Välförtjänt och i underkant

av Anders Nilsson

Kunnande och kvalitet vägde tyngre än motivation och en historisk möjlighet. Linköping besegrade Kristianstad med 2–1 och vann Svenska cupen för fjärde gången.

Mariann-Gajhede-Knudsen
Mariann Gajhede i kamp med Lotta Schelin.

Segermarginalen blev knapp, men Linköpings finalseger var betydligt klarare än vadslutresultatet visade. Ett bättre spelarmaterial, spetsigare spelare och en betydligt större bredd blev utslagsgivande – allt mer ju längre matchen led.

Kristianstad fick visserligen en smakstart med ledningsmål redan efter fyra minuters spel. Marija Banusic utnyttjade ett misstag av comebackande landslagsbacken Charlotte Rohlin och satte dit matchens första mål.

Men Linköping kom tillbaka per omgående. Bara två minuter senare kvitterade Fridolina Rolfö (efter en miss av Hedvig Lindahl i Kristianstadsmålet) och med en dryg halvtimme kvar att spela tryckte danska landslagsmittfältaren Mariann Gajhede Knudsen dit segerbollen efter att Lindahl släppt retur.

Och det kunde blivit fler Linköpingsmål. Pernille Harder hade ett par chanser och Stina Blackstenius en riktigt bra. Men segersiffrorna stannade vid 2–1 och Linköping bärgade sin fjärde cuptitel – väldigt välförtjänt.

***

Linköpings portugisiska nyförvärv Claudia Neto visade att hon kommer att bli ett rejält tillskott på mittfältet. Portugisiskan visade gång efter annan vilken fin blick och bra passningsspel hon har. Samma sak gällde för debuterande danskan Janni Arnth som stundtals briljerade med sin fina passningsspel.

***

Samtliga tre mål kom efter tre, större eller mindre, misstag.

***

Kristianstad kändes hela tiden farligt framåt före paus. Gång efter annan tilläts laget ställa om från missade uppspel och passningar. Efter halvtid blev matchbilden en annan. Linköping spelade mer noggrant, tajtade till mittfältet och kontrollerade matchen närmast totalt.

***

Cupfinalen sändes i SVT, vilket var glädjande såväl för lagen som för svensk damfotboll.

***

Samtidigt som Linköping tog sin fjärde seger i Svenska cupen tog Kopparbergs/Göteborg tre sköna poäng i Damallsvenskan via 1–0 mot Piteå. Segerskytt blev Lisa Ek i sin första tävlingsmatch sedan återkomsten till Göteborg. Skoj för Ek som varit så skadedrabbad de senaste säsongerna.