Startsida / Inlägg

Tänk rätt – bli en vinnare!

av Katarina Wendelin

Vissa ”livsvisdomar” och ”sanningar” stjälper snarare än hjälper. Här är sanningarna du kan släppa på direkten – och förändra ditt tankemönster, din karriär och ditt liv. 

av KATARINA WENDELIN

1. ”Mitt förflutna styr min framtid”

Det kan handla om vem du var när du växte upp, hur du framställde dig, vad som hände dig eller vad du orsakade någon annan – gamla hjärnspöken dyker gärna upp lite nu och då. Och självklart bidrar det förflutna till vem du är i dag men släpp tanken om att det skulle involvera negativa aspekter. Förhoppningsvis lärde du dig av dina misstag och förbättrade ditt liv eller så har du förlåtit dem som sårade dig och gått vidare. Något som är alldeles säkert är att du inte är dina dåliga handlingar eller jobbiga upplevelser och du ska inte bestraffas därefter.

01s32-peace-133SV2. ”Duktighet är en dygd”

Att vara folk till lags, göra allt det där som förväntas av en och vara så förbannat duktig hela tiden har blivit en kvinnlig folksjukdom. Och allra helst ska detta missbrukar-beteende marknadsföras i bloggen eller på Facebook med hurtiga uppdateringar om hur många fönster, hundar och barn man tvättat medan man skrev arbetsrapporten med vänster hand. Tills man går in i väggen och knappt orkar klä på sig. Våga vägra vara duktig flicka och gör det du verkligen vill. Och våga för guds skull göra ingenting. Ett städat hem är trevligt men en utvilad och avslappnad person är trevligare. Har du svårt att bara vara så börja med en slappardag i veckan som du tillägnar ditt välmående – och öka sen till flera.

3. ”Jag måste kompromissa”

Tidigt lär vi oss att livet består av kompromisser, att vi måste lära oss denna ädla konst. Dela lika med syrran, stjäl inte allt rampljus i klassrummet, låt sambon hänga upp sin förinramade Ikea-konst på era gemensamma väggar och tro inte att du kan balansera familj och karriär. Nä du, den går vi inte på. Det du vill ha, det kan du få – och det du inte vill ha kan du slippa. Kanske måste du jobba hårt och lära dig att balansera dina olika roller men att kompromissa är inget måste. Be om hjälp och planera väl och säg nej och våga tacka ja för att leva det liv DU vill leva.

4. ”Lycka mäts i framgång”

Tänk om man i stället för att värdera hur lycklig man är enligt hur framgångsrik man är, mätte framgång utifrån lycka. Att en lycklig person var framgångsrik just för att hon är lycklig – oavsett vad som gjort henne harmonisk och glad. Kanske skulle det sänka kraven vi ställer på vår egen framgång och sätta stopp för detta eviga jämförande med hur andra har det. Vilket liv vill du leva om du skalar bort andras förväntningar – och dina? Var befinner du dig när du är som allra lyckligast? Involverar situationen människor eller ägodelar? Vad gör du när du är som allra lyckligast? Kan du förvandla det till din vardag eller karriär? Kanske lever du redan det liv som gör dig lycklig eller så kan du identifiera vad det är som saknas.

5. ”Det är fult att kräva”

Vare sig det gäller krav på hur man vill bli behandlad av familj och vänner eller krav på en löneförhöjning, har många av oss svårt att bestämt tala om vad vi vill ha. I stället får vi ­lära oss att vackert be om det vi önskar och bli glada om det sker. Men vissa saker måste framföras som benhårda krav, för att du helt enkelt är värd det. Och när du vet att du är värdig ­accepterar du heller inget mindre. Att våga ställa krav kan kännas jobbigt men övning ger färdighet – och respekt. Visst, chefen kanske inte ger dig fem papp men en person som ­värderar sin kunskap och talang högt är svår att förbise eller trampa på.

01s32-finger-767SV6. ”Han är svår för att han gillar mig”

Minns du när Kalle skuffade omkull dig på skolgården och en vänlig själ upplyste dig om att det berodde på att han i hemlighet tyckte om dig? Från den dagen levde drömmen kvar, drömmen om the bad boy. Naturligtvis vill du inte bli omkullskuffad men du vill gärna älska killen som simultandejtar din väninna, har en ”svår” bakgrund, ett hett temperament och inte har en aning om vad fondsparande – eller en fast anställning – innebär. Att Kalle är ett rötägg med emotionella störningar är vad du borde ha blivit upplyst om på skolgården – och killen som är svår i dag är det inte för att han gillar dig, utan för att han befinner sig på samma nivå som Kalle. En film om killen som gör allting rätt blir kanske inte så spännande men i verkliga livet bör vi välja hemmapappan som gillar att stryka över skinnpajasen som gillar att ge stryk.

7. ”Bra saker händer bra människor”

Ja, naturligtvis händer bra saker bra människor men ibland händer hemska saker bra människor och fantastiska saker en människa som i din värld inte förtjänar det. Och ibland känns det som att inget bra händer dig, hur du än kämpar och hur god du än är. Att leva med sanningsoket om att bra saker händer bra människor är extremt påfrestande för ditt välmående – det skapar både avundsjuka och ett martyrtänk som varken är motiverande eller attraktivt och i slutändan är det du som mår dåligt. Jobba dig vidare runt de hinder som kommer i din väg och var stolt över att du gör det bästa av din ­situation och dina förutsättningar. På sikt gör en krokig väg dig både smartare och starkare – vilket ökar dina förutsättningar att lyckas med det du vill uppnå.

8. ”Andras åsikt om mig spelar roll”

Det är onekligen härligt att vara omtyckt men att ständigt oroa sig över vad alla från kassörskan på Ica till Cecilia som du kände i mellanstadiet tycker eller inte tycker om dig är tids-ödande och meningslöst. Hur du än gör kan du aldrig vara alla till lags och det är heller inte andra vi är här för att tjäna. Vad tycker du om ditt beteende, utseende och liv? Finns det något du vill förändra, för din skull? Skulle du bli en lyckligare människa om du gjorde förändringar? Att andra älskar den som älskar sig själv är en gammal sanning vi tror på.

9. ”Känslighet är en dålig egenskap”

Hur många är vi inte som kallades blyga när vi var barn, eller känsliga: ”Prata försiktigt med henne, hon är så känslig, vi vill inte att hon börjar gråta”. Och kanske följde känsligheten med in i vuxenåldern, kanske vill du fortfarande storgråta på jobbet när känslorna blir för starka eller orden för hårda. Så gör det! För vem är det som har bestämt att universallagen förbjuder tårar mellan nio och fem eller en tröstande kram till den som verkar ledsen? Sätt upp dina egna regler som får dig att må bra och be aldrig om ursäkt för att du råkar känna lite lättare än andra.

 

Så bryter du invanda tankar och livsmönster

Carina Bång, certifierad coach och beteendevetare, vet hur du bryter invanda livsmönster och beteenden för att i stället leva det liv du drömmer om. Här är hennes bästa tips på hur du skapar förändring och går vidare!

VARFÖR?

Var tydlig med varför du vill förändra – varför det är viktigt för dig? Om det inte är viktigt så kommer du troligtvis inte att lägga ner den tid och det engagemang som krävs för att genomföra förändringen.

Gör så här: Fråga dig vad konsekvensen blir av att fortsätta precis som nu? Vad är nackdelarna med ditt nuvarande beteende eller tänk? Vad skulle fördelarna i en förändring vara?

Carina Bång är certifierad coach och beteendevetare.
Carina Bång är certifierad coach och beteendevetare.

NÄR?

Observera dig själv när beteendet eller tanke-mönstret du vill förändra triggas i gång. När triggas till exempel duktig flicka-beteendet? Är det på arbetet? Med vissa personer? Vid särskilda situationer eller uppgifter? Eller är det när du upplever känslor som att inte duga eller dåligt samvete?

Gör så här: Skriv en loggbok över när beteendet eller tankemönstret triggas. Be en vän om hjälp då det ibland är lättare för utomstående personer att lägga märke till beteenden man själv inte riktigt ser.

HUR?

Var tydlig och specifik med vad du vill göra i stället för att ramla tillbaka i det gamla mönstret. Om du till exempel alltid försöker vara vänner och familj till lags, hur vill du förhålla dig till dem i stället? Om du alltid säger ”Ja, det fixar jag!” när chefen ber dig om något fast du vet att det innebär mycket övertid, hur vill du i stället svara din chef när detta händer?

Gör så här: Träna på det nya beteendet! Är du en duktig flicka? Gör medvetet något fel eller utför uppgiften till nittio procent av din kapacitet. Vad händer? Stå ut med obehaget för att känna på det nya beteendemönstret.

GE INTE UPP!

Se motgångar som lärdomar. Att förändra beteende-mönster är svårt och troligtvis trillar man då och då tillbaka när man inte riktigt är fokuserad på förändringen. Ge inte upp utan utvärdera i stället vad som hände och vad du kan göra nästa gång något liknande händer.

Gör så här: Sätt specifika mål gällande ditt beteende och belöna dig själv när du lyckas. Diffusa mål rinner lätt ut i sanden och blir till ett misslyckande. När du börjar tro på att du klarar av förändring är det lättare att ge dig i kast med svårare utmaningar.

GÅR DET TRÖGT?

Klarar du inte av att bryta mönster som du mår dåligt av kan du alltid vända dig till en coach, psykolog eller terapeut.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB