Startsida / Inlägg

Landslagshunken Pahlmblad

av maliwah

Johan Åkesson valde Södertälje Kings Martin Pahlmblad och det kan ha varit det bästa valet i fredagsintervjuns korta historia. Vi snackar hydroodlingar, crossroads i karriären, drömmar, hemligheter, vinylskivor, Borås-beef och modellkarriär. Och en massa annat.

Åkesson tyckte att jag skulle fråga om lite hydroodlingar, kan du berätta lite om dem?
– Haha, vad skön han är. Jag odlar typ grönsaker och kryddor och bär och sådant i fönstret. Jag har alltid haft massa konstiga hobbysar genom åren.
Vad för några?
– Jag har börjat spela gitarr nu, jag trycker mina egna t-shirts, fotograferar lite, gör konstiga armband med trådar och skärp och sådant skit. Allting sägs med och skit. Gitarr och skit, odlar och skit, armband och skit.
Är det har något du gör för att ha något att leva på efter basketkarriären?
– Nej, det är bara det att som basketspelare har man så mycket dödtid och när jag bara har den dödtiden får jag bara ångest och känner ”vad fan är det man gör”. Det är bortkastad tid om man sitter mellan träningar och inte gör ett skit, så jag känner att jag vill lära mig massa saker. Lära mig något, fotografera eller lära mig språk och sådär. Jag försöker använda tiden till att vara lite kreativ och hitta på saker. Är intervjun i gång nu eller?
Ja.
– Jag brukar inte berätta om det här för folk, det är skönt att ha det privat på något sätt. Men det sket sig ju nu.
Hur många språk kan du?
– Jag har försökt att lära mig spanska på en sådan här jävla android-app som jag har. Det går okej. Jag började för några veckor sedan, men det har blivit lite mycket gitarrspelande så tappar lite på det. Det är svårt, jag gör så många olika saker så jag blir i bra på något. Halvdålig på allt. Det är jävligt kul med det här apparna, man lär sig väldigt mycket. Jag kan säga hon äter, de simmar, sådana saker. Kvinnorna äter äpplen – la mujueres comen manzanas.
Lär du dig spanska för att du vill spela i Spanien?
– Det skulle vara fantastiskt om jag fick spela i Spanien, det skulle vara sjukt fett. Men det var bara en grej jag höll på med mina polare. Jag tycker att det låter så coolt och passionerat så jag drev och sa lite grejer, sen kände jag att jag ville lära mig spanska. Om jag får chansen att spela i ett annat land ska jag lära mig spåråket till 100 procent och snacka med infödingarna.
Du vill fortfarande utomlands?
– Jag har som aldrig riktigt haft några mål, alltid bara spelat och tränat. Det är klart att jag vill spela utomlands men nu i senare ålder har jag inte riktigt vågat, eller inte vågat, men inte haft några klara mål. Nu känner jag att jag vill börja tänka så igen. Jag känner att jag kommer att ångra mig om jag inte ger detta en riktig chans. Jag har aldrig riktigt nått upp till min potential. Man har tränat mycket, men på fel saker. Eller mycket på saker man redan är bekväm med, det är lite synd. Men jag försöker tänka ut ett sätt nu när jag har rätt mentalitet och målsättning. Det har Vedo hjälp mig mycket med, bara sättet han är har hjälp mig att tycka att det är kul med basket igen och brinna mer för det.
På vilket sätt har han hjälp dig?
– Han och Ludde är väldigt hängivna och professionella och Vedo är ju så sjukt passionerad och brinner verkligen för sporten. Sådant smittar av sig. Jag har aldrig velat vinna SM-guld så här mycket.
Varför har du inte nått upp till din fulla potential? Du var inne på att du tränat fel.
– Dels motivation, man har inte riktigt vågat drömma och sätta upp målbilder och vågat tro på sig själv till den grad som behövs. Sedan har jag märkt nu att jag har mycket mer potential än jag uppnått. Under hela min karriär har jag underpresterat varenda match gentemot vad jag borde ha kunnat.
Vad gör du för att få ut allt nu?
– Jag försöker bara börja tänka annorlunda och börjar inse att de bara handlar om så mycket mentalt. Ändra sätter som jag tänker på.
Hur fungerar det?
– Jag tror att det kommer att fungera. Jag har varit i processen att tänka ut hur jag ska göra. Hur man kan träna mentalt med målsättningar? Hur jag ska göra i sommar? Just nu är fokus på SM-guld och jag vill inte tänka för mycket på SM-guld. Jag är ganska gammal nu, även fast jag känner mig som en ung talang måste jag inse fakta. Jag känner att jag har mycket mer att utveckla om jag tog det mer seriöst. Inte det att jag är mer oseriös än någon annan i ligan, men jag skulle kunna få ut mycket mer av mig själv.
Vad är det du inte tagit seriöst? Jag har alltid sett dig som en som tränar mycket.
– Speciellt i Solna tränade jag väldigt, väldigt mycket. Jag och Willy Beck gick upp sex på morgonen och tränade två timmar, sedan sov jag och tränade med laget klockan tio. Sedan med laget igen på kvällen och efter det tränade jag i gymmet själv igen. Men den här säsongen har jag inte tränat så mycket som jag borde. Jag har tränat med Vedo och hans träningar är väldigt krävande men jag försöker sätta mig ner och göra någon plan, jag känner att jag inte tränat tillräckligt mycket. Det är någon typ av crossroad – vill jag verkligen satsa komma utomlands och komma med i landslaget? Hur mycket älskar jag det här. Är jag värt det? Nu är det antigen eller, det blir svårare sedan när man är 30-31 och komma utomlands när man aldrig varit där förut. Något nytt måste hända för jag har ju inte lyckats.
Men du har kommit fram till att du vill satsa?
– Ja och jag har kommit fram till att jag är tillräckligt bra och jag har absolut potential nu när man är 28 år för att kunna spela utanför Sverige.
Känner du att du har större chans att ta en landslagsplats nu när Vedran har blivit förbundskapten?
– Jag vet inte. Han kommer att ta dem som presterar bäst. Jag tror inte att han kommer att välja mig eller någon annan spelare han coachat innan bara för att man har en tidigare relation med dem. Jag har spelat med honom i två år så vet vad han vill. Men om jag inte presterar på uttagningarna, jag vet inte ens om jag kommer dit, men om jag får en chans att liksom testa igen i landslaget så vill jag jättegärna vara med och jobba mot det. Men att han skulle favorisera mig, det tror jag inte. Jag hoppas inte att han inte favoriserar någon annan i någon större klubb före mig eller någon annan heller för att de är större namn. De som är bäst på träningarna hoppas jag är de som kommer med. Förutom Jeffery och Jonas, de är givna.
Hur ser du på din säsong så här långt?
– Den har varit ganska bra, inte haft de topparna som i andra säsonger när jag haft 30-poängsmatcher. Men jag har haft en mycket jämnare säsong och det är det jag har saknat lite. Jag skjuter bättre från trepoängslinjen än i hela min karriär och tror att jag snittar mer poäng. Det spelet som Vedo spelar gillar jag väldigt mycket. Det är skitkul säsong och jag älskar verkligen i mitt lag, alla i mitt lag – från coachstaben till ledningen. Det finns inte en enda nötskalle som det brukar finnas. Man gillar alla.
Är det det som talar för att ni tar SM-guldet igen i år?
– Ja. Av alla lag jag varit i där vi lyckats har det varit spelare som vill vara här och verkligen vill lyckas och vinna. Alla drar åt samma håll och vet sina roller, inte klagar utan bara kör på.
Du hamnade ju i en liten beef med Borås där…
– Jag vet. Jag läste något om att Mike (Palm) hade läst det som jag hade sagt. Det var jävligt kul. Jag sa bara det jag kände och det kändes jävligt fegt att svälja de orden när jag sagt de innan matchen. Jag menar, jag tycker ju allting. Alla lag i ligan som vill vinna och som tror att de kommer vinna tänker ju så också. Varje gång vi förlorar tänker jag: ”fuck, de var inte bättre än oss”. Jag sa det, man andra kanske inte säger det för att det låter fult. Sedan, när man skriver det låter det sjukt mycket mer bittert än när jag sa det. Men när det bara står skrivet låter man som en riktig douchebag.
Vilka vill du helst möta i finalen?
– Borås, absolut. Jag har varit i SM-final fyra eller fem gånger och jag har mött Sundsvall tre eller fyra gånger i final. Det skulle vara kul att möta Borås, speciellt när de har det publikstödet. När Borås kom upp i ligan var de nästan i Örebros position. Det var inte många som kom och kollade och det var ganska dött. Sedan har de gjort ett helt fantastiskt jobb och nu är de Sveriges nya baskethuvudstad. Det är sjukt kul att spela där när alla skriker och att vinna där när folk blir helt tysta. De har ju den bästa publiken. Sedan slog de rekordet med 22 vinster och vi flög lite under radarn där. Vi hade typ förlorat en eller två matcher och spelat Europaspel, men det snackades inte jättemycket om oss och vi var inte laget och slå. Vi var SM-guldvinnarna men alla ville slå Borås. Det gynnade kanske oss lite att alla snackade om Borås. Men det vore jättekul att möta Borås, det är bra rivalitet där.
Vad har varit din jobbigaste period under karriären?
– Jobbigaste när vi förlorade SM-guldet 2009 mot Sundsvall och första säsongen när jag inte fick spela. Men skadan förra säsongen var också jobbig. Jag kom tillbaka till slutspelet och fick spela men kunde inte riktigt prestera på hög nivå och var inte jätteinvolverad. Det var ganska tufft också, att känna att jag inte gjorde Södertälje rättvisa, att de förväntade sig mer av mig och jag kunde inte leva upp till det utan satt bara och kollade på. Men det är inget som har knäckt mig, så det har inte varit så jobbigt.
Du är mest känd för ditt trepoängsskott och din spänst, vad är du mest nöjd med?
– Jag är nöjd med att jag blev en skytt, Pekka (Salminen) gjorde mig till en skytt. Han sa typ till mig: ”Du är en skytt”, och så började jag tro på det. Den säsongen med Pekka hade jag helt galet snitt, typ 50 procent på treor och 60 på tvåor. Jag är nöjd med att han hjälpte mig med det, jag fick en spetskompetens. Men enda sedan jag var liten har spensten varit det jag gjorde för att imponera på folk. Den har också hjälpt mig mycket i mitt skott och jag kan skjuta över folk.
Jag läste en intervju där du sa att du ville hålla på med musik efter karriären, gäller det fortfarande?
– Jag vet inte, jag har precis börjat spela. Folk som är musiker har spelat sedan de var 12-13 år och jag vet inte om den möjligheten kommer finnas. Man har ju sjukt mycket tid över om man spelar professionell basketspelare, men musiker är kanske lite far-fetched.
Men det här var en gammal intervju.
– Ja, jag höll på att mer DJ:a och göra beats, men sedan jag började spela gitarr i stället. Jag samlade på vinylskivor och då och sådant. Jag har över 3 000, men jag sålde min vinylspelare och köpte en gitarr i stället. Jag har kvar skidorna. Jag har varit på mina polares föräldrars vindar, på loppisar, i skivaffärer i Luleå och Stockholm så jag har samlat på mig skivor som är värda väldigt mycket. Jag ska sälja några och behålla de bästa.
Vilken spelare i basketligan skulle du ta med dig till en öde ö?
– Jag kan först säga vilka jag inte skulle ta med mig, Peter Bogner eller Mats Levin. De är de största douchebagsen i ligan. Jag älskar båda två, men de är riktigt bullies.
Kanske skönt att Levins karriär är slut då…
– Det är faktiskt jävligt synd, han är ändå en spelare jag sett upp till ganska mycket och jag har lärt mig mycket att spela med honom. Han är verkligen en spelare som utnyttjat allt det han har. Han har aldrig varit den snabbaste eller hoppat högst. Han är smart och seg och har stark vilja. Han är jävligt imponerande. Men om jag ska ta med mig någon så blir det nog Alex Lindqvist för att han är lite nature boy som mig. Han gillar naturen. Jag tänkte ta Mike Joseph kanske, men han är lite för modern, lite för mycket teknologi. Han skulle grina lite för mycket. Alex gillar natur och skulle kunna göra upp en eld.
Vem är ligans största trashtalker?
– Det är fan ingen som trashankar mig, jag vet inte varför, det är synd. Den första jag tänker på är Adnan Chuk. Fast jag vet inte om han trashankar, men han provocerar mycket. Adnan Chuk.
Kan du berätta något som folk inte vet om dig?
– Shit, jag har typ berättat 20 saker. Det är bara att välja en av de sakerna jag redan berättat.
En klassisk Sportbladet-fråga, vad önskar du dig mest av alla just nu?
– Att kunna spela gitarr som Jimi Hendrix.
Vem ska jag intervjua nästa vecka, varför och vad ska jag fråga?
Jim Nyström. Vi har jobbat ihop i modellbranschen. Vi var med i Aftonbladets söndagsbilaga för badmode 2009. ”Landslagshunkarna visar hetaste badmodet” står det. Det är skitmuppigt. De la på mig trekilo brun utan sol och sa åt Jim att suga in magen, jag tror att han var skadad eller något och hade lagt på sig några kilo. Fråga om flugan.

Jag grävde djupt i arkivet och hittade det här:

badmode
Skärmavbild 2014-03-08 kl. 01.13.54

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB