På Las Ramblas i Barcelona kan allt hända och händer också
av
En levande paella på Las Ramblas. Foto: THOMAS GUSTAFSSON
En levande paella på Las Ramblas. Foto: THOMAS GUSTAFSSON
Hela Barcelona firar. Att vinna Copa del Rey, La Liga och Champions League är en unik prestation. Till och med gässen i Barcelonas katedral är glada. Foto:THOMAS GUSTAFSSON
Onsdag den 27 maj 2009, Plaza de Toros de Las Ventas i Madrid. I samma ögonblick som tjurens hjärta genomborras av tjurfäktaren Israel Lanchos svärd, går hornet genom tjurfäktarens bröstkorg.
Onsdag den 27 maj 2009. Barcelona firar segern. Sporttidningarna och sportbloggarna svämmar över i dag med analyser. Kommentarer är överflödiga. Barcelona är bäst i år. Foto: AP.
Den baskiske författaren Bernardo Atxaga kommer till Cervantesinstitutet i Stockholm på onsdagskvällen. Atxaga är Spaniens intressantaste författare som är verksam i dag. Just nu är han dessutom extra aktuell i Sverige med sin roman ”Dragspelarens son” som kom ut tidigare i år i svensk översättning.
Jag är inbjuden att leda diskussionen som moderator och intervjuare vid kvällens möte med Atxaga.
Missa inte detta tillfälle att möta Atxaga som har mycket att berätta, inte bara om sin litteratur utan också om vad som händer i Baskien, den baskiska kulturen och baskiska språket och konflikten.
Seminariet startar klockan 18.30 på Instituto Cervantes, Bryggargatan 12 A. Det ingår i Cervantesinstitutets stora satsning på Bilbaoeffekten. Det kommer att pågå ungefär en och en halv timme. Diskussionen sker på svenska och spanska med översättning.
Det finns allså alla möjligheter att få en fantastisk spansk helkväll.
Senare på kvällen, klockan 20.45, startar tv-sändningen från Rom där F.C Barcelona möter Manchester United i Xhampions League-finalen.
Tre gånger försökte ETA ta livet av den förre spanske premiärministern José María Aznar genom att avfyra missiler, enligt den två talesmän från den baskiska terroristorganisationen. De kom aldrig i närheten.
I en stor intervju som publiceras av den baskiske nationalistiske tidningen GARA i dag ger två talesmän från terrororganisationen (som syns på bilden här ovan) sin syn på den baskiska situationen. Bland annat anser terroristerna att Baskiens nya regionala styre är fascistisk.
Någon förhandling sker inte med Madrid och regeringen Zapatero, avslöjar terroristerna, men de två maskerade talesmännen avvisar samtdigt inte en framtida förhandling.
Intervjun som publicerades i GARA under måndagen den 25 maj var dagens stora nyhet i Spanien.
Att terroristerna framträder nu ska dock inte ses som ett styrkebevis utan tvärt om. ETA är nu så hårt pressade av den senaste tidens alla gripanden att de måste visa sig för att påminna om att de finns.
Det finns mycket att se i Barcelona, jag har mängder med favoritställen.
Men det finns fem platser som står över allt annat. På Aftonbladets Destination berättar jag om vad jag anser vara Barcelonas fem bästa sevärdheter.
Mina favoritbarer och favoritrestauranger kan jag berätta om någon annan gång.
Ingen svensk har lyckats fånga de spanska färgerna och ljuset så gripande som konstnären Anders Zorn. Under hela sommaren finns nu möjlighet att se Zorns målningar från Spanien på Zornmuseet i Mora.
Anders Zorn blev förälskad i Spanien. Han reste dit åtta gånger under slutet av 1800-talet för att måla.
Flera av verken som ingår i sommarutställningen har aldrig tidigare visats.
Dessutom har ett spanskt rum byggts upp på museet med bland annat en spansk patio med fontän och gröna växter. Utställningen ”Zorn i Spanien” visas till den 13 september.
Målningarna som visas här på Spanienbloggen har lånats av Zornmuseet.
Först var det homosexuellas rätt till äktenskap där Spanien snabbt införde lagförändringar som länge låg långt före Sverige.
Sedan blev det enklare att skiljas och nu är det dags för nästa stora reform som utmanar gamla katolska konservativa värderingar: abortlagstiftningen.
Under torsdagen tog den spanska regeringen ett viktigt steg på vägen mot fri abort. Ett förslag har tagits fram till en ny lagstiftning som nu ska genomgå juridisk granskning innan det läggs fram i parlamentet. Lagförslaget förväntas vara klart att klubbas igenom i september.
Den nu gällande stränga abortlagen är från 1985 och bygger till stor del på Francotidens lagstiftning och ger bara rätt till abort i undantagsfall, om kvinnans liv hotas, om kvinnan blivit våldtagen eller om fostret blir gravt skadat.
Om regeringens förslag går igenom kommer denna lagstiftning att ersättas med en ny som påminner om den svenska.
Den nya lagen innebär att abort kan göras fritt upp till 14:e graviditetsveckan. Om det finns risk för moderns hälsa eller för missbildningar hos fostret ska abort tillåtas upp till 22:a veckan. Därefter finns vissa undantagsmöjligheter. Dessutom tillåts abort redan från 16 års ålder utan att föräldrarna informeras.
Jämställdhetsminister Bibiana Aido förklarade lagen med följande ord:
”Vårt lagförslag för Spanien närmare resten av Europa”.
Innan lagförslagen läggs fram för kongressen ska lagtexten nu alltså granskas av den spanska motsvarigheten till det svenska lagrådet.
Spanienbloggen har tidigare vid flera tillfällen skrivit om hur regeringen Zapatero driver igenom stora förändringar.
Lite längre ner i denna spalt berättas till exempel om hur den spanska katolska kyrkan startade sin antiabortkampanj där en lodjursunge påstås ha mer skydd än en bäbis. Bilden som finns här intill visade sig dock föreställa en art av lodjur som inte finns på Iberiska halvön.
Striden för att få igenom lagen kommer att bli hård. PSOE saknar egen majoritet i kongressen och kommer att tvingas söka stöd hos småpartier. Det stora kristdemokratiska konservativa oppositionspartiet PP är helt emot förslagen och backas upp av katolska kyrkan.
Frågan är därför hur katalanska CiU och baskiska PNV kommer att rösta. PNV är i grunden kristdemkratiskt i sina värderingar, CiU skapades en gång av Pujol som är en hård abortmotståndare.
Det kommer garanterat att finnas många möjligheter att återvända till ämnet.
Under bokmässan i Göteborg i september kommer ett seminarium att hållas som handlar om de stora moralförändringarna som skett i Spanien de senaste åren. Jag är inbjuden att delta i panelen, arrangör är svenska kyrkan. Det blir garanterat en intressant diskussion. Notera i din kalender: Lördag 25 september kl 10.00 på Bokmässan.
Den senaste tiden har jag vid flera tillfällen fått frågan om när jag tror det vänder i Spanien.
Anledningen är att många minns att jag redan i en kolumn för två år sedan varnade för vad som skulle ske och att det visat sig att det jag då förutsåg har infriats. Om länkfunktionen inte funkar så finns den på denna adress:
http://blogg.aftonbladet.se/13701/perma/388233/
När jag första gången i maj 2007 skrev och varnade för bubblan som skulle spricka fick jag dock en del mejl från intressen i fastighetsbranschen som ansåg att det inte alls fanns någon risk att den spanska överhettade ekonomin skulle falla.
Men krisen kom direkt efter valet i mars 2008. Våren 2008 kom det brutala uppvaknandet. Därefter har Spanien blivit det västeuropeiska land som drabbats hårdast av krisen (i gamla Österopa är det värst eftersom läget var sämre där redan från början) som en följd av att den överhettade fastighetsbranschen drog med sig hela ekonomin när den föll.
Krisen går nu in på sitt andra år vilket betyder att nu också arbetslösheten ökar allt snabbare. Här ligger Spanien riktigt dåligt till och toppar den europeiska statistiken. Medan den genomsnittliga arbetslösheten bland EU:s 27 medlemsländer nu ligger på 8,3 procent är siffran i Spanien nu uppe i 17,4 procent. Av tradition är visserligen svartjobb vanligt i Spanien, men de flesta känner någon närstående som är drabbad. Värst är det i Andalusien.
Vi som varit med ett tag minns tidigare kriser då arbetslösheten legat över 20 procent. Historien upprepar sig inte, men vissa mönster går igen. Vi vet därför att konjunkturen går i cykler. Vi vet därför också att det kommer att bli ännu tuffare. Men vi vet också att det därefter kommer en vändning.