Startsida / Inlägg

”Var ett slag i ansiktet”

av maliwah

larsson

Senast valde Örebros dokusåpastjärna Brandon Barton Malbas Fredrik Larsson, 23. Vi snackar nykomlingens succé, underskattning och om chocken han fick när han gick upp i ligan.

Vi börjar med Brandons fråga, har du sett nya Stars Wars?
– Naturligtvis har jag sett den, den var fantastisk. Det finns inte mycket annat att säga.
Ni har bra säsong så här långt, vad säger du själv om den?
– Resultaten har sett bra ut, sen tycker jag inte att vi spelar på den nivå vi kan göra. Men det har varit på rätt väg, absolut. Vi är unga, alla är hungriga, vi är välcoachade och det är en bra grupp tillsammans som spelar bra ihop. Det är väldigt roligt att spela, speciellt när man är underdogs.
Ja, ni har överraskat mig och många andra.
– De enda som faktiskt trodde det var vi och det känns ju bra. Men nu när vi har bevisat att vi kan spela slår man lite ur en annan situation. Nu kan man inte förvänta sig tt folk ska underskatta oss så det gäller att leva upp till det nu.
Hur långt kan ni gå?
– Jag tycker absolut att vi ska till slutspel, det är ingen tvekan om. Det är prio ett och sen får vi väl se hur det väl ser ut då. Jag är optimistisk och tror att vi kan komma väldigt långt.
Varför började du att spela basket?
– Det var min brors polare som coachade ett lag i Stenungssund när jag var liten. Jag var ganska lång på den tiden också så han tyckte att jag skulle komma och testa och jag fastande direkt.
Var du bra redan från början?
– Nej, jag var helt värdelös. Det har kommit stegvis. Jag gav inte upp och blev bättre till slut. Det tar jag tid. Jag var 12 år när jag började så jag var äldre än de flesta. Jag är en vinnarskalle och tycker inte att det är kul när man inte är bra på det så det var tufft i början, men det gick väl ganska fort ändå.
Vad gör du när du inte spelar basket?
– Samma svar som Brandon, det är tv-spel, serier och allt vad det heter. Sen är det polare, familj och allt sånt också.
Inget jobb på sidan om?
– Jag jobbar lite extra nu på Burger King, det är inte dröbbjobbet kanske. De tär mest för att det är skönt att ha lite extra pengar, man kan bli rätt seg på dagarna om man bara tränar och sen sätter sig i soffan.
Jag bad en person om lite info om dig fick: ”Kallas Jake. Är en slö jävel. Svensk mästare i streetball. Krökt nacke och bra spänst”, vad svarar du på det?
– Bra spänts stämde för några år sedan, den har nog försvunnit lite nu. Men det andra stämmer vä till vis del.
Du är lat?
– Ja, alltså det är väl mest att jag tränar två gånger per dag och då tycker jag att det är fruktansvärt skönt att inte göra något resten av tiden. Då kan jag nog uppfattas som slö.
Var kommer smeknamnet ifrån?
– Det var faktiskt Yannick Trott (också basketspelare) som började för många år sedan. Det var första träningen i division 1 Kvarnby och så sa han att jag såg ut som Jake Harper i Two and a Haft Men. Jag vet inte hur mycket det stämmer, men det fastnade. Det är bara att acceptera, det är inget man kan göra åt det.

JAKE                                                               Lika som bär?
Vad har du för mål med karriären?
– Jag ser på detta väldigt mycket som ett äventyr och det vore ett enormt stor äventyr att spela utomlands och göra hela den grejen. Men målet är att spela den sporten jag älskar så länge det går. Men sen allt det där klyschiga, spela i NBA, EuroLeague och allt, men främst är det bara att göra det så länge det går.
Vad säger du om din egen säsong så här långt?
– Jag är väldigt självkritisk av mig. Jag tycker att jag kan göra väldigt mer än vad jag gör. Men det har väl gått bra än så länge. Jag fokuserar mest på hur det går för laget, det andra får komma naturligt, inget jag går och tänker på. Men det har gått överlägset bäst denna säsong om man jämför med andra.
Tror du att folk har underskattat er?
– Oss eller mig?
Ta båda.
– Oss tror jag absolut att alla har underskattat. Det var mycket snack innan säsongen att vi inte skulle vinna några matcher, men det är väl slut på det nu förmodligen. Det är kul att vi har bevisat att vi är bättre än många trodde. Mig personligen tror jag inte att någon har snackat om innan.
Vad är det jobbigaste du varit med om under karriären?
– Det har inte haft så mycket negativt. Det är småsaker som man inte har någon anledning alls att gnälla över egentligen. Att man är onöjd över speltid och sånt som alla klagar på jämt.
När var det som tuffast?
– Det var tuffast i Borås första året i ligan. Man var 18 och trodde att man var bäst i världen och trodde att man skulle dominera och så var man jättemissnöjd med sin speltid. Men nu när man kollar tillbaka så var det självklart.
Det var ett större steg än du trodde att gå upp i ligan?
– Ja, jag hade spelat i division 1 sedan jag var 15 och trodde att jag skulle klara av ligan ganska enkelt, men det är ett betydligt större steg en många tror. Ligan är på en ganska bra nivå, se bara vad Borås och Södertälje gör och hur bra det går ute i Europa. Det är ett väldigt stort steg och det slog en i ansiktet lite första gången.
Vad är det bästa du har varit med om i karriären?
– När jag blev uttagen i U18-landslaget i sommar, det var en väldigt stor grej. Sen kanske det inte gick så jättebra som man hoppades på. Jag var med på ett läger och blev inte uttagen till EM och det blev man lite besviken på såklart, men så är det. Det var jättekul att bara få prova på.
Kan du berätta något som folk inte vet om dig?
– Många kanske inte vet att jag kan sjunga, men det kan jag helt okej.
När sjunger du?
– I duschen, när jag går hemma i lägenheten, i princip hela tiden. Alla som har varit hemma hos mig vet att jag sjunger.
Får vi se dig i Idol nästa säsong?
– Nej, inte än på ett tag. Jag gör det mest för att det är roligt.
Vem i ligan är tuffast att möta?
– Då får man väl ge det till Toni Bizaca. Man får ta med sig lim till hallen och limma fast skorna för att inte flyga i väg, den skottfinten den är farlig.
Vem i ligan snackar mest trash?
– Det är väl Omar (Krayem) kanske, men jag tror inte att det är så jättemycket trash. Det är mest lite småsaker, men det är väl han i så fall.
Vem i ligan hade du tagit med dig till en öde ö?
– Då hade jag nog Niklas Sellin Han hade nog byggt ett bra hus som vi kan bo på. Han är bra på att laga mat och allt sånt så hade jag kunnat liga och sola.
Vem i ligan skulle du inte vilja möta i en mörk gränd?
– Jag skulle svara Calle Engstrand, men han är så svensk av sig, han är så snäll. De är ganska sköna allihopa tycker jag när man pratar med dem.
Vem ska jag intervjua nästa vecka?
– Max Johansson i Örebro. Det är hans första år i ligan, vi i har känt varandra väldigt länge så jag skulle vilja höra vad han säger.
Vad ska jag fråga?
– Vilken som är hans favorit-Pokemonfilm.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB