Startsida / Inlägg

Nytt på pocket – bra och mindre bra

av Cecilia Gustavsson

Här kommer en radda pocketrecensioner inför helgen, i betygsordning. Glad påsk!

Biografi/tankebok +++++ Vad jag pratar om när jag pratar om löpning  av Haruki Murakami

Originell bok, där denne japanske succéförfattare väver samman sin dagliga löpning med sitt liv i helhet. Kan lugnt läsas även av soffpotatisen, för även om Murakami skriver nästan besatt om att springa, så innehåller denna så mycket mer: tankar om livet, humor och finfin formuleringsförmåga.

Spänningsroman +++++ Lilla stjärna  av John Ajvide Lindqvist

Ajvide Lindqvist är inte bara suverän på att skrämma läsaren. Han är en mästare på att beskriva människor och grå vardag också. Denna handlar om två tjejer – en helt vanlig och en mycket ovanlig – som finner varandra. Deras vänskap slutar med en spektakulär katastrof.

Deckare ++++ Mästaren  av Harlan Coben

Jag är först kluven till den här deckaren, som delvis utspelar sig i tennisvärlden. Ibland är Coben nämligen olidligt grabbig. Men det kompenseras av skön humor, exakt språk och spännande intrig. Så läs gärna om hur sportagenten Myron Bolitar snyggt löser detta fall.

Roman +++ Juliet, naked av Nick Hornby

Typisk Hornbystory om en man som är besatt av en gammal försvunnen rockstjärna. De bästa delarna handlar faktiskt om hans sambo och deras utnötta, trista relation. Överraskande vändningar, men författaren är lite väl förtjust i sina egna formuleringar.

Spänningsroman +++ Blodläge av Johan Theorin

Den tredje av Theorins berättelser som utspelar sig på Öland. Läsvärd, men utan att nå upp till nivån på de två tidigare. En rad människoöden vävs samman, i centrum står bland annat Per som har en gammal porrkung till pappa, och Vendela, som tror på älvor. Välskrivet, men halvspännande.

Roman +++ Hetta av Ian McEwan

En humoristisk roman om den globala uppvärmningen (ja, det låter märkligt). Behållningen här är huvudpersonen, den svinige, egotrippade och allmänt jobbige Michael Beard. Tyvärr är berättelsen ojämn: ibland väldigt kul, ibland rent tråkig. Det drar ner betyget.

Deckare +++ Falska bevis av Donna Leon

Jag älskar Donna Leons miljöer, den italienska atmosfären, kriminalkommissarie Brunettis snack med familjen och vinet till maten. Allt det finns här också, men faktiskt ingen spänning. Det börjar med att en elak gammal tant mördas, och sedan lunkar det bara på.

Roman ++ Konsten att vara otrogen på Facebook  av Gunilla Bergensten

Extremt lättläst underhållningsroman som tar avstamp här och nu. Tove börjar flirta med en ungdomskärlek på Facebook trots att hon är gift. Flyhänt beskriven nutidskänsla blandas tyvärr med banaliteter. Som en påse ostbågar man inte kan låta bli, men blir för mätt på efteråt.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB