Startsida / Inlägg

Så blev Liv Strömquist rolig

av Cecilia Gustavsson

För mig fungerar Liv Strömquists serier lite som ett test: Den som skrattar åt dem har humor. Annars: Nej, tyvärr. Nu finns hennes debutbok ”100 procent fett” i nyutgåva. Jag gjorde en kortintervju med henne:

Hur blev du så rolig?

– Jag kommer från en stor familj med många syskon, och där skämtade, pratade och skrek alla i munnen på varandra hela tiden. Alltså gällde det att vara rolig, snabb och framförallt högljudd för att få någon uppmärksamhet. Det var ganska bra träning tror jag.

Du blandar allvar och humor i dina teckningar – hur gör du?

– Jag tycker att det är lättare att ta upp ett allvarligt ämne på ett nytt sätt om man också skämtar om det. Om man bara säger ”Världen är orättvis” till exempel, så har alla hört det förut. Men om man hittar på en rolig vinkel och gör en teckning – då kanske folk orkar tänka på saken en gång till. Mina favoritämnen är killar, känslor, klassamhället med mera.

Vad tänker du om du får höra att du höra att du är en jobbig, sur feminist?

– Att kritiken mot feminismen är väldigt o-nyskapande. Redan för 120 år sedan kallade man rösträttsaktivister för rabiata och fula. Påfallande lika argument användes mot till exempel Feministiskt initiativ under 2000-talet – argument som konserverats och bevarats genom decennierna likt andra traditioner, typ julfirandet. Antifeminismen är en okreativ rörelse.
Namn: Liv Strömquist.Ålder: 32 år.Yrke: Serietecknare och redaktionsmedlem i satirprogrammet ”Tankesmedjan” i P3.

bild.JPG
augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB