Startsida / Inlägg

Kladdig katalanska kräftskiva

av Elin Hellström, Barcelona

Så här under vårvintern frossar katalanerna i calçots – grillad vårlök. Lökarna doppas i en speciell sås som heter romanesco och består av mandel, tomat och torkad paprika.

Calçots_Foto_Håkan-Svensson-webb
Ingredienserna till en calçotada. Foto: Håkan Svensson

Håll utkik efter ”calçotada” på restaurangmenyerna – för 25-30 euro får du då en trerätters lunch med vin och kaffe. Vårlöken äts som förrätt och sedan är det grillat kött och korv till huvudrätt.

tegelpannan

Traditionellt serveras knippet med grillad lök på en tegelpanna. Det yttersta skalet är förkolnat och därmed börjar det lite slafsiga skalandet och ätandet som får mig att tänka på svenska kräftskivor.

bild-38
Här hugger jag in i löken! På de lite mer uppstyrda restaurangerna får man plasthandskar och haklapp. Något de mer inbitna calçots-ätarna tycker är larvigt eftersom en del av det roliga tydligen är att kladda ner sig. 

Den stora smakförhöjaren är såsen, som heter romesco. Den har jag börjat köpa på burk för att äta på egen hand i andra lite mindre traditionella sammanhang (läs: till pastan hemma framför teven).

Ofta åker man ut ett stort sällskap och äter calçots på någon lantlig restaurang, till exempel Can Portell en dryg mil utanför stan.

Men det finns även bra ställen strax utanför Barcelonas centrum. Till exempel rustika El jardi de l’ápat som ligger nära Parc Güell och har en fantastisk utsikt över hela staden.

  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB