Startsida / Inlägg

Toni Bizaca: ”Det var bara tur att jag blev MVP”

av maliwah
bizaca

Från ligans kanske mest lättintervjuade spelare till en betydligt svårare nöt. ”Det kan bli komiskt eller tråkigt”, sa Adnan Chuk.
Det blev i alla fall en intervju.
Så här har ni Toni Bizaca. Vi pratar om LeBron James, pirater i släkten och varför det bara var tur att han blev MVP.

Du var osäker efter guldet, varför bestämde du dig för att komma tillbaka till Södertälje?
– Jag trivdes här förra året. Bra lag och jag gillade spelarna, klubben och coachen. Sedan fick en son och hade inte så mycket tid att fokusera på att titta på så mycket annat så jag bestämde mig för att stanna.
Det är ditt första barn, hur har det påverkat dig som basketspelare?
– Vi får se i slutet av säsongen… Han är mycket jobb, men jag skulle inte byta det för något.
Du kände Vedran Bosnic redan innan du kom till Södertälje, hur är det att ha honom som coach?
– Vi spelade tillsammans en halv säsong för länge sedan. Jag var en yngre spelare, han var lite äldre. Jag har haft många coacher under min karriär, mer än 20, och av alla de coacherna har jag gillat två eller tre. Vedran är en av dem. Det är svårt att hitta en coach som är bra för dig och för laget och som får ihop det. När man hittar det vill man inte byta. Det är något speciellt.
Vad är det han har som gör honom speciell?
– Allt. Som spelare har han mycket erfarenhet och som coach förstår han vad man går igenom som spelare. Han är bra på att planera träningarna olika för olika spelare. Också det med psykologi, man kan inte ta alla spelare på samma sätt, det förstår han och han vet vad han behöver i laget. Han tar inte den bästa spelaren på marknaden bara för att den är ledig om han inte behöver den.
Jag läste en artikel där din förre coach i Togir jämförde dig med LeBron James, hur lika är ni?
– Haha. Det var efter en match i Kroatien där jag gjorde 46 poäng eller något. Då skrev de att jag var Kroatiens LeBron James. Men det var bara efter en match. Det är svårt att jämföra sig själv med så stora spelare. Det kanske finns några små likheter.
Du gjorde 46 poäng mot Dolphins nyligen, ska vi kalla dig Sveriges LeBron nu?
– Haha, nja…
Jag såg i en annan intervju att du försöker lära dig svenska, hur går det?
– Jag måste börja jobba på det. Det är så svårt nu när jag har barn. Det finns ingen tid. Alla pratar engelska överallt så jag får ingen möjlighet heller. Men jag vill verkligen lära mig.
Ni fick en del kritik för ert sätt att spela förra säsongen, hur ser du på det?
– Vi spelar på det sättet som topplagen i Europa spelar. Om det är grisbasket så är det så. Vi spelar defensivt och vi försöker att spela tufft. Det är skillnad mot USA där det är mer offensivt. Men speciellt nu när vi spelar EuroChallenge måste vi spela så. Dessutom visade förra årets resultat att det är rätt sätt att spela på.
Du blev utsedd till MVP i fjol, vem tror du blir det i år?
– Jag tror att det kan gå till många, många spelare. Det var tight förra året. Kenny (Kenneth Simms) kunde ha fått det från oss och Siguardsson och Baeringsson i Sundsvall kunde ha fått det. Jag tror bara att jag hade tur. Det var coachernas säsong egentligen.
Ödmjukt.
– Inte ödmjuk. Det är bara fakta.
Adnan ville att jag skulle fråga dig om släktforskning, så: släktforskar du?
– Det var mer min mammas hobby under några år när hon samlade en massa information om vår släkt från hennes sida. Men det är väldigt intressant.
Vad har du fått veta?
– Väldigt mycket kul och intressant. Hennes släktingar kom från Bosnien och några var adelsmän, men när Turkiet attackerade dem bytte de efternamn och några blev pirater, andra adelsmän och några gömde sig.
Vem tycker du att jag ska intervjua nästa vecka, varför och om du skulle få ställa en fråga, vad skulle du fråga?
– Någon från Borås kanske eftersom de leder. JJ Miller vore intressant. Fråga vad han tänkte när han sköt det där sista skottet mot oss…

Eftersom jag nyss gjort en längre intervju med Miller och dessutom har frågat honom vad han tänkte när han sköt sista skottet som sänkte Södertälje får Bizaca inte bestämma nästa intervjuobjekt den här gången. I stället får ni göra det. Vem ska jag intervjua? Vad ska jag fråga? Rösta i kommentarsfältet!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB