Startsida / Inlägg

En kinesisk fristad från West Ends helgkaos

av Petter Larsson, London

På fredags- och lördagskvällar är centrala London trångt, dyrt och högljutt. Två helger i rad har Opium givit mig ett lugn. Baren Opium då alltså.

När klockan passerat midnatt är det svårt att sitta ner och ta en drink någonstans i områdena kring Soho, Covent Garden eller Leicester Square. Vill man inte betala inträde och kastas in i O’Neil’s vilda västern-fyllor, Leicester Squares tonårsdraman, Sohos gayklubbar eller Covent Gardens möhippor, så finns det inte så många tydliga alternativ.

Bartenderbordet är ofta fullt men det går alltid att fråga om det finns plats.

Opium ligger på Gerrard Street, Chinatowns huvudgata, och är tillsammans med Experimental Cocktail Club, en harmonisk fristad mitt i helgkaoset. Här slipper du fotbollssånger, köer, bråk och överpriser. Opium erbjuder exotiska cocktails, dim sum och en härlig atmosfär som inspirerats av opiumtidens barer i Shanghai.

Opiums ”Bartender’s Table” där man visas hur cocktailarna görs.
Opiums ”Bartender’s Table” där man visas hur cocktailarna görs.

Därför har jag två veckor i rad nu dragit upp mitt sällskap genom den diskreta gröna dörren för att ha möjlighet att sitta ner, prova spännande drinkar och prata. Opiums två våningar har två barer. I en bar har de hällt över all sprit i kinesiska medicinflaskor så att man inte bara ska kunna beställa ”det gamla vanliga” utan att tvingas konversera med bartendern. Killarna bakom baren är grymt kunniga och experimenterar gärna fram något speciellt åt dig. Drinkmenyn ändras förresten fyra gånger om året beroende på vad för slags kryddor de kinesiska affärerna i Chinatown har inne de olika säsongerna.

Den andra baren är ett ”bartender’s table” som ser ut lite som ett stort köksbord. Här kan du slå dig ner medan bartendern kommer över och blandar drinken bredvid dig. Min favoritdrink är The Sorcerer som består av vetevodka, maraschinolikör, granatäpplejuice, aloe vera-juice, citronjuice och rossirap.

Dre Masso, chefsbartendern, vid Opiums ”Bartender’s Table”.
Dre Masso, chefsbartendern, vid Opiums ”Bartender’s Table”.

Drinkarna kostar runt £12 (ca 125 kr) vilket givetvis är lite mer än i övriga London. Men jag tror att jag nått åldern då konversationer och drinkar – istället för öl i håret och söndertrampade fötter – är värt varenda penny.

Opium: Bakom den gröna dörren på 16 Gerrard Street i Chinatown.

T-bana: Piccadilly Circus, Leicester Square.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB