Startsida / Inlägg

Det nya Man United

av Ola "Rit-Ola" Andersson

Manchester City v Manchester United - FA Cup Third RoundPå lördag kväll ställs Manchester United mot tabelljumbon Sunderland på Stadium of Light. Efter en minst sagt trevande start i ligaspelet ligger de på tolfte plats med sju inspelade poäng på sex matcher. Även om succén hittills har uteblivit i ligan så har segrar i Community Shield, Carling Cup (mot Liverpool) samt Champions League visat att kvalitén glimtvis finns kvar.

Det går ändå inte att bortse ifrån lagets inledning på ligaspelet och det har redan börjat diskuterats i media om David Moyes verkligen är rätt man för jobbet. Hur man än vrider och vänder på det så har han en otroligt tuff uppgift framför sig. Att efterträda Sir Alex Ferguson som under drygt 26 år bland annat vann Premier League 13 gånger, Champions League två gånger och FA Cupen fem gånger. Moyes var Sir Alex alternativ och den person som han föreslog klubbens styrelse när han bestämde sig för att lägga av.

Man kan ändå konstatera att det inte blivit enklare för Moyes efter det att han omedelbart bytte ut lagets skickliga tränarstab med sina egna medarbetare från Everton. Mest uppseendeväckande var förmodligen beslutet att byta ut Rene Meulensteen mot Phil Neville, som just lagt skorna på hyllan. Förre målvaktstränaren Eric Steele kommenterade det i veckan och sade sig vara mycket förvånad att Moyes inte hade lyssnat mer på Sir Alex, som enligt Steele rekommenderat honom att behålla den befintliga staben. Det är i och för sig inget uppseendeväckande att nya tränare tar med sig egen stab – men när man gör det till United och andra storklubbar är kraven på resultat stora – större än jag tror Moyes kunde föreställa sig, trots att han var förberedd.

Något som Moyes inte har ändrat särskilt mycket med är spelartruppen, som är i princip densamma som avslutade förra säsongen. Paul Scholes har lagt av (för andra gången) och lämnar efter sig ett hål centralt på mittfältet. För att ersätta honom var United länge ute efter Cesc Fabregas och ryktades även vara intresserade av Bastian Schweinsteiger. Det slutade dock med en transfer på närmare £30 miljoner för Moyes förre Evertonadept Marouane Fellaini. Hittills har Fellaini inte riktigt hittat rätt i sin något mer tillbakadragna roll på Uniteds centrala mittfält men på sikt känns det som en spelare som definitivt kan komma att leverera för Moyes. Belgaren är ett ovanligt paket av fysik, teknisk skicklighet och taktiskt kunnande vilket gör honom till en av ligans absolut svåraste offensiva spelare att möta.

Frågetecken kan dock resas gällande backlinjen där Rio Ferdinand och Nemanja Vidic inte blir yngre. Vidic är fortfarande en av ligans absolut bästa innerbackar men det känns som att bäst-före-datumet har gått ut på Ferdinand. Det känns inte heller som att de har något självklart alternativ till honom i truppen och det skulle inte förvåna mig om det är en prioriterad position när transferfönstret öppnar i januari.

Moyes fick även ärva ett bekymmer från Ferguson som blossade upp ordentligt under sommaren. Wayne Rooney hade under våren uttryckt intresse att lämna United vilket gjorde att han och Ferguson kom på kant. Problemet åtgärdades inte inne Moyes skrev på och under juli/augusti var Rooneys vara eller inte vara i United högst osäker. Chelsea kom enligt uppgifter med flera bud på forwarden men United vägrade att sälja. Kanske var det för att de inte ville sälja till en rival, eller så synade de Rooneys bluff. Hursomhelst skapade affären knappast det lugnet som Moyes ville ha i sin trupp under deras första veckor tillsammans.

Även om Moyes har fått en knepig start med United så tror jag att han i längden kan lära sig att hantera en storklubb och att hans personlighet kan vara nyttig för United. Det är en stor skillnad att träna Everton, som i många avseenden agerat underdog mot höga försvar under Moyes tid som tränare, och United som oftast ställs mot ”parkerade bussar”. Förhoppningsvis får Moyes möjligheten att visa sin storhet och de senaste resultaten (bortsett från utskåpningen mot Man City) pekar på att det blir bättre och bättre. Det är trots allt Manchester United vi talar om och ett lag med Robin Van Persie på topp kommer alltid att vara starka.

På frågan om Moyes var rätt person efter Alex Ferguson var mitt svar både ja och nej. Rätt man men fel tidpunkt. Min känsla är att det inte finns någon som är rätt man efter Sir Alex. Oavsett namn och dignitet på den personen är arvet av Fergusons personlighet och framgångar i United alltför stort att axla.

På sikt tror jag Moyes ändå är mannen att leda United men jag hade helst sett att någon annan hade tagit taktpinnen på Old Trafford efter Fergie under någon säsong för att sen bli sparkad för att han inte nådde förväntningarna. Då hade Moyes kunnat ta över på mer rättvisa förutsättningar och utan att leva direkt i jämförelsen med Sir Alex.

Moyes har en otroligt tuff uppgift som högst 1 på 1000 fixar. Hoppas innerligt att Moyes är den 0,1%.

  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB