Startsida / Inlägg

Tio aktuella boktips!

av Cecilia Gustavsson

I Aftonbladet finns ju numera ett uppslag på lördagar som heter ”Bäst just nu”, där bland annat jag är med och tipsar om böcker.

Här kommer några godbitar från den senaste månaden:

Välkommen till den här världen av Amanda Svensson /inbunden

ROMAN. Den här berättelsen om tre unga var en av de nominerade till årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Grunden är en kärlekshistoria mellan Greta och Simon, två vilsna själar i klubblivets Köpenhamn. I utkanten finns också Claus, Simons svartsjuka barndomsvän.Språket är lekfullt och experimentellt och ändå lättläst. Originellt och nyskapande.

Med slutna ögon av Gianrico Carofiglio /pocket

SPÄNNINGSROMAN. Carofiglio förtjänar att upptäckas av fler. Han är antimaffiaåklagaren som alltid längtat efter att skriva.Här åtar sig advokaten Guido Guerriri att försvara en misshandlad kvinna. Guido är en antihjälte som grubblar över rätt och fel, och är modig på gränsen till dumhet. När jag intervjuade författaren berättade han att Guido har fått samma humor som han själv. Roligt, spännande och mycket välskrivet. 

Porträtt av crackmissbrukaren som ung av Billy Clegg /pocket

SJÄLVBIOGRAFI. Vetskapen om att boken bygger på verkligheten gör att det är omöjligt att sluta läsa. Billy Clegg var utåt sett en litterär agent som det började gå bra för, med pojkvän och ett socialt liv i New York. Vissa perioder flydde han från allt, tog in på hotell och gick ner sig på crack och vodka. Texten beskriver en människa i totalt sönderfall.Tillbakablickarna på hans tvångsbeteenden och känslokalla pappa ger berättelsen djup.

Paganinikontraktet av Lars Kepler /pocket

SPÄNNINGSROMAN. Nyligen kom Keplers tredje bok, ”Eldsvittnet” ut. Om du gillar makarna Ahndorils stil, passa på att läs denna först. ”Paganinikontraktet” är min favorit.Intrigen är snyggt ihopsnickrad, och det är färre otäcka våldsscener. Intelligent spänning, helt enkelt.Läsaren kastas snabbt in i historien, där den unga chefen för Svenska Freds- och skiljedomsföreningen förföljs av en yrkesmördare. Och så hittas en hög direktör hängd. Kriminalkommissarie Jonna Linna kopplas in.

Brixton Beach av Roma Tearne /inbunden

ROMAN. En riktig läsupplevelse om en konstnärligt lagd liten flicka och hennes familj. Alice är nio år och bor på Sri Lanka när inbördeskriget närmar sig. Hon och mamman lämnar allt för att följa efter pappan till London och skapa ett nytt liv.Men både hon och mamman förblir främlingar – både för landet och inför andra. För många sorger och det hotande våldet har skadat dem.”Brixton Beach” är en fin berättelse om identitet, livskriser och det svåra i att veta vad som är kärlek.

Har man inget liv får man köpa ett som alla andra av Jonas Gardell /inbunden

TWITTERSAMLING. Hahaha! Här är en liten bok med samlade visdomsord från Gardells twittrande (twitter är alltså mikrobloggande, där inget stycke får vara längre än 140 tecken).Liksom i de flesta textsamlingar är resultatet ojämnt, men det står jag gärna ut med för vissa guldkorns skull. En del av hans tweets är mer privata och handlar om hemmalivet med barn och maken Mark Levengood. Andra är iakttagelser, bland annat om politik och kungafamiljen. Roligast är det när Gardell driver med sig själv.

En fager mö av Joyce Carol Oates /pocket

ROMAN. En av min favoritförfattares kortare romaner finns nu i pocket. Som vanligt lyckas hon skildra det amerikanska samhällets klass- och maktstrukturer genom sina huvudpersoner.Här blir det en total krock när barnflickan Katya, 16 år och med trasig bakgrund, lär känna  Marcus, en välbärgad äldre man. Det börjar som en oskyldig vänskap, men vänds steg för steg över i något helt annat. Skickligt och suggestivt berättat.

Be för mig i tusen år av Yiyun Li /inbunden

NOVELLSAMLING. Li besökte nyligen den internationella författarscenen i Stockholm. För alla som inte var där duger det gott att läsa hennes senaste samling berättelser.Här finns ett tudelat Kina där de gamla traditionerna krockar med det moderna. Allt förändras, och människorna tvingas anpassa sig på olika sätt. Vi möter bland annat pappan som gömmer undan sin cp-skadade dotter, och en homosexuell man som återvänder till sin mamma.

Vintervålnader av Kate Mosse /pocket

SPÖKHISTORIA. Behållningen är den suggestiva, lite dimmiga känslan som hänger sig kvar ett tag efteråt.Vintern 1928 är engelsmannen Freddie ute och reser i ett försök att glömma sin storebrors död i första världskriget. Han råkar ut för en snöstorm och hamnar i en liten fransk by. På en byfest träffar han en gåtfull ung kvinna – märkligt närvarande och ogripbar på samma gång.När han försöker hitta henne igen har ingen hört talas om henne.

The Clash av Strummer, Jones, Simonon, Headon/ Danskt band

ROCKBIOGRAFI. Böcker om band och artister har stått som spön i backen de senaste åren. För alla som har någon sorts relation till detta legendariska band är det här är riktigt kul bok, inte minst tack vare bilderna.Här berättar medlemmarna själva om sina år med bandet, och det finns en hel del fakta – som turnéplaner – för den som är lagd åt det nördiga hållet.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB