Startsida / Inlägg

Vi måste prata om ”Outlander” och den där smiskscenen…

av Sandra Wejbro
Sam Heughan och Caitriona Balfe spelar huvudrollerna i ”Outlander”.
Sam Heughan och Caitriona Balfe spelar huvudrollerna i ”Outlander”.

I lördags var den tillbaka på Viaplay efter några månaders uppehåll – den största fantasysuccén i ”Game of thrones” skugga – skotteporriga kvalitetsserien ”Outlander”.

För amerikanska kanalen Starz har serien blivit en stor framgång som dragit in stora (främst kvinnliga) tittargrupper. Tydligen ser ca 5,1 miljoner amerikaner varje avsnitt via olika tv-tjänster. Tack vare serien har även turismen till 1300-talsslottet Doune Castle (Castle Leouch som är hem till klanen MacKenzie) exploderat, rapporterar skotska medier.

Medan det skrivs spaltmeter om ”Game of thrones” i svenska medier har det varit rätt tyst om ”Outlander”. Delvis beror det säkert på att den ”bara” visas på en streamingtjänst här, delvis på att publiken främst är kvinnlig. Medan ”Game of thrones” perspektiv är episkt brett, fokuserar ”Outlander” på relationen mellan 1900-talskvinnan Claire (Caitriona Balfe) som på semester i Skottland skickas 200 år tillbaka i tiden och där förälskar sig i den skotske vildhunken Jamie (Sam Heughan).

Kulturkrocken mellan de två tidsepokerna blir total – men ingen händelse är så kontroversiell som den som utspelar sig i lördagens avsnitt (spoilervarning!). Efter att Claire vandrat ut i skogen och blivit infångad av den sadistiske brittiske generalen Black Jack Randall (Tobias Menzies) tvingas skottarna med Jamie i spetsen rädda henne från Fort William. Det skotska 1700-talets seder tvingar Jamie att straffa Claire för att hon utsatt männen för fara – genom att smiska henne till rätta.

Det är en rätt magstark scen som upprört ”Outlander”-fansen sedan Diana Gabaldons bok kom ut 1991.

Nu ska det bli smisk.
Nu ska det bli smisk.

Hur kan Jamie fortsätta vara en charmig hjälte – efter att han misshandlat sin fru?

Samtidigt är han ju en 1700-tals-krigare med skotska klanseder i blodet. Det vore konstigt om han plötsligt förvandlats till en modern man.

Det blir en märklig krock där både vi tittare och Claire först tror att Jamie skämtar, men sen utvecklar det sig från humor till något rätt våldsamt. Jämfört med boken har seriens skapare Ronald Moore gett Claire chansen att slå tillbaka hårt. Ändå blir det lite konstigt och ”Fifty shades”-snett att de försöker blanda in något sexuellt i bestraffningen genom att fokusera så hårt på Claires rumpa.

Jamie förstår dock snart att det han gjort är fel och att han inte kan överföra klanens regler till sitt äktenskap. Återigen blir han seriens charmknutte och tragiske hjälte. Claire förlåter honom i en fem minuter lång sexscen framför öppen brasa.

”Outlander” har lyckats ta sig igenom sin svåraste scen. Med en eftersmak av lätt obehag.

Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB