Startsida / Inlägg

Pocketrecensioner: Murakami och läskig feelgood

av Cecilia Gustavsson

Superläsning och riktigt tidsslöseri – här kommer de senaste av mina pocketrecensioner:

++++
Elefanten som gick upp i rök av Haruki Murakami
Norstedts
NOVELLSAMLING Japanske Murakami tippas ständigt som Nobelpriskandidat, och han har också en alldeles egen, speciell stil. Som så ofta med novellsamlingar är den här ojämn, men bland de här sjutton berättelserna finns några riktiga pärlor.
”Den andra bageriräden” handlar till exempel om ett par som drabbas av våldsam hunger och bestämmer sig för att råna ett bageri mitt i natten. I ”En familjeangelägenhet” har huvudpersonens lillasyster träffat en kille som hon presenterar.
Murakami blandar vardagsrealism med vild surrealism helt hämningslöst, och trots att en del är galet fantasifullt på ett kul sätt så föredrar jag de noveller som beskriver dialoger eller människors inre mer realistiskt. Där finns inte ett ord för mycket, och det är omöjligt att inte sugas in i texterna.

+++
Jag tjänar inte av Jenny Åkervall
Norstedts
ROMAN Den här debutromanen är en mix av politisk thriller och samtidsdrama. Psykiatern Anna kläms mellan allt fler patienter och en familj som tycker att hon är borta för mycket. Ändå kan hon inte säga nej till ett spännande uppdrag som rör en minister.
Den andra huvudpersonen är en pressekreterare hos statsministern, som börjar ana sig till något stort och farligt.
Författaren har själv arbetat inom statsberedningen, och det märks att hon har kunskap om maktens korridorer. Det är en spännande berättelse, kanske med väl många trådar. Åkervall vill berätta både om maktfullkomliga män, livspussel, en sönderfallande psykvård och mycket mer.
Men som debut är ”Jag tjänar inte” lovande – hon skriver drivet och initierat och huvudpersonerna är intressanta.

++++
Onda flickor av Alex Marwood
Pocketförlaget
SPÄNNING Val Mc Dermid beskriver denna som ”oemotståndlig”, och visst är detta en riktigt svart och välskriven historia.
Det finns två parallella berättelser: För 25 år sedan tog två småtjejer livet av en ännu yngre flicka. Hela Storbrittanien förfasades och senare i livet fick de båda dömda skyddad identitet och kunde börja nya liv.
I nutid är miljön en sliten semesterort, där flera unga kvinnor mördas. Amber jobbar på ortens tivoli och blir inblandad på fler sätt än vad hon skulle önska. Journalisten Kirsty kommer dit för att skriva om fallen, men bjuds på en skrämmande överraskning.
Det här är krypande psykologisk spänning, och Marwood (som själv är journalist) är expert på att få till en kuslig atmosfär.

+
Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt
Lind & co
ROMAN Nu är det så att jag inte gillar feelgoodböcker nåt vidare. Och när en roman beskrivs som ”härlig” ringer varningsklockorna. Den här var just som jag befarade: gullig, sentimental, uddlös. Förutom att slutet var förvånande lyckat.
Jade, ung journalist i Paris, bestämmer sig för att hennes farmor ska få flytta in till henne i stället för till ett hem. Mellan dem utvecklas en speciell vänskap (så klart…), samtidigt som det kommer in romantik i deras liv.
Tyvärr är huvudpersonerna högst irriterande, särskilt den unga kvinnan. Författaren vill nog göra henne sympatisk, men hon framstår som en självrättfärdig typ som tycker att alla andra är ytliga eller mindre begåvade medan hon besitter stora känslor och intelligens. Och givetvis är hennes nya förälskelse av en ytterst ovanlig dignitet. Suck.

++++
Det eviga folket är inte rädda av Shani Boianjiu
Natur & Kultur
ROMAN En driven debutroman som lyckas kombinera hur det är att växa upp till ung kvinna med att leva i väpnad konflikt. Boianjiu skrev den som 24-åring, inte illa.
Huvudpersonerna Lea, Avishag och Yael är tre tjejer som växer upp i en liten israelisk by. När de slutat gymnasiet är det dags för den obligatoriska värnplikten – författaren själv tjänstgjorde i den israeliska armén i två år. Hon skildrar vapenträning, vänskap, tristess och funderingar om framtiden ytterst trovärdigt.
Andra delar av boken handlar om livet efter militärtjänstgöringen, till exempel om en mörk hemlighet, dold i ett låst rum…
Egentligen är boken mer en novellsamling, eftersom den består av korta berättelser som hänger ihop på olika sätt. Oavsett vilket så är den klart läsvärd.

++++
Brännmärkt Karin Aspenström
Lind & co
SPÄNNING Jag kan bli trött på vurmen för att sanna historier skulle vara viktigare och bättre än fiktion. Men just i det här fallet gör det onekligen intrigen oerhört mycket mer fascinerande.
”Brännmärkt” handlar nämligen om en infiltratör som för polisens del nästlar sig in i bland kriminella i Hells Angeles, Bandidos och Brödraskapet. Det blir fruktansvärt spännande när han gör stora knarkaffärer och ibland hotas för att någon börjar misstänka honom.
Författaren har intervjuat huvudpersonen Peter Rätz, som i dag lever med skyddad identitet.
Detta är första delen i en trilogi. Det börjar med att Peter försöker leva ett vanligt liv, men snart får han allt farligare uppdrag av sin poliskontakt. Drivet skrivet, och som att få titta in i en hemlig värld.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB