Startsida / Inlägg

Linda & Pär på parmiddag

av Katarina Wendelin

Vi bjöd in paret Linda Öhrn Lernström och Pär Lernström och snackade förlossning, vaknätter och sexlivet under småbarnsåren – och det här bjöd vi på!

 Förrätt: Stekta päron med pinjenötter och brie

på bädd av ruccola

14s88-Stektaparon-332

Du behöver: 

400 g brieost

200 g ruccola

75 g pinjenötter

4 päron

Olivolja

Balsamico

Flingsalt

Smör att steka i

Gör så här:

Skölj ruccolan och bred ut på ett fat. Rosta pinjenötterna i en panna.

Skiva och stek päronen i smör.

Skiva brieosten i lagom tunna skivor och lägg ovanpå päronen i den varma pannan.

När brieosten börjar smälta lägger du upp allt på ruccola­bädden. Avslutningsvis ringlar du över olivolja, fling­salt, balsamico och till sist pinjenötterna.

Vi drack: ”Palacio de la vega chardonnay”, artnr 2728, 71 kronor.

Huvudrätt: Parmainlindad fläskfilé fylld med Italien

14s88-Flaskfile-864

Pesto

Du behöver:

6 dl basilikablad (cirka 3 krukor)

Cirka 3 dl pinjenötter

8 msk olivolja

2 dl riven parmesanost

1 tsk salt

 

Fläskfilén

Du behöver:

1 fläskfilé (à 1 kg)

50 g marinerade soltorkade tomater

2 msk pesto

Salt och peppar

5 skivor parmaskinka (cirka 130 g)

2 msk olivolja

 

Pestyoghurt

Du behöver:

1 dl matlagningsyoghurt

2 msk pesto

 

Ugnsbakad potatis

Du behöver:

10 potatisar av fast, liten sort

Olivolja

Grovt salt, exempelvis havssalt

Peppar

Färska örter som oregano, persilja och timjan

Gör så här: 

Börja med peston. Hacka basilikabladen grovt och riv parmesan­osten. Mixa basilika och nötter. Tillsätt parmesanosten och olivoljan i en fin stråle. Häll ut röran ur mixern. Pressa eller finriv ner vitlöksklyftorna och krydda med salt.

Putsa sedan köttet genom att skära bort hinnorna. Skär ett djupt snitt på längden, längst med hela filén, och vik upp den.

Hacka ihop tomater och pesto och lägg i köttet.

Vik ihop filén och linda parmaskinkan runt hela filén. Fäst ihop med tandpetare. Bryn filén i olja i en stor stekpanna. Börja steka på filéns skarvsida så att den fäster. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen. Vid servering: sätt ugnen på 200°C. Stek köttet i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Ta bort tandpetarna.

Nu till potatisarna. Sätt ugnen på 225°C. Skölj och borsta potatisen (skala den inte) och skär i halvor. Lägg potatisen på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och strö på salt, peppar och örter. Stek i ugnen i cirka 30 minuter.

Vi drack: ”Soprasasso ripasso”, artnr 5358, 99 kronor. 

 

Efterrätt: Marängrulle med mint och triple chocolate 

14s88-Dessert-725

Du behöver:

200 ml mjuk Carte d’Or Mint

200 ml Carte d’Or Triple chocolate

5 äggvitor

2,75 dl socker

Cirka 1 dl Marianne choklad, grov­hackade + extra till dekoration

Cirka 2 dl After eight, grovhackad

Cirka 0,5 dl chokladsås

Florsocker för dekoration

Gör så här:

Värm ugnen till cirka 150°C.

Häll upp äggvitorna i en metallskål och vispa dem till ett hårt skum.

Häll långsamt i sockret samtidigt som du vispar, och fortsätt tills du har en glänsande marängsmet.

Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och häll sedan i marängblandningen.

Grädda i ugn i cirka 30–40 minuter. Marängen ska vara krispig på utsidan och lite mjuk inuti. Låt sedan svalna.

Lägg marängen upp och ned på en stor bit bakplåtspapper, skala av bakplåtspappret och se till att marängen har svalnat helt.

Lägg den svala marängen på ett uppläggningsfat.

Lägg upp den mjuka Carte d’Or Mint och Triple chocolate på den avsvalnade marängen. Strössla över hackad Marianne och After eight.

Strö/ringla över chokladen på
glassen. Använd bakplåtspapperet för att rulla marängen så att den täcker glassen och chokladen.

Pudra med florsocker och strö över lite hackade Marianne och After eight.

Servera direkt.

Drinken: Crystal cocktail 

14s88-Drinken-713

Du behöver:

4 cl vodka

2 cl blåbärslikör

Några blåbär

Citronskiva

Gör så här:

Häll upp vodka och blåbärslikör över is i en shaker. Rör ihop. Sila upp i ett cocktailglas och lägg i 3-5 blåbär.
Garnera sedan eventuellt med en citronskiva på kanten.

recept: Hannah Widell & Amanda Schulman

foto: Amelia Widell

Se programmet här!

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB