Startsida / Inlägg

Slarvigt av Tyresö

av Anders Nilsson

Små tuvor har vält stora lass förut, men jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att Mallbacken skulle ta poäng av Tyresö. Det var precis vad bottenlaget gjorde mot en guldfavorit som slarvade bort två poäng.

Först och främst vill jag lyfta på hatten för Mallbacken som nästan på bibliskt vis överraskade och spelade lika mot en på förhand obeveklig och överlägsen motståndare.

Det är något speciellt som infinner sig när en underdog överträffar sig själv och presterar på max, eller över sin toppförmåga, mot en betydligt bättre rustad motståndare.

Just precis så gjorde Mallbacken mot Tyresö i dag.

Samtidigt så tycker jag i ärlighetens namn att det är ytterst svagt, närmast uselt, av Tyresö, med landslagsspelare på i stort sätt varje position, att tappa poäng på Strandvallen i norra Värmland.

Och det spelar liksom ingen roll vilka omständigheter som kan ha påverkat resultatet. Tyresö ska vinna mot Mallbacken tio gånger av tio, men misslyckades just med den uppgiften i dag – och nu lever guldstriden än mer än jag trodde att den skulle göra.

Jag har tidigare varit inne på att Tyresös svåraste motståndare i jakten på ett nytt SM-guld är – Tyresö. Efter dagens poängförlust känner jag mig än mer säker på att det faktiskt är just precis så.

När Umeå IK var som bäst och dominerade Damallsvenskan med eftertryck imponerades jag av lagets förmåga att alltid plocka fram sitt allra bästa. Det kvittade om man mötte Turbine Potsdam i UEFA Womens Cup eller Sund IF i Svenska cupen, laget levererade oavsett vilket lag som stod på andra sidan mittlinjen.

Jag hade en känsla av att Tyresö hade närmat sig den klassen till den här säsongen, att man hade byggt förmågan att prestera på topp dag ut och dag in. Men krysset mot Mallbacken visar att så inte är fallet.

Tyresö har en bit kvar till den nivå där Umeå en gång var, framför allt har man en kamp att gå mot sig själv.

………………………………………………..

Samtidigt som Tyresö visade prov på dålig effektivitet fick Malmö rejäl fart på sin målproduktion. Laget vann derbyt mot Kristianstad i överlägsen stil och toppar Damallsvenskan efter sex omgångar.

Kristianstad är ett kvalificerat motstånd och 5–0-vinsten imponerar, men det ska också sägas att inget lag spelar så högt med sin backlinje som Kristianstad gör. Den kamikaze-defensiven bidrog sannolikt till den stora segermarginalen.

Hur som helst så ska Malmö hyllas för segern – och för målproduktionen.

……………………………………………….

Att Linköping kryssade mot Jitex och Kopparbergs/Göteborg misslyckades att slå hål på nästjumbon Vittsjö får ses som missräkningar.

Det brister offensivt för båda lagen och förstärkningar är nog ett måste i sommar om duon ska aspirera på en topp fyra-plats i tabellen.

………………………………………………

Jag sparar det bästa till sist.

Örebros askungesaga fortsatte med tre nya poäng via 1–0 mot Piteå på bortaplan. Det tippade bottengänget är fortfarande obesegrat (efter sex omgångar) och ligger trea i tabellen, två poäng bakom Malmö och Tyresö.

Det går att göra mycket av lite om man jobbar hårt, spelar disciplinerat och får alla spelare att dra åt samma håll. Fråga Örebro om ni inte tror mig.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB