Startsida / Inlägg

Nostalgi i ny retrobok

av Cecilia Gustavsson

Ibland kan man vilja vara barn. Tycker jag i alla fall. För den som längtar tillbaka till känslan av att vara liten finns nu en jättefin bok med snygga bilder och korta texter om olika barnboksfavoriter. Just denna har tema 50-tal, men både jag – som är född 66 – och min skrivbordsgranne Monica, som är född 1985, kände igen flera favoriter.

Titel: Bilderboksretro – 50-tal

Författare: Tove Jansson, Astrid Lindgren med flera

Den här boken är en tidsresa till barndomen, med klassiska figurer som mumintroll och Barna Hedenhös. En nostalgitripp i boklandet, som gör att jag vill rusa till biblioteket och låna gamla barnböcker.

Att samla ihop plock från en massa omtyckta barnböcker skulle kunnat vara enbart ett trist säljknep. Men ”Bilderboksretro” är mer än så. Det är verkligen kul att njuta av de fina, tidstypiska bilderna och minnas känslan av att vara liten och fascineras av de här olika berättelserna.Och jag lovar – den som själv har barn får en massa tips om läsning, som även Nintendospelande små 00-talister kommer att gilla.
Det här är den första av fyra i den nya serien ”Bildeboksretro”. Temat är 50-talet, och sedan följer de andra decennierna fram till 80-talet.Här finns generöst med bilder och korta sammanfattningar av berättelser och karaktärer som blivit moderna klassiker. Bland de utvalda märks förstås storheter som Pippi Långstrump, men också lite mer okända som ormen Kriktor.

Tre favoriter ur boken:

”Historien om någon” av Åke Löfgren. Bild: Egon Möller-Nielsen. 

”Klåfingerdagen” av Edith Unnerstad. Bild: Iben Clante. 

”Krakel Spektakel köper en klubba” av Lennart Hellsing. Bild: Stig Lindberg07BOK-2.jpeg

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB