Startsida / Inlägg

Intervju: Årets deckardebutant

av Cecilia Gustavsson

Jag är i slutspurten på ”Geim”, som Svenska deckarakademin valde till årets bästa deckardebutant. Den handlar om en loserartad man som hittar en mystisk mobiltelefon som ger honom uppdrag.

Jag gjorde en kortintervju med författaren, Anders de la Motte:

Varför blev just [geim] utsedd till årets bästa kriminalroman, tror du?

– När jag kikar på motiveringen (förankrad i vår tid, skriven på dagens språk, med humor och spänning) så tror jag att deckarakademin uppskattar det som är lite annorlunda. Den är väldigt samtida, och språket sticker ut. Antingen gillar man stilen eller inte.

Hur är de två huvudpersonerna?

– HP är en slacker, en smålirare som känner att världen inte uppskattat hans unika förmågor – vilka de nu är… Därför är världen skyldig honom en tjänst, tycker han. Här är egocentrisk och inte särskilt sympatisk. Det var väldigt roligt att skriva hans språk.

– Livvakten Rebecca är tvärtom: Efter en händelse i det förflutna tycker hon att hon är skyldig världen en tjänst. Hon vill fixa alla problem och se till att det alla har det bra. Jag har de dragen själv, fast i mindre utsträckning.

Spelet i boken innehåller uppdrag som blir allt farligare – skulle du själv haka på?

– Nej, inte ett spel av den typen. Det som driver HP är inte pengarna, utan att få uppskattning för uppdragen. Det kan nog jag och många andra känna igen, till exempel bekräftelsen man får av en trevlig recension, eller några hejarop på Facebook. – Jag har grottat ner mig i hur lätt det kan vara att flytta gränsen för att få uppmärksamhet. 

Namn: Anders de la Motte Ålder: 39 år.Yrke: Säkerhetschef på ett internationellt it-företag, varit polis. Familj: Fru och två barn. Bostad: Villa i Lomma. Aktuell: [geim] utsågs till årets bästa deckardebut av Svenska Deckarakademin. SF har köpt filmrättigheterna.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Mia Carron, Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB