Startsida / Inlägg

Därför gillar vuxna ”Twilight”-serien

av Cecilia Gustavsson

Hysterin verkar total för ”New Moon”, den andra filmen efter ”Twilight”-böckerna av Stephanie Meyer. Även vuxna kvinnor är besatta, särsklit av den unge vackre vampyren. Ung nåja, han ser ung ut i sin skepnad i alla fall även om han har några hundra år på nacken. Det finns sajter där medelålders kvinnor hittar på sexscener mellan honom och tonårstjejen Bella, eftersom inte sådana scener förekommer i böckerna!

Jag gjorde en kortintervju med litteraturprofessor Yvonne Leffler, som är expert på skräck- och underhållningslitteratur (Hon ger böckerna 3-4 av 10 i betyg rent litterärt, men det är förstås inte stilen som är grejen):
Vad har Twilightböckerna som fått dem att sälja i över 70 miljoner exemplar?
– En nästan mytisk story med en effektiv kombination av romantik och skräck/gotik. Tonårstjejen Bella och vampyren Edward står för det omöjliga mötet: Han är farlig men samtidigt möjlig att kontrollera. Hon blir speciell genom att vara utvald av honom, det är väldigt klassiskt.
– Dessutom hamnar Bella i oerhört farliga situationer som hon klarar sig ur, även med hjälp av sitt eget mod och ansvar.
Varför fascinerar det här tonårsdramat så många vuxna kvinnor?
– Många medelålders kvinnor – kanske framför allt de som känner att de misslyckats i kärlek – finner en oerhörd attraktionskraft i att hänga kvar vid drömmen om hur det skulle kunnat bli. Ofta är det förbjudna extra lockande, och att skildra sexscener är inte så tabubelagt längre – däremot den här gränsöverskridande passionen. Spänningen mellan Bella och Edward sätter igång fantasier om det som inte är uttalat.

Varför är vampyrer och andra övernaturliga fenomen så populära just nu?
– Dels lever vi i ett samhälle som är oerhört kontrollerat av teknik. Vi har kommit till vägs ände i det rationella och undrar: Vad finns det mer? Dels lever vi i en allt mer mångkulturell värld, där vi måste lära känna de som är annorlunda, något som symboliseras av vampyrerna.
Namn: Yvonne Leffler. Ålder: 50. Yrke: Professor i litteraturvetenskap, med bland annat skräckfiktion som specialitet. Bor: Göteborg.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB