Startsida / Inlägg

Recensioner: Nya pocketböcker

av Cecilia Gustavsson

Här kommer mina senast recenserade pocketböcker. Insåg nu att det bara var kvinnliga författare, men det var en slump och ingen mansmobbning. De två översta är verkligen superbt bra.

Roman: +++++ ”Vänta, blinka” av Gunnhild Øyehaug

Först tyckte jag att det redovisande språket var jobbigt. Jag hade fel. Det här en originell och rolig story, filmisk med sina olika trådar. Här finns bland andra den unga studenten Sigrid, författaren Kåre och den neurotiske Viggo. Alla söker de kärlek.

Roman +++++ ”Utrensning” av Sofi Oksanen

Det här är en av de mörkaste böcker jag läst, och fruktansvärt bra. Så har också Oksanen fått bland annat Nordiska rådets litteraturpris. Berättelsen handlar om krig och hämnd, svartsjuka och ondska. I centrum står en ung och en gammal kvinna.

Roman ++++ ”Och allt är förvridet” av Emma Ångström

Är huvudpersonen psykopat eller en vanlig kille som överreagerar? Ångström har skickligt konstruerat en psykologisk roman om Erik, som inte kan glömma sitt ex. Redan i starten smyger han i buskarna utanför hennes fönster – och så är man fast.

Spänningsroman ++++ ”Alfahannen” av Katarina Wennstam

I sin tredje spänningsroman med jämställdhetspatos tar sig Wennstam an filmbranschen. I centrum står machoskådisen Jack Rappe och den unga Emma, som fått sin första roll. Deras relation slutar blodigt och oväntat. Att författaren kan sitt ämne så bra ger det höga betyget.

Roman +++ ”Ögat över månskäran” av Libba Bray

En genreöverskridande historia som blandar historiska miljöer med fantasy och uppväxtskildring. Gemma, 16, passar varken in i det viktorianska England eller på internatskolan. Inom henne pockar mystiska krafter på uppmärksamhet. Ojämnt, men originellt.

Spänningsroman +++ ”Döden skall du tåla” av Karin Fossum

Det händer grymma, märkliga saker i bygden: Ett litet barn blir neddränkt i blod, en likbil åker till fel person… Fossum kör ett annorlunda grepp genom att snabbt avslöja vem som är den skyldige. Viss krypande spänning, men det riktiga drivet infinner sig aldrig.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB