Startsida / Inlägg

Nytt på pocket – tips, recensioner

av Cecilia Gustavsson

Det finns massor av bra pocketböcker just nu! Här kommer mina senaste recensioner, med femplussarna överst:

Självbiografi +++++
Carl-Johan de Geer: Jakten mot nollpunkten
Konstnären och filmaren de Geer är originell på riktigt – och det märks i den här halsbrytande boken.
Jag älskar hans formuleringsförmåga, ibland strålande komisk, ibland sorglig. Om att vara mobbat adligt barn, om 60-talets idealism, om kärlek. Och mycket mer. Läs!

Självbiografi +++++
Per Olov Enquist: Ett annat liv
Förra årets Augustprisvinnare, och få kan skriva som Enquist. En utvecklingshistoria som sträcker sig från barndomen i lilla Hjoggböle till den litterära toppen. Ärligt om skrivarvåndor, drömmar och alkoholism. Något trevande början, men ge inte upp.

Kriminalroman ++++
Katarina Wennstam: Dödergök
Författaren är journalist och har arbetat med brott mot kvinnor. Det märks – boken vill väcka läsaren. Det lyckas, tack vare att hon kan berätta. Huvudpersonen Maria köper hus, och upptäcker att en kvinna skjutits där. Hennes man är fängslad, men något stämmer inte…

Roman ++++
Karolina Ramqvist : Flickvännen
Ramqvist fick välförtjänt tidningen Vi:s litteraturpris förra veckan. Detta är en roman om Karin, som är ihop med den grovt kriminelle John. Medan han begår rån är hon ensam i deras vackra hus och funderar över sina livsval. Välskrivet, med en tät, stillastående stämning.

Roman ++++
Junot Días: Oscar Waos korta förunderliga liv
Internationell succé som fått Pulitzerpriset. I centrum står en dominikansk familj. Antihjälten Oscar är tjock och rädd för tjejer, hans syster Lola är betydligt vildare. En del älskar säkert det detaljrika, totalt mixade språket, själv blev jag lite matt mot slutet.

Roman ++++
Joshua Ferris: Så fick vi se slutet
Har du någonsin jobbat på kontor? Läs denna kritikerrosade debut, något av en ”The Office” i bokform (fast inte riktigt lika rolig). Vardagligheter, som snack vid kaffeapparaten, blir läsvärt och kul. Allt utspelas på en reklambyrå som går allt knackigare.

Roman:

Christine Falkenland: Vinterträdgården ++++
Laura, 40, jobbar på dagis och blir förälskad i en av mammorna, den unga, vackra Sharhzad. Som dessutom är gift. Vacker prosa om passion, längtan, kreativitet och ensamhet. Falkenland lyckas fåin mycket i denna njutbara, lite sorgliga berättelse.

Roman
Martin Svensson: Din heder +++
Svenske Viktor träffar Meryem, palestinsk-kurdisk tjej, och kulturkrocken med hennes familj är total. Kunnigt skrivet om hederskultur, men det som får mig att gilla boken är egentligen vissa formuleringar. Speciellt när huvudpersonen beskriver sig själv.

Kriminalroman +++
Marianne Cederwall: Svinhugg
Småputtrig debutroman i myspysgenren. Hämnd är det tacksamma temat, och Gotland den populära miljön. Läkaren Mirjam återvänder till ön ihop med sin väninna Hervor. Tre män som gjort huvudpersonen illa ligger risigt till… Vardagligt språk i underhållning för stunden.

Deckare
Helene Tursten: Det lömska nätet ++
Här handlar det om nätgrooming: vuxna som lockar till sig unga för sex via internet. Ett aktuellt och spännande ämne. Men det blir för mycket polisarbete för min smak, dessutom med två olika fall som inte har med varandra att göra. Resultatet blir alltför spretigt.

 

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB