Startsida / Inlägg

Att gifta sig!

av Amanda Schulman

Härligt! Nu ska ni få mina bästa råd och tips om bröllop.

Klänningen

Min erfarenhet av uppsydda klänningar är inte bra. Nu kommer jag att vara elak, men designers blev det av en anledning. De som bara syr upp en klänning kom inte längre. (De finns ju såklart grader, men typ).

Så jag rekommenderar att ni köper en färdig klänning. Sedan kan ni alltid fixa till den så den passar er och sitter perfekt. Det blir oftast billigare också.

Jag köpte en färdig klänning som en sömmerska bara fixade till i storleken och sydde in en behå. Sedan så ville jag lägga till det här gråa spetsbandet för att klänningen blev något helt annat med det på så det gjorde hon också.

Gör ditt klänningsköp till en rolig grej med dina tärnor. Jag och mina tärnor skulle åkt till London en helg för att köpa min klänning, men eftersom att det var ett vulkanutbrott då så stannande vi i Stockholm, men hade en hel helg tillsammans då vi bara gjorde härliga saker.

 

Planeringen

Om ni kan och vill så är det ett bra råd att ta hjälp av en vän som kan se det hela utifrån och som är mer organiserade än vad ni är. Det gjorde vi och det var guld värt. Jag tror definitivt att det sparade en hel del tjafs…

Gästlistan

Det är är det svåraste. För oss var det ganska lätt för att vi var så gamla… Nej, men så pass gamla så vi inte bjöd våra barndomsvänner som vi inte haft kontakt med på tio år. Hade vi varit yngre hade vi bjudit dom, men aldrig mer sett dem igen. Roligare att tänka framåt. Men jag hade en regel. Jag ville att varenda en skulle sitta där i kyrkan och vara glad för vår skull. Då vet man att man har rätt gäster.

Toastmaster

Jag tycker att en toastmaster är superviktig. Jag har varit på bröllop där just toastmastern har förstört bröllopet för att han la alla talen vid efterrätten och ville mest prata själv.

Toastmastern ska vara rolig och seriös och kunna ta ordentligt ansvar över kvällen. Och be honom lägga många tal i början av middagen. Då känner man inte riktigt sin bordsherre och det är ändå lite stelt. Efter några glas och lite tid har man lärt känna varandra och då är det jobbigare att bli avbruten hela tiden.

Tom som var vår toastmaster var så bra att han gjorde halva festen.

Dekorering

För mig är det blommorna som gör det. Vi hade ett stort vitt tält med vita dukar och stolar och det hade inte varit ett dugg vackert utan alla fantastiska blommor. Min vän Rami, ett blomgeni gjorde hela vårt bröllop och jag är så glad för det.

Gör ert bröllop till en unik fest

Det behöver inte vara något stort, men tänk ut något som verkligen är ni som ni kan göra för gästerna. En sån grej som man kommer ihåg i en samling av tjugo bröllop. Överraska era gäster med något.

Maten och drycken

Jag tycker att det är roligt att bjuda på mat som ni tycker om eller som hör till den plats ni är på. Gästerna ska komma till er värld! Och vad det gäller drycken så finns det bara två regler. Det ska ska vara kallt MÅSTE vara iskallt och det får inte ta slut. Det är inget roligt minne för en gäst. Bättre att folk får betala i baren sen om ni inte har råd.

 

En sanning

Det är inte ert bröllop, det är era gästers fest. För om de inte är glada så kommer inte ni vara det heller. Så tänk på gästerna. Låt de inte transporteras för långt och låt de inte gå hungriga eller törstiga.

 

Vår bröllopsfotograf Malin har tagit alla fotona och de på mig har min syster Amelia tagit.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB