Startsida / Inlägg

Republikanerna och stripporna

av Per Bjurman

TAMPA. Det är familjevärderingarnas, gudsfruktans och den moraliska resningens parti som håller konvent i Tampa.

Så det får väl betraktas som något pikant att de många strippklubbarna i stan – Tampa konkurrerar med Atlanta om epitetet ”USA:s strippklubbshuvudstad” – enligt uppgift gör strålande affärer just nu.

Delegater, partifunktionärer och allsköns hangarounds flockas tydligen på etablissemang som Thee Dollhouse, Mons Venus, 2001 Odyssey och Scores.

– De gör i snitt slut på 150 dollar per person och kväll. Demokrater genererar inte alls samma business, säger Dollhouse-ägaren till CNN.

Man kan tycka att det är lite motsägelsefullt – för att inte säga skenheligt – att å ena sidan tugga fradga av indignation om dom råkar visa ett kvinnobröst på tv och samtidigt förlusta sig med nakna strippor på etablissemang som heter Mons Venus, men jag är faktiskt inte förvånad..

Jag minns när George Magazine – den fantastiska politiska månadstidning John F Kennedy Jr var med och startade i mitten av 90-talet – inför konventen 1996 gjorde omfattande intervjuer med de lyxprostituerade som reste från hela landet för att närvara vid samhällsdebattens två stora högtider.

De förväntade sig betydligt bättre business i San Diego, där republikanerna samlades, än i Chicago, platsen för demokraternas samkväm.

De konservativa gossarna var, hette det, betydligt mer angelägna om att betala för att få tumla runt i sänghalmen med nattfjärilarna.

Å andra sidan kan jag trösta de som värnar det republikanska partiets rykte att kunderna från högerkanten i regel bara intresserade sig för vanligt,  odramatiskt missionärsställningsbeppande.

The kinky stuff var det i första hand mjuka liberaler som ville ägna sig åt.

Tänk vad lite man egentligen vet om folk…

* * *

Det har gått sådär med jakten på Good ol’ Boys, PJ O’Rourke och annat skoj i den fuktiga Tampa-natten.

Allting är så utspritt i den här bukten att någon självklar partycentral liksom inte kunnat uppstå – eller så sitter alla på Thee Dollhouse och skrockar om nätterna, vad vet jag.

På mitt eget hotell i downtown bor det mest unga volontärer och de spottar i och för sig inte i glasen, det råder betydande högtryck i den lilla lobby-baren efter midnatt, men ursäkta om jag bekräftar eventuella fördomar här:

Dom är ohyggligt arroganta sprättar, omöjliga att föra en anständig bardiskskonversation med. Oavsett vem man är och vad man tycker kan man ju inte sitta och gaffla om det svenska skattetryck efter ett par järn.  Då är det de verkligt angelägna spörsmålen som ska avhandlas:  Skvaller om Mike Huckabee, de perfekte dry martini-måtten, sex, huruvida Ali eller Tyson var bäst, storleken på Chris Christies kavajer och Hank Williams-texter.

Ett par nätter återstår dock här i värmen och jag ger inte upp.

Hyatt downtown, i natt, kan bli nåt.

* * *

Min gode vän Thomas Nilsson, fotograf åt norska VG, närvarade under onsdagsmorgonen vid ett av de sorglustiga väckelsemöten Newt Gingrich håller under veckan och kallar ”Gingrich university”.

Efteråt blev Thomas tvungen att uppsöka en toalett och där, i ett bås för sig själv, satt just Gingrich och…how to put this någorlunda smakfullt…ja, tryckte.

Det är den sortens lätt surrealistiska upplevelser som gör ett konvent och jag räknar kallt med ett uppslag i VG imorrn.

* * *

Ett annat skäl till bristen på bra nattliga eskapader att rapportera om  är förstås att jag i min obetydlighet inte blir inbjuden till de mer officiella tillställningar som arrangeras .

Häromnatten ställde till exempel Jeb Bush, Dubyas brorsa, till med en ångande salsafest på en klubb i närbelägna St Petersburg och de som kom därifrån febrade om att de inte hade en aning om att en Bush kunde ställa till med något så hett.

New Jersey-biffen Chris Christies BBQ har också förutsättningar att bli minnesvärd, det lär till exempel inte snålas med grillsåsen, men jag får inte loss någon invitation dit heller.,

Planen är dock att ta rygg på Martin Gelin i fortsättningen. Han har helt andra sorts försänkningar i den här världen och kan säkert charma sig till ett ”plus 1” på de mest åtrådda gästlistorna.

Party time is now.

Kanske.

* * *

Precis som igår natt kör jag en så kallad Cover It Live från kvällens session i Tampa Bay Forum, inkluderande bland annat vicepresidentkandidaten Paul Ryans anförande.
Start 01.00 och framåt, så är du uppe i natt – gå in på aftonbladet.se och häng med.

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB