Upp till kamp för honungen
avJag hade äran att ha den lokala biodlareföreningen på utflykt i min trädgård i helgen. Och vi var rörande överens om en sak – priset på fin svensk honung är på tok för lågt.
Om butiken kan ta 526 kronor kilot för ordinär fransk honung i en liten lerpotta – varför ska man då inte kunna ta åtminstone hälften för en oerhört mycket bättre svensk produkt? Lerpotta eller inte kan ju vara valfritt.
Med risk för att jag anklagas för uppvigling – priset på fin äkta svensk blomhonung måste upp rejält. Och Livsmedelsverket borde göra lite labbtester, upptäcka vad som i praktiken är slungat vinterfoder och vad som faktiskt är riktig honung, gjord på äkta nektar från blommor, dvs innehåller pollen och annat smått och gott.
Konsumenten måste få veta att det pysslas med tillsatser, att det här och där pytsas i stora mängder fruktsocker för att göra honung flytande och att bina kanske inte ser röken av en blomma alls, utan gör honung av innehållet i en foderautomat med socker.
Och medan tunnorna med importhonung samlas i Mantorp – vet någon varför LRF:s och SBR:s samägda inköpsbolag inte köper honung från Kina längre..?