Startsida / Inlägg

Sämsta tänkbara besked

av Anders Nilsson

Pia Sundhages återgång till 4-4-2 gav önskad effekt – i 53 minuter. Sedan säckade försvarsspelet ihop igen. Sverige släppte in tre mål och drabbades av en riktig jobspost när Hanna Folkesson skadades allvarligt.

Med en 4-4-2-uppställning skulle Sverige hitta tillbaka till tryggheten och sätta stopp för läckorna bakåt. Verkligheten blev en helt annan.

Visst såg försvarsspelet klart bättre ut, under matchens första tio minuter. Det var ungefär så länge som Danmark utgjorde något offensivt hot. Därefter fick det svenska laget i allmänhet och backlinjen i synnerhet en väldigt enkel försvarsresa fram till halvtidsvilan.

I andra halvlek blottades bristerna i försvaret – ännu en gång.

Danmark kvitterade efter åtta minuters spel. Då hade Cecilie Sandvej i lugn och ro måtta ett inlägg mot Julie Tavlo Petersson som bakom ryggen på Lina Nilsson nickade in 1–1.

Tre minuter senare var det dags igen. Theresa Nielsen löpte upp efter vänsterkanten, spelade in till Sanne Troelsgaard Nielsen som vände bort Sara Thunebro innan hon smällde in bollen bakom Hedvig Lindahl.

Tack och hej.

Att Thunebro gått bort sig vid mittplan och Nilla Fischer hamnat på villovägar före fullträffen gjorde inte saken bättre.

Nu har Sverige Lotta Schelin. Och tur är väl det. Lyonanfallaren gjorde sitt andra mål för kvällen när hon kvitterade till 2–2 efter en dryg timmes lir.

Sedan slarvade Danmark i uppspelsfas och Malin Diaz kunde smeka fram bollen till Caroline Seger som enkelt rullade in 3–2 till Sverige. Men glädjen blev kortvarig. Emma Berglund använde armen i kamp med Sanne Troelsgaard Nilsen i eget straffområde, domaren blåste straff och Pernille Harder fastställde slutresultatet från elva meter.

Att Sverige återigen släppte in flera mål var dock inte det allra värsta. Sofia Jakobsson tvingades kliva av efter att ha skadat armbågen och Hanna Folkesson fick lämna Tele2 Arena på bår efter att ha ådragit sig en knäskada.

Jag satt nära situationen och såg när duktiga Folkesson, som vuxit ut till en verklig nyckelspelare det senaste året, vred knät illa.

Min första, spontana reaktion var att korsbandet trasades sönder. Om det var så illa, så oerhört jävligt, missar mittfältaren ännu ett mästerskap på grund av skada – och Sverige tappar en av sina absolut viktigaste spelare.

Så med ett par timmars distans till matchen mot Danmark är det enkelt att konstatera att återgången till 4-4-2 inte gav önskad effekt. Sverige har allvarliga försvarsproblem med mindre än två månader kvar till VM i Kanada – en turnering man sannolikt tvingas spela utan sin bästa defensiva mittfältare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB