Arkiv för November 2013

- Sida 1 av 2

Julafton för nördar på Sci-fi-mässan

av Joni Nykänen

”By the way, the same procedure as last year, Miss Sophie?”
”The same procedure as every year, James!”.
Det är känslan jag fick när jag besökte The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention i Älvsjö under lördagen.
Förra gången för mig var 2004, och väldigt lite har förändrats i innehållet. Men det är ju julafton för nördar. Möjligen får det inte variera för mycket?
Darth Vader är dessa nördars jultomte. Och mannen bakom masken, alltså David Prowse, fanns på plats. Och trots att David Prowse bidrag till Darth Vaders historia är begränsad i och med att rösten tillhör James Earl Jones (och ansiktet Sebastian Shaw) så verkar han omåttligt populär.
Just vid ögonblicket då jag befann mig i hans närhet noterade jag att han fick spotta ur sig signerade porträttbilder på ett sätt som varken Linda Blair eller Danny Glover kunde matcha.

ironman

Förresten. När Roger Murtaugh i ”Dödligt vapen” ständigt häver ur sig ”I’m too old for this shit”. Syftar han på att han inte är ”too old” för att skriva autografer på Sci-fi-mässan i Stockholm?
Då befinner han sig i så fall på rätt plats. Dessvärre har han ju inte längre den karriär han en gång haft. Men han är ju 67 år. Så då har man förtjänat att få mysa i Sverige bakom ett bord och tjäna lite lätta pengar. Inget fel i det.

dannyglover

Jag noterade att trots att franchises som ”Hunger games” och ”Twilight” blivit gigantiska på relativt kort tid så har de inte någon självklar plats på Sci-fi-mässan. Det är fortfarande ”Star wars” som dominerar, med betydande inslag av ”Star trek” och ”Sagan om ringen”. Ifall fans till ”Twilight” och ”Hunger games” skulle börja gå på en mässa av det här slaget borde hela grejen kunna expandera rätt hårt.

corpsegirl stormtrooper trooperskjuta

Nytänkandet som jag upptäckte där var en ”tävling” som gick ut på att kids fick skjuta stormtroopers med leksakspistoler. Och insatsen gick oavkortat till Läkare utan gränser. Bra initiativ i ett sammanhang där 97% av upplevelsen går ut på att kolla in grejer som man kan köpa (eller inte kan för att de är så sjukt dyra). T-shirts, leksaker, memorabilia, signerade foton, serietidningar, mobilskal, tv-spel och filmer.

Det är ju givetvis svårt för Sci-fi-mässan att matcha Comic-Con i San Diego, som har 120 000 besökare. Men lördagen gav mig i alla fall tre trevliga timmar i Älvsjö.

Linda Blair, Danny Glover, David Prowse (Darth Vader), Sylvester McCoy (Radagast i ”Hobbit”) och Chad Coleman (”The Walking dead”) var gäster i år.
Läs också artikeln där David Prowse försöker reda ut varför han är portad från officiella ”Star wars”-mässor.

Min femplushelg: Skidfest, hubotar och Lana Del Rey

av Sandra Wejbro
lanadelrey

Musik. När Miley Cyrus häromveckan gjorde en sydstatsavskalad cover av ”Summertime sadness” i BBC väcktes längtan efter nytt Lana Del Rey-material. Människan fortsätter att retas genom att släppa trailers för den 30 minuter långa kortfilmen ”Tropico” där hon agerar mot modellsnubben Shaun Ross. Filmen lanseras läskigt nog som ett ”farväl-projekt”.

sarsgaardFilm. Porrdramat ”Lovelace” med Amanda Seyfried har premiär i kväll. Det är inget mästerverk, men jag älskar hur Linda Lovelaces berättelse skildras ur olika perspektiv i en och samma film. Porrbranschen skildras osentimentalt och vidrigt, men helt utan fördömanden av dess skådespelare. Peter Sarsgaard som hallicken Chuck är världens just nu bäste på att spela farlig och ond snubbe.

Bittercharmig.
Bittercharmig.

Tv. Ja, vad ska man säga? Världscupspremiär i längdskidåkning. ”Vinterstudion” i SVT med äppelkindade André Pops och bittercharmige experten ­Mathias Fredriksson. Vilken festlig helg detta blir.

 

 

storieswetellDvd. Sarah Polleys dokumentär ”Stories we tell” riktar kameran ­inåt, mot filmarens egen familj. Det är det mest fängslande navelskåderi jag sett på många år. ­Polley tar avstamp i moderns död och börjar nysta i familjens hemligheter, där hon hittar mer än en begraven hund på vägen. Oavbrutet gripande.

aktamanniskorTv. Andra säsongen av succéserien ”Äkta människor” har premiär på söndag (SVT 1 kl 21). Ett virus drabbar de mänskliga robotarna, hubotarna, och smittan gör dem okontrollerbara. Samtidigt ökar människornas motstånd mot hubotarna. Har du missat Sveriges genom tiderna bäst sci-fi-serie går det att titta ikapp på första ­säsongen på SVT play.

Publicerat i Nöjesbladet 29 november 2013 

Obama till Hollywood: Sluta förhärliga våld

av Stefan Hedmark

Barack Obama har just avslutat två dagar i Kalifornien – och det blev en hel del film, blandat med politik. Presidenten hälsade på hemma hos en av filmstadens mäktiga, Marta Kauffman (som var en av producenterna bakom ”Vänner”), där han hjälpte till att få förmögna demokrater att öppna plånböckerna inför kampanjerna till nästa års kongressval.

Obama höll i går även ett tal utanför filmstudion DreamWorks Animation där han pratade ekonomi – och våld. Ingen kan berätta historier som Hollywood och det innebär, enligt presidenten, ett särskilt ansvar. Inte minst efter händelser som Newtown-massakern förra året.

– Vi måste se till att vi inte förhärligar våld, sa Obama enligt Variety.

Man kan tycka att han har en poäng. Men man kan också tänka att det är fräckt av presidenten att komma till Hollywood och predika när Washington är fullt av politiker som vägrar göra något åt vapenlagarna. Både bland demokrater och republikaner.

Skärmavbild 2013-11-27 kl. 02.47.07

Presidenten hälsade även på bakom kulisserna på DreamWorks Animation i går där han guidades runt av Jeffrey Katzenberg, en av bolagets grundare och en av de flitigaste (och rikaste) demokraterna i Hollywood. Bilden ovanför visar Katzenberg (till vänster) och Obama som får se hur en scen i kommande uppföljaren till animerade ”Draktränaren” (2010) spelas in. Visst är det green-screen som gäller. Filmen har premiär nästa år.

Skärmavbild 2013-11-27 kl. 02.45.52

Presidenten fick även träffa filmstjärnor. Här är han på väg att dunka armbåge med Steve Martin medan Jim Parsons (från ”Big bang theory”) tittar på.

Skärmavbild 2013-11-27 kl. 02.45.43 Skärmavbild 2013-11-27 kl. 02.46.52

Obama och Katzenberg tittade även på när Martin och Parsons spelade in röster till den animerade filmen ”Home” (som också har premiär nästa år). Som synes gav Martin järnet, och Obama hängde med i manuset.

Foto: AFP, Reuters

Självklart blir det en tredje säsong av Bron

av Sandra Wejbro
Skärmavbild 2013-11-25 kl. 19.27.29

Jag har hunnit smälta säsongsavslutningen av ”Bron” och intrycken är splittrade.

Ja, jag är fortfarande förtjust i dess universum och att allt bara går åt helvete. Jag gillar den avancerade manusstrukturen, även när den haltar i sina beståndsdelar. Det Kim Bodnias danske polis Martin gjorde i slutet av avsnittet kändes lika oproportionerligt ologiskt som Sagas oförsonliga agerande var logiskt. Det var som att man behövde konstruera ett så pass dramatiskt och känslosamt slut att det kunde konkurrera med första säsongens rysare.

Det spekuleras nu i om det blir en fortsättning, men med den cliffhanger som levererades igår bör författarna ha tvingat fram det själva.

Norge vill få med en rollfigur. Öresundsbrons del i handlingen minskas.

Jag ser fram emot vad de kommer hitta på. Liksom alla bra serier är ”Brons” fundament så stadigt att det klarar av både toppar och dalar i formkurvan. Se på en serie som ”The Killing” som blev bäst först i säsong tre. Man kan munhuggas i timmar om vilken säsong av ”The Wire” som är bäst.

Men snälla, slarva lite mindre nästa gång. Poliserna borde faktiskt kunna sms:a när folk inte svarar i telefon. Hur kunde Viktoria bara smitta en enda stackare? Varför hade poliserna som letade efter henne knappt en tanke på skydd – trots att smittan var så galet farlig och obotlig?

I all välmening, från ett fan.

Kategorier TV

Så slutade Breaking bad – egentligen

av Stefan Hedmark

För en vecka sedan dök plötsligt ett klipp upp på Youtube som avslöjade hur ”Breaking bad” egentligen borde ha slutat. Det försvann rätt fort eftersom det ansvariga bolaget meddelade Youtube att klippet bröt mot upphovsrättslagen. Men det förtjänar att ses och sajten Mediaite har lagt upp en spegelvänd fulvariant av det. Du kan se det om du klickar på den här länken.

the-alternate-ending-to-breaking-bad-is-a-genius-tie-in-to-malcolm-in-the-middle

Scenen kommer att finnas på dvd-utgåvan av den sista ”Breaking bad”-säsongen och är en blinkning till Bryan Cranstons andra tv-succé, ”Malcolm – ett geni i familjen” (2000-2006), där han också spelade familjefar men med helt andra prövningar än vad knarkbranschen erbjuder. Klippet är alltså helt nyinspelat och återförenar Cranston med Jane Kaczmarek som spelade mamman i ”Malcolm”. Kul – och perfekt sitcom-ljussättning, förstås.

Vill man bli riktigt tv-historiskt nördig kan man också tolka scenen som en koppling till ”Dallas” och en annan klassisk serie – ”St Elsewhere” (1982-1988) som slutade med att hela tv-serien visade sig vara uppdiktad av en autistisk rollfigur.

Malcolm

Så här tokroligt kunde det se ut i ”Malcolm – ett geni i familjen”.

Foto: AMC, Fox

Warren Beattys transsexuelle son visar upp sig

av Stefan Hedmark

Det är inte bara Cher bland Hollywoodcelebriteter som har ett transsexuellt barn. Även Warren Beatty och Annette Bening delar den erfarenheten. Deras första gemensamma barn, Kathlyn, föddes för 21 år sedan… men numera heter han Stephen Ira Beatty.

Föräldrarna har aldrig pratat om könsbytet offentligt, men för några dagar sedan tog Stephen steget ut i offentligheten genom en Youtube-video (som du ser här nedanför). Det är en informationsfilm producerad av GLAAD, organisationen som kämpar för homo-, bi- och transsexuellas rättigheter. Stephen medverkar tillsammans med flera andra som kräver bättre hälsovård för transsexuella i New York.

Skärmavbild 2013-11-16 kl. 18.36.36

Warren Beatty har för övrigt inte gjort en film sedan fiaskot ”Män och kvinnor” 2001. Bening är betydligt mer aktiv. I år har hon gjort romantiska dramat ”The face of love” mot Robin Williams och Ed Harris och nästa år ser vi henne i ”Imagine” mot bland andra Al Pacino, Jennifer Garner och Christopher Plummer.

Foto: AP

Spoilervarning: Mysteriet i Gravity avslöjat

av Sandra Wejbro


Har man sett ”Gravity” med Sandra Bullock är detta lite spännande.
Nu har Jonás Cuáron, son till regissören Alfonso + manusförfattare till filmen, presenterat en kortfilm som avslöjar vem det var Bullock pratade med när hon försökte anropa NASA. En annan sorts ödslighet än rymden, skulle man kunna säga.
Det ryktas att Warner bros försöker få filmen nominerad till en Oscar för bästa kortfilm.

Bond-skurken Blofeld kan komma tillbaka

av Joni Nykänen

En rättslig dispyt mellan Bond-producenterna och en viss Kevin McClory har gjort det omöjligt att använda rollfiguren Ernst Stavro Blofeld i en Bond-rulle.
Tills nu, skriver bland annat The Guardian.

Osämjan har pågått mellan Bond-skaparna och McClory sedan 1959.
Detta efter att manusförfattaren McClory kom med ett förslag till Ian Fleming.
Han tyckte att en Bond-film skulle utspela sig på Bahamas. Idén blev slutligen romanen ”Åskbollen”, och även filmen som gjordes 1965.
Fleming och McClory samarbetade på den tredje filmen och då det var då både Blofeld och SPECTRE hittades på.
Genom att utnyttja sin upphovsrätt kunde McClory senare göra en inofficiell Bond-film, ”Never say never again”.

Konflikten är nu löst. Efter att Bond-producenterna, i form av bolaget Danjaq, LLC, köpt rättigheterna av McClorys arvtagare. Antagligen skedde det inte förrän nu eftersom ”Skyfall” blev en sån dundersuccé att Bond-producenterna har hur mycket pengar som helst.

Blofeld har porträtterats av Donald Pleasance, Charles Gray, Telly Savalas och Max von Sydow.

Jag blev själv glad när jag hörde detta. Eftersom Blofeld varit ”låst” så länge i rättslig ”limbo” har han inte heller överanvänts. Det skulle vara intressant om man först återintroducerade figuren i 007-serien. Och för min del får de gärna göra en separat film om endast honom.

Vem är egentligen denna Ernst Stavro Blofeld? Och vem ska spela honom?

Ernst Stavro Blofeld in the film adaptation of Diamonds Are Forever

Här gör Channing Tatum om Van Dammes Volvo-split

av Stefan Hedmark

Ni har alla sett Jean-Claude Van Dammes briljanta reklamfilm för Volvo där han går ner i split mellan två lastbilar. I natt släpptes ett klipp där Channing Tatum tar sig an en blygsammare utmaning i liknande stil.

Självklart är det reklam för ”22 Jump Street”, uppföljaren till ”21 Jump Street” (2012). Tatum är på skojfriskt humör nuförtiden. Senast såg vi honom på bio i ”This is the end” där, utan att spoila för mycket, ett alldeles speciellt öde reserverades för honom vid jordens undergång…

”22 Jump Street” beräknas få svensk biopremiär den 15 augusti 2014.

Tre stjärnor fick Oscars i helgen

av Stefan Hedmark

Nej, det var inte Oscarsgala i helgen. Men i lördags delades det ändå ut hedersstatyetter till några av Hollywoods tungviktare, däribland Steve Martin 68, Angelina Jolie, 38, och Angela Lansbury, 88. Detta för deras karriärer och humanitära insatser.

Tom Hanks och Martin Short introducerade Martin som gav ett bra tal. Det är roligt – fram till slutet när han tackar sin fru och är nära gråten. Men till och med då bjuder han på skratt: ”Jag visste att jag inte skulle klara det. Jag läste talet för hunden och började gråta.”

Skärmavbild 2013-11-18 kl. 01.30.10

De flesta förknippar nog Angela Lansbury med klassiska deckarserien ”Mord och inga visor” (1984-1996). Men innan dess hade Lansbury en rik filmkarriär från mitten av 40-talet då hon slog igenom i suveräna thrillern ”Gasljus”. I klippet nedanför får hon som väntat en stående ovation – och hon tackar tv-kanalen TCM för att de håller henne levande genom att visa hennes gamla filmer.

Skärmavbild 2013-11-18 kl. 01.33.15

Angelina Jolie tog emot sin Oscar av George Lucas. Närvarande fanns bland andra Brad Pitt och parets barn, samt hennes far Jon Voight som Jolie ju har ett ansträngt förhållande till. Hon får priset framför allt för sina humanitära insatser, vilket speglas i hennes tal nedanför.

Skärmavbild 2013-11-18 kl. 01.35.38

Förutom de tre filmstjärnorna fick även kostymmakaren Pietro Tosi, 86, en Oscar, men han kunde inte närvara. Enligt BBC togs priset emot av Claudia Cardinale.

Foto: AFP, Reuters

Sida 1 av 2
Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Nathalie Mark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB