Startsida / Inlägg

Den svåra biten är att förstå varför de slåss

av Anna Dabrowski

Allsvenskan förvandlades under en timma från en nyuppblåst färgglad badboll en solig dag på stranden till en gammal sprucken ballong på sopphögen. För några veckor sedan spelade Ken poker med Djurgårdens A-lag; ett gäng glada, förväntansfulla grabbar som ger upp mycket för sin kärlek till fotbollen. De tar sig inte ens en öl till middagen.

Samtidigt finns det dårar ute i samhället som påstår sig älska fotboll när de egentligen bara gillar att slåss dyngraka. De har uppfostrats till att man inte får slåss utan anledning så då söker de sig till att ha en anledning. En annan färg på tröjan räcker väl… Jävla as som har på sig andra färger än vi… De ska dö…

Grejen är den att det är synd om de här killarna om sanningen ska fram. De mår ju fan inte bra. Antagligen så har de mått dåligt mest hela livet utan att någon har sett det och försökt hjälpa dem. Antagligen är de fulla av ilska p.g.a. tråkigheter som de råkat ut för i livet. Grabbar som behöver få ut sin ilska och då ingen har hjälpt dem med att visa hur man kan göra så finner de en egen väg att lösa situationen på.

Alla människor vill tillhöra någon form av grupp; en grupp där de känner en gemenskap och där de känner att de umgås med likasinnade. Nu är det arga killar som missbrukar folks kärlek till fotboll och slåss i fotbollens namn som de handlar om. Det kunde lika gärna varit vänsterungdomarna som satte eld på avenyn för att de var förbannade på att hyrorna i Oslo var så dyra. Eller arga extremfeminister som kastar eldbomber på horhus för att de är förbannade på att de blev sexuellt utnyttjade av pappas bästis som barn.

Vi måste se det här med fotbollsbråkarna på ett annat sätt än att det bara är killar som slåss. Vi måste ställa dem frågan om varför de slåss och varför de är så arga. Problemet är att det är något som inte fungerar i vårt samhälle. Vuxna människor borde redan ha frågat de här grabbarna för länge sedan om varför de är arga; varför de inte mår bra. Då kanske de hade sluppit bära ilska i sig långt upp i vuxen ålder.

Visst vissa grabbar och tjejer bara gillar att slåss men jag är säker på att de flesta inte är arga utan anledning.

Kanske ska man bjuda in de här grabbarna på gratis seminarium där det pratas om ilska och där de får slå på plastdockor tills de inte orkar mer. Innerst inne kanske de skulle må bäst av att sätta sig ner och gråta.

Hur planen än tänks bli för de här grabbarna så är i alla fall jag helt emot att straffa Allsvenskan och lagen. Sjukt lågt att lägga skuld på fotbollsgrabbarna som tränar röven av sig för något som de älskar.

En sak är i alla fall säker och det är den att vi måste försöka ta reda på och få förståelse för varför de slåss. Det är den svåra biten men det är den biten man måste ta tag i.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB