Startsida / Inlägg

”Vi lämnar inget åt slumpen”

av maliwah
kovacek

Efter att Ninib Masso broke the internet senast är det dags för säsongens sista fredagsintervju. Vad passar bättre än Södertälje Kings Filip Kovacek, 21, som är på väg mot fjärde raka guldet? Vi pratar om Kings framgångar, hans egen roll och mötet med världsstjärnan. 

Du har koll på att du har blivit vald? 
– Ja, Ninib ringde mig direkt. Jag kan tänka mig att min blir ganska tråkigt om man ska jämföra med hans, men  jag ska försöka göra så gott jag kan.

Om vi börjar med lite nutid, ni spelade final i går och du gjorde ett piggt inhopp. Hur kände du själv? 
– Ja, det är jättekul att få komma in och lira, speciellt nu när det är SM-final. Man är extra taggad att försöka gå in och göra så bra man kan och komma in med mycket energi och spela bra defense.
Hur tänker du kring fortsättningen? 
– Det har varit vårt mål att inte ge något till dem gratis utan försvara hemmaplan. Nu har vi 2-0 i matcher. Det är långt kvar, men vi har en bra sits. Vi tar en match i taget och förbereder oss likadant inför varje match. Vi ska bara försöka spela så bra basket vi kan och så får vi se hur långt det räcker. Men målet är självklart att vinna en match där.
Du gör din femte säsong i ligan, har tre guld och är på väg mot ett fjärde. Det är ett ganska hyfsat facit. 
– Det är ett grymt facit. Jag brukar skämta med mina lagkamrater om det. Det är många spelare som har spelat mycket längre och aldrig ens fått chansen att spela en final. Jag är väldigt glad och lyckligt lottad som får vara i klubben.
Ditt kontrakt gick ut efter förra säsongen och du valde att stanna i Södertälje, hur har du resonerat där med tanke på att du inte får så mycket speltid? 
– Det var lite prat med andra klubbar och så, men det blev inget av det. Då pratade jag med Vedran och vi kom fram till att det bästa för mig var att stanna. Jag var ganska sent ute och inget annat dök upp och då valde jag och stanna och utvecklas. Med facit i hand känns det rätt, jag är glad att jag stannade.
– Självklart vill jag spela mer. Jag har suttit ganska länge på bänken. Alla spelare vill lira mer, så vi får se vad som händer efter säsongen. Jag får sätta mig ner och prata med klubben och coacherna och se hur situationen ser ut och kanske kolla med andra klubbar.
Hur är det att ha den rollen som bänkspelare i Södertälje? 
– Alla grabbar i laget tar sin roll och det är tufft, man vill ju lira så mycket som möjligt, men man gläds åt laget framgångar. Vi är inte på papperet då allra bästa spelarna, men vi får ihop det så bra som lag och trivs så bra tillsammans. Det är inget som har gjort så att jag mått dåligt på något sätt. Jag har bara försök att kämpa på och visa på träningar att jag kan lira på den här nivån. Det finns vissa perioder när det är lite tyngre, man har bra och dåliga dagar, men i det stora hela har det varit bra.
Varför började du spela basket? 
– Det var en slump. Jag följde med ett par kompisar till en basketträning när jag var 6-7 år. Sen fastnade jag och har bara fortsatt till där jag är nu.
Du har beskrivits som en supertalang, känner du att du är det fortfarande? 
– Nej, det kan jag inte säga att jag är. När jag var yngre var det många som sa det. Men nu ser jag mig inte som en supertalang direkt.
Vad har du för mål med karriären? 
– Målet är självklart att komma härifrån och testa att lira någon annanstans och se hur långt det räcker. Jag skulle vilja lira ute i Europa. Det är svårt att komma u i Europa när man inte har visat upp sig så nästa steg är nog att komma till någon lite mindre klubb. Eller kanske stanna här och se om jag får en större roll till nästan år. Men nästa steg är att få mer speltid här i Sverige.
Hur skulle du beskriva dig som spelare? 
– Jag skulle nog säga att jag har ganska bra spelförståelse. Jag är ganska snabb också och har bra basket-IQ.
Vad gör du när du inte spelar basket? 
– Det är inte så ofta man är ledig, men jag chillar hemma mest och hänger med kompisar. Nu under säsongen har jag jobbat i en fritidsgård som vi har i Täljehallen så jag har hängt där spelat tv-spel med kidsen. Men det är inte så många lediga dagar.
Kan du berätta något som folk inte vet om dig? 
– För tre år sedan träffade jag Luka Modric nere i Kroatien bara sådär. Man blev lite starstruck när han kom gående på gatan. Jag satt ute på ett café och tog det lugnt och såg honom gå förbi. Jag fick fram och frågade om jag fick ta kort. Det var precis den sommaren han skrev på för Real så jag frågade hur det känns att få spela med alla dem och han svarade att det kommer bli stort.
Var han trevlig? 
– Det lilla han sa så var han det.
IMG_4354
Vem i ligan är tuffast att möta? 
– Jag skulle nog säga Toni Prostran. Han är sjuk duktigt med bollen och svår att stoppa. Det är en väldigt smart spelare, duktig overall.
Vem i ligan snackar mest trash? 
– Vi pratade om det lite i omklädningsrummet innan och det är nog Dino Pita. Men det är bara för att vi trashtalkar på träning. Han säger allt möjligt skit, men det är roligt. Så fort man scorar på honom ger han en respons på det. Men det är mest på skoj.
Dino Pita alltså, många brukar ju annars säga Mike Joseph. 
– Det har jag hört också att många säger, men jag tar Dino.
Vem i ligan skulle du ta med dig till en öde ö? 
– Om jag får välja två så säger jag Adam Ramstedt och Erik Johansson i mitt lag. Vi har sjukt kul för det första och jag och Erik skulle nog klara oss ganska bra på ön. Adam hade nog stått för allt skratt och underhållningen.
Vad skulle du göra om du var statsminister för er dag? 
– Oj. Jag hade nog köpt någon fet bil och sen hade jag nog åkt runt i den och vinkat.
Vilket av dina tre guld betyder mest? 
– Jag tror det första var det som kändes bäst. Första gången man fick vara med och uppleva ett guld, det var väldigt roligt. Men alla guld har varit otroligt roliga på sina sätt. Andra året spelade vi mot Norrköping och vann sista avgörande hemma i Täljehallen och förra året var det tredje gången i rad.
Vad är hemligheten bakom de här tre gulden?
– Mycket disciplin, fokus och mycket träning. Vi lägger ner mycket tid på allting. Vi lämnar inget åt slumpen. Allt vi kan påverka försöker vi påverka så bra som möjligt.
Är det här laget det bästa ni har haft? 
– Svårt fråga. Alla år som jag har varit med har vi fått ihop lagen otroligt bra. Jag kan tyvärr inte svara på om det är bästa lagen hittills, jag vågar inte det.
Vem ska jag intervju nästa vecka? 
– Du kan intervjua Kristoffer Gafor.
Det har jag redan gjort. 
– Har du redan gjort det? Oh shit, nu måste jag ha någon reserv? Eller så kör du sista för säsongen så slipper du jobba så mycket och jag slipper komma på någon.
Vi kör på det. Sista frågan, vinner ni fjärde raka? 
– Jag hoppas det. Det hade varit sjukt kul, men det är långt kvar.
Det var det tråkiga svaret. 
– Tråkigt, men sant.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB