Startsida / Inlägg

Stjärnorna klev fram

av Anders Nilsson

Tyresö och Malmö har tippats gå en riktig holmgång om SM-guldet. Favoriterna vann också sina respektive premiärmatchen, men först efter att två notoriska målskyttar presenterat sig.

Jag var på plats i Tyresö och såg mästarlagets premiär mot Umeå. Förväntningarna var stora, både från majoriteten av de 1285 åskådarna och från min sida.

Men Tyresö visade inte alls upp det spel och framför allt den spets som jag hade förväntat mig.

Spelet flöt inte på trots ett stort bollinnehav, tempot var långt ifrån så högt som det borde ha varit och kvaliteten var inte nog bra när laget kom till offensivt straffområde.

För att vara ett lag som enligt tränaren Tony Gustavsson kan matcha mästerliga Lyon offensivt var Tyresö väldigt trubbigt. Tur då att man har Marta da Silva.

Det var hon, som efter fantastisk individuell prestation, avgjorde matchen mot Umeå. Ett Umeå, som trots att lagkaptenen Emma Berglund tvingades kliva av med en befarad korsbandsskada efter tio minuter, som svarade för en riktigt bra match.

Umeå kommer säkert att göra livet surt för många lag i Damallsvenskan under säsongen, särskilt om de unga spelarna tuffar till sig ytterligare och inte ber om ursäkt för att de finns till.

Martas magi räckte till tre poäng i kväll, men fler måste kliva fram i kommande matcher om det ska bli en ny succésäsong för Tyresö.

…………………………………

På Malmö IP tog fjolårets silvergäng sina tre första poäng efter en programenlig seger mot Jitex. Men målmarginalen var minsta möjliga och precis som för Tyresö krävdes det att en måldrottning klev.

Anja Mittag iklädde sig, som så många gånger förr, rollen som matchvinnare och satte dit målet som gav vinst, tre poäng och ökat självförtroende inför kommande uppgifter.

…………………………………

Emma Berglunds säsong kan vara över. Magkänslan, efter att ha bevittnat händelsen på plats, säger att korsbandet är av. Jag hoppas att jag har fel, men det såg verkligen inte bra ut.

I morgon ska Berglund genomgå en magnetröntgen på Artrokliniken och först då vet vi helt säkert hur det gick.

Om det visar sig att Umeåkaptenen faktiskt slet av sitt ena korsband är det ett otroligt hårt slag för laget. Dels tappar man sin kanske viktigaste spelare och dels tappar man en naturlig och given ledare i laget. En förlust som sannolikt kommer att kräva att klubben värvar en försvarsspelare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB