Så här lömska är fuskarna
avAllt är inte honung som kletar. Biodlarbloggsläsaren Åke mejlade mig en intressant sak som bevisar att importerad honung – och all blandhonung som den ingår i – inte alls behöver vara det som hederliga människor kallar honung.
Det finns en motion i EU som bland annat föreslår att det vi kallar honung måste innehålla minst 50 procent socker från honung. Eller, som jag skulle uttrycka det, behöver bara innehålla hälften honung.
Andra hälften (man får förmoda att det kan vara ännu mer idag) får vara glukos, fruktsocker, vanligt socker/foderautomater i bigården eller helt enkelt slungat vinterfoder.
Så – tillsatserna ska ner till ”bara” hälften. Citat:
Den elakaste tanken är att detta möjligen förklarar varför import av Kina-honungen så hastigt försvann från SBR:s och LRF:s samägda anläggning i Mantorp. Och att produktnamnet honung är hotat även i våra trakter – inte många läser det finstilta på burken när prislappen är i vägen.
Å andra sidan innebär det att hederliga biodlare kan få glänsa och ta mer betalt. Nämligen alla biodlare som envist kämpar i motvind och tillverkar det som Livsmedelsverket (se Föreskrifter om honung, LIVSFS 2003:10) kräver för att man – än så länge – ska få kalla biguldet för honung i Sverige.
Upp till kamp för den äkta honungen! Mejla/skriv till din lokala EU-parlamentariker och kräv att man räddar namnet honung. Honung ska vara tillverkad av 100 procent nektar från blommor.
Och tack till Åke, som förgäves försökt påtala denna skandal i andra biodlarforum.
PS Det är bråttom. Man röstar om motionen redan den 11 november.