Startsida / Inlägg

En enkel, en viktig

av Anders Nilsson

Damallsvenskan bjuder på två matcher i dag, en enkel och en viktig.
Den ena av matcherna är helt betydelselös, den andra det rakt motsatta.

I Västerbotten spelas ett derby som för några år sedan var hett, häftigt och fyllt av prestige. Eftermiddagens möte mellan Umeå och Sunnanå lär däremot inte bli något av detta.

Hanna Folkesson.
Hanna Folkesson.

Umeå är två klasser bättre – minst, och kommer att vinna mot slagpåsen från landskapets norra domäner.

Matchen på Valhallas konstgräs är av en helt annan kaliber. Kopparbergs/Göteborg har den viktiga tredjeplatsen i serien att spela för (laget ligger fyra poäng bakom Linköping) medan Vittsjö har chansen att klättra i tabellen och lägga ytterligare mark mellan sig själva och nedflyttningsstrecket.

Framtiden är här
Många av Damallsvenskans lag jobbar hårt med sina lagbyggen inför nästa säsong.

Tabellettan Malmö är av de klubbar som har kommit riktigt långt i nästa års lagbygge och i veckan förlängde man kontraktet med ytterligare en spelare från den befintliga truppen, Katrin Schmidt.

Men det jobbas hårt även på andra håll.

Umeå IK fortsätter sin satsning på att knyta upp unga talanger med lokal eller regional förankring. Den senaste i raden av talangfulla norrländskor som uppvaktats av UIK är Östersunds 16-åriga mittfältare Emma Danielsson.

Om jättelöftet från Jämtland flyttar efter säsongen återstår väl att se. Oavsett vilket så gillar jag Umeås modell som känns lika sund för ekonomin som för svensk talangutveckling.

Projekt för utveckling
Appropå talangutveckling så har Malmö sjösatt ett intressant projekt där 18 spelare från den egna klubben och LB07 ingår. Projektet som pågår under syftar dels till att ge spelarna riktigt goda möjligheter att ta stora utvecklingssteg, men också till att, som klubben skriver, fylla de luckor som finns kring kvinnlig talangutveckling.

Just nyss nämnda Umeå har redan ett liknande projekt där man genom ett nära samarbete med Umeå Universitet jobbar för att optimera utvecklingen av sina talanger.

Systematiska tester skapar kapacitetsprofiler som är tänkt att identifiera styrkor och brister hos spelarna som ingår i projektet. Dessa profiler används sedan för att skräddarsy individuella träningsupplägg.

Båda klubbarnas projekt känns riktigt intressanta och har, som jag ser det, potential att ge goda resultat – för de inblandade spelarna, klubbarna och för svensk talangutveckling i stort.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB