Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Hur marknadsför man sig i sociala medier?

av Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Jag fick en fråga från en frågeställare som vill vara anonym:

Jag försöker nå ut med mina föredrag, men det går trögt och inser att jag skulle behöva lite råd om hur jag når ut till så många de bara går!
Jag har skickat tusentals mail, och bloggat, fejsbookat, men känner att jag skulle behöva tips från någon som kan detta på sina fem fingrar, och voila så kom jag osäkt på att detta kanske vore något för dej kanske?

Mitt svar:

Att använda sociala medier till marknadsföring är lite knepigt, och inte så enkelt som att ”nå ut till så många som möjligt”. Nätet är översvämmat med information, med folk som försöker marknadsföra än det ena, än det andra, som vill ha trafik till sina sajter och bloggar och som vill sälja in kunskap av olika slag. Att nå igenom bruset är inte lätt.
Bästa sättet att vara kändis. Då kan man sälja nästan vad som helst på sitt namn. Är man inte känd, måste man ha något väldigt bra att komma med. Och sociala medier handlar om att socialisera. Om relationer och konversation.
Den som använder sin blogg eller facebook för att pumpa ut en massa säljinfo filtreras snabbt bort i människors flöden. Man vill ha innehåll.

Nu vet jag inte vad frågeställaren försöker sälja för typ av föredrag, men mitt tips är att istället för att sälja in föredrag – bygg relationer. Och dela med dig av den kunskap du försöker sälja in, i bloggen, och på Facebook. Börja gärna twittra och försök hitta andra twittrare med gemensamma intressen.

Det sker inte över en natt, att man blir nerringd av uppdragsgivare. Men har man något bra att sälja och inte ger upp så kan man absolut lyckas, om man ger det tid och tålamod. Blogga om dina kunskaper, ge tips och råd i ämnet och konversera med dina läsare. Sök upp andra inom samma intresseområde och ta kontakt. Diskutera och dela erfarenheter sinsemellan. Till detta är både bloggande och Facebook väldigt bra. Ingen vill ju anlita en föredragshållare utan referenser, utan att veta vad man får. Detta sätt att sälja in sig kan ta tid, men som sagt – har man något som är bra kommer folk efterhand att rekommendera en till andra, och bygger man upp ett bra kontaktnät kommer det att bära frukt.

Det spelar ingen roll egentligen om man når ut till miljoner om man inte har ett vettigt budskap som folk gillar. Bättre då att nå ut till några hundra som verkligen är engagerade och intresserade av det man har att komma med.
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB