Startsida / Inlägg

”Alltid fått höra att man är för kort”

av maliwah
mario2

Förra veckan valde Borås Fredrik Andersson Norrköping Dolphins Mario Blazevic. Vi pratar om hur det är att alltid vara kortast på basketplanen, inbakade flätor och vilka han vill möta i en eventuell semifinal, bland annat.

Kan du berätta om #SmurfGang?
– Det är jag, Karim (Wazzi), Caleb (Musie) och några till. Det är är vi korta spelare som är smurf gang. Vi brukar skriva till varandra på sociala medier ifall någon har gjort något bra. då visar vi uppskattning genom att #SmurfGang. Vi stöttar varandra.
Var går längdgränden för att man ska få vara med?
– Jag vet inte, det är Karim som är chef över Smurf Gang-gruppen, det är han som får bestämma.
Hur lång är du?
– 180 på en bra dag, annars 179.
Hur har det påverkat din karriär att vara lite kortare?
– Det påverkar inte så jättemycket. Jag har alltid varit kortaste, men det är väl bara en stereotyp att basketspelare ska vara långa. De festa på min position är 180-185. Jag har inte känt av det så jättemycket, det är kanske mest att jag inte får dunka på uppvärmningen, det är det enda jag känner att jag hade velat göra.
Varför började du spela basket?
– Jag har alltid spelat fotboll, men min morsa spelade basket när hon var ung och när det kom Kingsspelare till skolan och frågade om vi ville spela så fastnade jag. Sen körde jag fotboll och basket tills jag var 15 och tvungen att välja. Det blev väl inte basket för att jag var bättre, mer för att jag inte orkade springa. Jag är inte känd för min kodition så det fick bli basket. Det är inget jag ångrar jättemycket, men jag tycker fortfarande att fotboll är väldigt roligt.
Var du bra direkt?
– Jag har hört att jag var rätt bra direkt. Jag har alltid varit en bolltalang och haft ganska lätt för bollsporter. Sen hade jag en jättebra tränare i Peter Borg så jag har mycket att tacka honom för.
Du gör din andra säsong i ligan men har spelat i lägre divisioner i två år, varför blev det Norrköping i år?
– Jag hade lite kontakt med Adnan (Chuk, coach i Norrköping), vi har spelat ihop i Södertälje, så han kollade bara läget om jag hade hittat något. Sen frågade han om jag ville komma och snacka och eventuellt ta en plats. Det var på den vägen och jag trivs så det är jätteskönt.
Du har ju fått betydligt mer speltid den här säsongen än i Södertälje, hur tycker du att det har gått?
– Jag kan inte säga att jag gjorde något speciellt där. Jag ser själv det här som min första säsong på riktigt, men det var väldigt värdefullt att få vara med i SM-guldlaget. Man fick verkligen erfarenhet att se hur ett riktigt lag fungerar och hur riktigt bra spelare tränar och tar han
om sig.
Var det någon du lärde dig mer av än någon annan?

– Adnan blev lite en mentor. Han var lite av en lagpappa, ifall man får säga så. Han hade ju mest rutin och man försökte snappa upp så mycket som möjligt och ta lärdom. Sen är Vedran (Bosnic, coach Södertälje) en fantastiskt tränare. Även fast du inte fick spela så mycket kändes det inte av, man fick lära och se på träningarna för vissa träningar var tuffare än match.
– Jag skulle inte säga att jag har fått mitt genombrott den här säsongen, men jag har väl bevisat för mig själv och många andra att jag kan spela på den här nivån. Jag är väl ganska nöjd så här långt, men självklart finns det saker man kan göra bättre. Jag blev bara insläppt i några sekunder i Södertälje, här har jag fått ett större ansvar. Jag har inte så mycket att klaga på, det viktigaste att det går bra för laget. Det är inte tennis vi spelare, jag vill göra det som är bra för laget.
Du säger att du bevisat för dig själv att kan spela på den här nivån, är det något du har tvivlat på?
– Jag har verkligen inte tvivlat på mig själv. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, men man har väl hört tidigare att ”du kommer att få det tufft, du är för liten”. Man har fått lite små hintar här och var. Det har man alltid fått höra, att man är för liten eller för kort. Men det är mest för mig själv, jag har inte tivlat,  men man får mer självförtroende desto längre det går och desto mer man spelare.
Vad har du för mål med karriären?
– Jag vill vinna ett till SM-guld och självklart vill man spela så länge man kan och orkar. Utomlands och så det vettefan alltså. Jag tycker att det är en bra nivå här och vill fortsätta spela i fler år till.
Vad gör du när du inte spelar basket?
– För tillfället jobbar jag på en skola som lite vikarie. Jag försöker tjäna lite extra pengar till sommaren. Annars hänger jag hemma, antingen är jag med flickvännen som kommer över ibland eller med Josh (Hariston), Tim (Schüberg) och Jarko (Jukic), vi bor tillsammans i en stor lägenhet. Vi spelar tv-spel, softar. Det blir mycket serier också.
Vem lagar mat och sådant?
– Det blir inte så mycket laga mat. Vi käkar på ett ställe där vi får lunch gratis och sen är jag sponsrad av KungsKebab så det burkar hooka upp mig. Det är inte bara kebab och pizza, det blir en kyckling med ris, eller en kebabasallad också, men man går dit där man är sponrad.

Jag försökte få lite insideinfo om dig men det gick sådär. Jag fick bara ”fråga om hans uppväxt, han hade inbakade flätor då”.

– Jag hade långt hår och var blond typ. Det var lite mammas projekt att färga håret på mig. Men inbakade flätor var mer att flera i laget snackade ihop oss om att vi skulle ha det. De flesta tyckte om Allen Iverson så jag, Tobbe Borg, Tobbes brorsa och några till hade det. Men min uppväxt var jättebra.
 mario
Kan du berätta något som folk inte vet om dig?
– Ifall jag inte hade spelat basket så hade jag nog spelat fotboll i allsvenskan. Jag tror att jag hade varit så bra, minst superettan. Jag är bäst på fotboll i basketligan, det kan jag säga. Vem som helst som vill kan komma och spela.
Det är fler som har claimat den titeln, jag tror att Adnan var en av dem.
– Adnan var jävligt bra faktiskt, men sorry coach, jag får nog ta åt mig den platsen alltså.
Vem är tuffast att möta i ligan?
– Personligen tycker jag nog Toni Prostran. Han är jävligt hal och skuttar väldigt mycket med bollen. Det är väldigt svårt att veta åt vilket håll han ska gå och så sätter Jaraun Burrows väldigt mycket screens så personligen tycker jag Toni.
Du kan få möta honom i semi.
– Ja, men nu har jag mött honom några gånger så det går nog bättre nu.
Vilka vill du helst ha i en eventuell semi?
– Jag hoppas att det går till fem matcher, men det känns som att LF, eller vad de heter, BC, de betyder ju namn hela tiden, de är nog det starkaste laget skulle jag tro. Uppsala är ett bra lag också så det spelar inte så jättestor roll. De kom sjua, men personligen tycker jag att att de är bättre än vad tabellen visar. Man måste slå alla lag om man ska vinna så det spelar ingen roll.
Men vill man ändå inte ha en enklare väg till en final?
– Så kan det vara. Om man tänker resväg så är det Uppsala.
Vem i ligan snackar mest trash?
– Omar Krayem, utan tvekan.
Vad brukar han säga?
– När jag byttes in gick han fram till Adnan och sa ”you made a misstake, this guy can’t guard me”. Man skrattar, det är inget man tar personligt. Det blir lite mer motivation att stoppa honom ännu mer. Personligen tycker jag att det är kul med trashtalk.
Kör du med det själv?
– Stoppar jag honom så säger jag väl något, men jag brukar mest vänta. I basketligan har jag faktiskt inte snackat alls mycket. Det var mest i basketettan som det blev ganska mycket.
Vem i ligan skulle du ta med dig till en öde ö?
– Jag vet att folk har sagt det förut, men jag skulle nog ta med Gustav Sundström för han skulle kunna ta oss från ön. Skulle inte det gå så är han en väldigt bra kompis till mig och vi skulle ha väldigt kul.
Vad skulle du göra om du var statsminister för en dag?
– Jag kan ingenting om politik. Dra ner på skatten kanske, nej det skulle jag inte alls, det är ju bra, så man får sjukvård och grejer. Jag skojade. Shit, jag vet inte, dra ner besinpriset kanske.
Det känns som att du är den i basketligan som läser mest om det som skrivs. Har du läst alla fredagsintervjuer?
– Det kan vara så. Jag håller koll och är inne varje fredag för att läsa. Jag har läst alla.

Vem har levererat bäst?

– Jag gillade Tonis (Bizaca) förra året. Det är bara för att jag tycker om honom så mycket. Skulle inte Adnan ha tagit honom så skulle jag ha tagit honom. (Efter intervjun skickar Mario ett sms: ”Okej Tonis intervju va sämst hahaha. Tar tillbaka det jag sa”).
Vem ska jag intervjua nästa vecka?
– Ninib Masso i Umeå. Det kommer nog att bli den bästa intervjuen hittills, för det är en väldigt rolig person.
Vad ska jag fråga?
– Jag måste komma på något som inte är för pinsamt. Fråga hur det känns för honom att jag är bättre än honom på fotboll, det kommer nog att öppna upp en bra diskussion.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB