ändå inte den som fick flest röster i andra chansen, det fick Renaida Braun med 884 188 röster.
 • Jämnast i finalen var det mellan folkets trea Mendez och folkets fyra John Lundvik. mellan dem skilde bara 2130 röster.

Fiasko för programmet – men succé för låtarna i årets Melodifestival

av Tobbe Ek

Nån succé bland tv-tittarna har Melodfestivalen inte varit i år. 3 551 000 tittare såg finalen. Ett tapp på en kvarts miljon jämfört med förra året.

Men musiken är det inget fel på, även om det höjts en del röster om att det skulle vara låtarnas fel att tittningen i programmet gått ner.

För dagen efter finalen är de fem mest streamade låtarna på Spotify hämtade från Melodifestivalens final.

Foto: Peter Wixtröm
Foto: Peter Wixtröm

Sju av de tio mest streamade låtarna är från Melodifestivalen. Samtliga tolv finalbidrag ligger på topp 20 och 18 av de 28 låtarna har tagit sig in bland de 50 mest streamade låtarna dagen efter finalen.

Bild 2018-03-12 kl. 14.50.04

Det är faktiskt helt fenomenala siffror.

Och det faktum att Benjamin Ingrossos låt ”Dance you off” var den mest spelade låt på Spotify i Sverige under söndagen gör att totalt tre olika bidrag från Melodifestivalen toppat den listan. det är väldigt bra och jag är osäker på om det faktiskt har hänt förut.

Både Felix Sandmans ”Every single day” och Samir och Viktors ”Shuffla” har tidigare toppat Spotifys dagliga streaminglista.

Foto: Peter Wixtröm
Foto: Peter Wixtröm

Årets bästa fest – avslutades tidigt på morgonen

av Tobbe Ek

Men hörni, jag kan ju inte avsluta med den bilden. Det går ju inte. Visst, festen slutade för mig klockan 06:06 med att jag lämnade andra slarvande härliga människor för att åka hem.

Men vi måste väl ändå avsluta på topp på nåt sätt. Och då kan jag bara tänka på den här bilden.IMG_1449 Min favorit från festen.

När folk slumrar till är det dags att gå hem

av Tobbe Ek

Bild 2018-03-11 kl. 10.37.19Så alltså. Jag hamnade på världens trevligaste efterfest. Med Mariette och hennes manager och lite annat löst folk (ni får leva med att jag kallar er det) i en fullständigt magisk musikstudio i vasastan.

Bild 2018-03-11 kl. 10.37.26

Alltså, hur kreativ kan man inte vara i såna lokaler högt upp i huset? Med flipperspel och dumheter i varenda hörn.

Men nånstans måste också en slarvig efterfest efter efterfesten ta slut. Närmare bestämt 06:06 för eder undertecknade.

Då hade också Bild 2018-03-11 kl. 10.41.23vissa herrskap på efterfesten slumrat till. Inte Mariette dock, alltså den kvinnan, hur mycket energi har hon!? Magiskt!

En (jätte)trasig sula

av Tobbe Ek

Bild 2018-03-11 kl. 10.37.38Hamnade på en mycket trevlig efterfest med massor av slarv. Och en väldigt trasig klack och sula.

Kanske den trasigaste sula som någonsin har existerat i hela världen. Faktiskt.

Tyvärr var ingen på festen skomakare så klacken fick tvingas överleva utan assistans.

Här var det fest i natt – nu inte så mycket

av Tobbe Ek

Festen måste ju stänga nån gång. Åtminstone är det vad folk säger. Och en tom festlokal är sällan särskilt festlig.

Bild 2018-03-11 kl. 10.33.52

Eller vad säger ni om den här dystra bilden. Klockan är 04:47. Konfettin ligger kvar på golvet. Ljuset är tänt. Och jag är i princip sist att lämna det deppiga tråkiga bakom mig. Det som nyss var så lustfyllt härligt.

Sida 1 av 2214
alcazar Anton Ewald carola david lindgren David Lindgren esc gina dirawi Henric von Zweigbergk loreen mede melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia perrelli Robin Bengtsson saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB