Startsida / Inlägg

Fischer är fast i försvaret

av Anders Nilsson

Själv vill hon spela på mittfältet, men Pia Sundhage kommer  att använda Nilla Fischer som mittback. Anledningen: fina fötter och minskat slitage.

Linköpingsspelaren har inte gjort någon hemlighet av att hon helst spelar centralt på mittfältet, varken tidigare eller vid dagens presskonferens. Trots det så kommer hon att spela mittback i det svenska damlandslaget både i Algarve Cup och i sommarens EM-slutspel.

Lili Persson (assisterande förbundskapten) motiverade varför landslagsledningen väljer att spela

Nilla Fischer.
Nilla Fischer.

Fischer i försvaret när vi pratades vid i förra veckan:

”Dels vill vi använda oss av hennes fina passningsspel i uppspelsfasen och dels så tror vi att hon klarar av en tuff turnering med täta matcher på ett bättre sätt i rollen som mittback än som mittfältare”. 

Det Lili Persson menar är att den fysiska påfrestningen och slitaget är mindre för en mittback än för en central mittfältare, vilket gör att landslagsledningen kalkylerar med få ut mer av Nilla Fischer (i prestation och i speltid) i rollen som mittback jämfört med som central mittfältare.

Det räcker att titta i backspegeln för att se att Persson och Pia Sundhage har en poäng i sitt resonemang, för Fischer har många gånger lämnat planen i mästerskapsmatcher innan full tid just på grund av att hon varit sliten eller fått skadekänningar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB