Startsida / Inlägg

Tennis och mord – intervju

av Cecilia Gustavsson

Björn Hellberg, som lett ”På spåret” ihop med Ingvar Oldsberg i 20 år, är också deckarförfattare (och en himla massa annat – han verkar väldigt energisk!). Hans nya deckare handlar om en kvinnlig journalist som nystar upp skumma saker i tennismiljö.

Jag gjorde en kortintervju med honom, här kommer den:

Hur fick du idén till ”Den vita döden”?
– Det är en gammal ambition som legat till sig i trettio år. Jag har skrivit 25 böcker om tennis och lika många deckare och tänkte att kombinationen är ganska ovanlig. Så var det kul och vitaliserande att ha en kvinna i huvudrollen efter att ha berättat om kommissarie Sten Wall så länge. Nytt är också att i den här boken är det verkliga miljöer, som Båstad och Stockholm.
Du har tagit livet av ungefär 55 personer i dina böcker – vad är det som är så kul med att skriva deckare?
– Jag siktar på hundra personer. Jag har faktiskt varit intresserad av deckare sedan barnsben och skrev mina första deckarmanus redan som 15-åring. Refuseringsbreven var långa i alla fall …  Jag tror att många med mig har ett behov av spänning.
Tjugo år i ”På spåret”, författarskap, underhållning – hur hinner du allt?
– Jag är en energisk person, men också flitig och disciplinerad. När det gäller skrivandet citerar jag Olov Svedelid som tyvärr gått bort: ”Inspiration är världens mest överskattade ord.” Det handlar i stället om disciplin.  
Namn: Björn Hellberg.
Ålder: 64. Yrke: Författare, journalist och underhållare.
Familj: Gift, sju vuxna barn.
Hemort: Laholm.
Aktuell: Med deckaren ”Den vita döden”

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB