Startsida / Inlägg

Ja, man kan heta Reif

av Cecilia Gustavsson

För just Reif (Larsen) heter en amerikansk författare med danskt påbrå som skrivit en mycket annorlunda bok: En uppväxtskildring fullproppad med kul grejer i marginalerna. Jag gjorde en ”Tre frågor” med honom när han besökte Sverige för några dagar sedan. Boken är såld till hela 30 länder.

Kan du beskriva din mycket originella bok, ”Valda verk av T.S. Spivet”?
– Dels är den en klassisk berättelse om en pojkes uppväxt. Dels är den fylld av saker i marginalerna: Kartor, teckningar, fakta, anteckningar. De här idéerna kom efter två år, när jag skrivit halva boken. Allt det här gör berättelsen mer… levande, kan man väl säga (skratt)! Jag är nyfiken på hur olika läsare går till väga. Hoppas inte att de hoppar över kanterna bara.
Det blir svårt att göra e-bok av den här?
– Vi ska faktiskt försöka, men den kan aldrig ersätta den riktiga boken. Det blir som att översätta den till ett annat språk. Men egentligen är jag gammalmodig – jag älskar böcker som föremål. Att ta upp dem i knät, rytmen i att vända sida… Men barnbarnen kommer väl att fråga: ”Vad är en sida?” ”Är det sant att ni sågade ner träd för att göra böcker?”
Är du lika speciell som boken?
– Nja, ha ha… jag är en sådan som alltid vill gå på djupet när jag är intresserad av något. Som i 12-årsåldern när klassen skulle skriva om ett afrikanskt djur. jag gjorde massor av research och skrev 35 sidor om en myra. Jag älskar också kartor, som T.S i boken. Man upptäcker många människor med speciella särintressen – till exempel kartor eller tunnelbanesystem – när man går in på internet. Det är fascinerande.
Namn: Reif Larsen  Ålder: 30 år. Familj: Fästmö.
Bostad: Gammalt hus norr om New York.

Reif Larsen

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB