Startsida / Inlägg

”Jag skulle ha petat Skjöldebrand”

av maliwah

Av olika anledningar blev det ingen intervju i fredags. Men nu är den här – fredagsintervjun på en söndag. Den här gången med Nässjös Alexander Lindqvist. 22-åringen har setts som en av Sveriges största talanger men kanske inte nått så långt som han hoppats, än. Vi pratar om det, om Nässjös tunga säsong och om petningen från EM-truppen.

Du har genom åren kallats för Sveriges kanske största talang, hur ser du på din utvecklingskurva?
– Jag vet inte riktigt, det hade kunnat vara bättre än det är just nu. Det är jag helt säkert på. Jag fick chansen när jag var 16 år och var nere i Malaga. Det var liknande det som Ludde (Håkansson) sex år i Malaga. Jag fick erbjudande från andra stora klubbar också, men mina föräldrar sa nej.
Är du arg på dem för det?
– Jag var det då. Men man kan inte var långsint. Det kommer förhoppningsvis en ny chans.
Ångrar du att det inte blev något?
– På ett sätt ja, men jag har ett liv nu också. Jag hade inte haft min tjej och så om jag inte hade stannat.
För sex år sedan drömde du om NBA och sa att det var helt realistiskt, hur känner du i dag?
– Jag tänker inte sluta drömma. Men det är inte realistiskt, det är det inte. Men jag tror ändå att jag kan nå långt och jag ändå drömma.
Du blev cuttat från EM-truppen i sista stund, hur var det?
– Det var riktigt tungt. Jag var jättebesviken och ledsen och arg. Speciellt eftersom jag skulle haft en plats, för det var så det var. Jag förtjänade det och tyckte att det var orättvist.
Vem borde du ha petat?
– Jag borde ha haft Jonathans (Skjöldebrand) plats. Det hade gått bra för mig och han hade inte varit med mycket eftersom han varit skadad, men coacherna tyckte inte likadant. När han fick grönt ljus av läkarna fick han platsen.
Tror du att det beror på att han är mer rutinerad än dig?
– Är man bra så är man tillräckligt gammal. Jag tycker inte att åldern spelar någon roll. Men de litade väl mer på honom.
Innan det fick du beskedet att se dig om efter en ny klubb efter SM-guldet, var det också en besvikelse?
– Ja, lite kanske. Jag hade kunnat stanna, men jag ville inte sitta på bänken och var ganska tydlig med att jag ville ha en roll. Vedran (Bosnic) var ärlig och sa att han inte kunde garantera mig något och det var schyst av honom. Han ville mitt bästa.
Det känns som att du har fått ett lyft i Nässjö, hur ser du själv på din säsong?
– Blandat, ganska upp och ner. Det är jobbigt att förlora så jävla mycket. För mig är det stora plusset att jag får spela och får chansen varje match, även om det går dåligt. Men jag känner väl själv att jag skulle kunna göra det bättre, känns inte som att jag får ut max. Men det är upp och ner, ibland är det ”shit, vad dåligt” och ibland skitbra. Men det är svårt att känna riktig glädje när man är 1-12.
Ja, hur har det varit, att gå från ett lag som vinner SM-guld till ett lag som förlorar i princip alla matcher?
– Alltså det är stora skillnader på Södertälje och Nässjö, så det kanske är lite orättvist att jämföra. Men för mig är det stora plusset att jag får spela. Även om vi vinner eller förlorar är väl det en viktig del i min karriär. Jag behöver speltid och visa att jag kan spela så att jag förhoppningsvis kan spela i ett bättre lag nästa säsong. Men det är riktigt tungt att förlora, det är som att ha dementorerna i Harry Potter som suger ut alla glädje. Det är tur att vi är ett så pass bra gäng som vi är, i andra lag hade det nog varit svårare.
Daniel Persson lämnade Nässjö efter att Stefan Timbus sparkade en vattenflaska på honom, hur påverkade det er i laget?
– Det har så klart varit tråkigt att Daniel valde att gå, men det är hans val. Det var otur och det var inte Stefans mening och jag förstår att Daniel blir arg och upprörd, sen om det var rätt att lämna eller inte vet jag inte. Men för laget var det inte det bästa som hände att han gick.
När jag intervjuade din lagkamrat Karim Wazzi förra veckan berättade han om sin okända skådespelarkarriär, vad har du för hemlig talang?
– Jag är nog basketligans bästa fotbollsspelare. Adnan (Chuk) är kanske etta, men är jag nog på en stark andraplats. Jag är väldigt mycket talang inom fotboll.
En arbetsintervjufråga: beskriv dig själv med tre ord.
– Jag har aldrig varit på en arbetsintervju, så jag vet inte. Social, söt och rolig. (svaren kommer med hjälp av Karim Wazzi som sitter bredvid).
Du verkar vara ganska snäll, vad är det värsta du har gjort mot någon?
– Jag är snäll, men jag skällde ut vår rookie i år. Vi skulle sätta några layups i rad och missad tre i rad så jag sa åt honom och ta en boll och träna några sidolayups innan han fick komma tillbaka. Jag är inte dum, men jag gillar att knyta ihop folks skor och så. Jävlas gör man ju.
Vad är den största motgången du har haft i livet?
– Det var nog i Södertälje när jag inte fick spela. Det var jobbigt. Det går inte att göra så mycket. Jag tränade på och det kändes bra på träningarna. Det är coachen som bestämmer och man kan inte säga att han gjorde fel. Jag tycker ju det, men om du frågar vem som helst, vi vann SM-guld och gick till final de två åren jag var där. Men det är klart att jag hade velat spela.
Du vann ändå ett SM-guld, hur skulle du beskriva den känslan?
– Det var bättre än studenten och studenten var sjukt nice. Men SM-guldet var sjukt, det var så jävla coolt. Och med en sådan bra grupp, laget så jävla härligt och då blir det extra kul. Det var verkligen ett grymt lag vi hade, både på och utanför planen, det var så jävla roligt.
Vilken spelare i basketligan skulle du inte vilja möta i en mörk gränd och varför?
– Chris McKnight. Han är ett jävla monster. Han är så jävla bra, grym i returtagningen, stor och stark. Man måste alltid ge 100 procent för att ens försöka stoppa honom.
Den klassiska Sportbladetfrågan: vad önskar du dig mest av allt just nu? 
– Ett långtidskontrakt utomlands, Spanien helst.
Vem ska jag intervjua nästa vecka, varför och vad skulle du fråga? Du får inte välja någon från Södertälje.
– Jag tycker du ska intervjua Axel Nordström för han är en rolig kille som jag misstänker har AdhD eller något, men jag vet inte om han vet om det själv. Men fråga honom om han har AdhD.
Karim ville att jag skulle fråga dig vad stabilsh betyder, så vad betyder det? 
– Stablish är bara stabilsh.  Det är oftast något positivt, då kan det vara stabilsh. Du kan fråga Axel om det också. Jag tror att det var han som grundade det.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB