Startsida / Inlägg

Yderström till Umeå

av maliwah

Udominate fortsätter att värva landslagsspelare. Idag blev trepoängsspecialisten Stefanie Yderström klar för klubben. När Jeannie Saunders inte fick arbetstillstånd i Sverige kontaktade Udominate EM-spelaren. 23-åringa Yderström har en stark koppling till klubben eftersom hon är halvsyster med team manager Oscar Stenberg och hon har tränat med laget tidigare. Värvningen lär inte direkt ändra guldambitionen för klubben som bara för två säsonger sedan var på väg i konkurs.
Inför ligastarten skrev jag en text i ämnen som aldrig klarade cutten och tappades bort på vägen så det passar väl perfekt att dra storyn nu.

För två säsonger sedan var klubben på väg i konkurs.
Nu går hårdsatsande Udominate för spel i Europa – och guld i basketligan.
– Det är en rätt häftig resa vi har gjort, säger tränaren Mikael Blomqvist.

När Udominate blev klart för slutspelet i fjol var det för första gången på 26 år. När laget sedan tog sig vidare till semifinal var det för första gången någonsin.
Säsong ­efter säsong har Umeåpubliken fått stötta laget i kval i stället för slutspel. Men efter år på botten siktar Udominate mot den absoluta toppen.
Så sent som för två säsonger sedan var Umeå ­Comets nära konkurs. Men med ny huvudsponsor, ny organisation, ny tränare, nya spelare och ett nytt namn lyckades klubben resa sig. Även om förlorarmentaliteten satt kvar i väggarna.
– Jag märkte det direkt när jag kom, tankarna var bara negativa hela tiden. När vi mötte Northland på försäsongen och förlorade med en poäng kom en av spelarna som varit med ett tag och sa: spelar vi så här kan vi slå 08 Stockholm. Jag sa bara: ”Spelar vi så här kan vi slå alla lag!” Vi bestämde att allt det gamla måste bort så alla Umeå Cometsgrejer revs bort. Vi har verkligen jobbat jättehårt med det här, säger tränaren Mikael Blomqvist.

Var nere på botten
Det räckte till semifinal för nya Udominate i fjol. Nu satsar klubben hårdare än någonsin. Inför säsongen värvades landslagsspelarna Kadidja Andersson och Agnes Nordström, meriterade Klaudia Lukacovicova och Kvarnbystjärnan Ashleigh Brown. Laget ska spela i baltiska ligan och tänker vara med och slåss om guldet i basketligan dam.
– Nu var jag inte där när de var ganska långt nere på botten, men man känner verkligen att det är en helt annan luft. Det finns verkligen en ­vinnarmentalitet i år och jag tror att vi har en bra chans på guldet med den bredd, rutin och hunger vi har, ­säger Agnes Nordström.

Spel i Europa varje säsong
Det största guldtrycket ligger på de regerande mästarinnorna Norrköping Dolphins. Men oavsett hur det går i år har Udominate inga planer på att lämna toppen för att hamna på botten igen.
– Det är en rätt häftig ­resa vi har gjort. Men vår målsättning är att vara topp tre i Sverige varje år nu och att spela i Europa varje säsong, säger Blomqvist.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB