Startsida / Inlägg

Lästips: 10 bra pocket!

av Cecilia Gustavsson

Kriminalroman: Någon sorts frid
Grebe/Träff
Deckardebut av två systrar. Det börjar hända riktigt hemska saker kring psykologen Siri. Någon vill henne illa – men vem? Mer relationer och terapisamtal än polisarbete. Krypande läskig stämning och en oväntad upplösning. Denna sticker ut i krimgenren.

Novellsamling: Babian
Naja Marie Aidt
Vet du hur människorna i din närhet är – egentligen? I de här berättelserna lurar mörka drifter och katastrofer under vardagslivets trevliga fernissa. Tätt, svart, skrivet med precision. Feelbad snarare än feelgood. Fick Nordiska rådet pris 2008.

Novellsamling: Den perfekte vännen
Jonas Karlsson
Kan en skådis skriva bra böcker? I det här fallet: ja. Här finns en fin blick för vardagsdetaljer och en dragning åt det absurda som gör att flera av berättelserna sticker ut. I centrum står män i 30-årsåldern och diverse mystiska gåtor och märkliga situationer. Kriminalroman +++

Roman:Udda
Sara Lövestam
Välförtjänt vinnare av tävlingen Bok-SM. Denna relationshistoria innehåller spännande karaktärer och överraskande vändningar. Medelsvensson-Martin är kompis med lesbiska Lelle, och de lär känna Paula utan ben, och sen drar det igång… Piggt!

Kriminalroman: Hypnotisören
Lars Kepler
En av förra årets mest omtalade böcker. En familj mördas, och en hypnositör kallas in för att hjälpa polisen. Vissa delar är onödigt spekulativt läskiga, men hypnosscenerna är spännande och drivet är högt. En kuslig sidvändare, som dock inte uppfyller förväntningarna.

Underhållningsroman: Medicinen
Hans Koppel
Samma pseudonym har tidigare skrivit den helt suveräna ”Vi i villa”. Denna har också rappt språk och humor, men är mer av en bagatell. Den misslyckade, osäkra reportern Johanna är med och testar en medicin. Hon blir allt kaxigare… Perfekt läsgodis för stunden.

Brev/anteckningar: Vart tog all denna kärlek vägen
Käbi Laretei
Käbi var gift med Ingmar Bergman i tio år. Boken bygger på brev och hennes dagböcker. Det är berörande och intressant att följa kärleken från den första spirande förälskelsen till tider av ångest och tvekan. Ovanligt välskrivna dokument dessutom.

Thriller: Utan ett ord
Linwood Barclay
Den här sticker verkligen ut i sin genre, inte minst tack vare den spännande grundhistorien: En 14-årig tjej vaknar en morgon och upptäcker att huset är tomt. Hennes familj är spårlöst borta. 25 år senare söker hon fortfarande, och mystiska ledtrådar börjar dyka upp. Vilken sidvändare!

Roman: Ursäkta, men din själ dog nyss
Danny Wattin
Originell framtidsvision av en värld där alla barn genmanipuleras, och där de ”förbättrade” styr. Klart tänkvärd. Men författaren har en otrolig fantasi, och borde ha rensat lite: För många ord och detaljer gör det svårt att tränga ner i historien.

Roman: Ängelns lek
Carlos Ruiz Zafón
Tyvärr, den här är inte lika fantastisk som föregångaren ”Vindens skugga”. Men ändå – även här finns mystik, faror och kärlek till litteraturen. Och förstås Barcelona. I centrum står en ung författare, som en dag får ett brev med sigill. Är avsändaren ängel eller djävul?

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB