Om konsten att skita i det blå skåpet
avHittade en lika inflammerad som intressant debatt från 2003. Året då SBR hux flux började blanda tio procent socker i honungen, för att göra produkten mer lättflytande. Fruktos närmare bestämt. Värt att notera är att när kineser gjorde samma sak blev produkten portad i EU.
Dåvarande SBR-hövding Rolf Månsson försvarade sig i DN med att matlagningshonungen har ”samma kvalitet och samma smakförnimmelse” och Corren rapporterade om honungskriget.
Livsmedelsverket kontrade med att produkten inte alls får kallas honung, enligt EU-direktivet som förbjuder manipulering om råvarunamnet ska behållas.
Bråket slutade med anmälning till länsstyrelsen, som beslutade att tillsatsen var ok förutsatt att etiketten ändrades så att sockertillsatsen framgick. Dessutom ändrades namnet till matlagningshonung.
Konsekvensen var också att ett antal upprörda biodlare sa tack och adjö till det man kallade fusk. Det är alltså inte så ensamt bland de solitära dissidenterna, har jag upptäckt.
Socker, någon..?