Startsida / Inlägg

Sorry, ni åker ur

av Anders Nilsson

I morgon sparkar damallsvenskan igång. Men redan nu kan jag avslöja vilka lag som gör upp om guldet och vilka två som kommer att spela i Elitettan nästa säsong.

Det har gått några veckor sedan jag tippade utgången av årets damallsvenska till Sportbladets Fotbollsbibel. Föga förvånande placerade jag Rosengård i topp före Linköping. Där har ni lagen som kan och kommer göra upp om SM-guldet. Några andra heta kandidater finns faktiskt inte.

Hur hård kampen blir återstår att se, men jag tror faktiskt att Linköping kan utmana mästarna från Malmö hela vägen in i höstens sista skälvande omgångar.

Avbräcket förändrar förhandstipset
Sedan jag tippade sluttabellen har Kif Örebro drabbats av ett avbräck så tungt att det gav utslag på Richterskalan. Hanna Folkesson är borta redan innan säsongen startat.

Knäskadan hon ådrog sig i landskampen mot Danmark var så allvarlig som hon själv befarade. Det främre korsbandet är av och utan Folkesson får Örebro stora problem att upprepa fjolårets succé.

Med det sagt så tror jag att fjolårstvåan slutar längre ner i tabellen än den tredjeplats jag tippade i den rosa bilagan.

Sorry, ni åker ur
Förra året räddades laget av Tyresös urtrista konkurs. I år finns det inga skyddsnät som kan rädda AIK. Efter en försäsong som kantats av skador går man in i damallsvenskan med en tunn och svag trupp.

Strategin att överleva fram till sommaren för att då stärka upp laget kommer inte att fungera. Solnagänget får finna sig i att spela i Elitettan nästa säsong.

Där kommer man, precis som i år, att ställas mot Mallbacken. Klubbklassikern från Värmland går en toktuff säsong till mötes – igen. Värvningarna imponerar inte och spelarna som tog laget tillbaka till damallsvenskan räcker inte till för att rädda nytt kontrakt.

Så slutar damallsvenskan:

1. Rosengård
Mästarna från Malmö har en trupp som saknar motstycke. Offensivt är man överlägset bäst i landet och defensivt har man fått värdefull förstärkning.

2. Linköping
Det enda lag som över huvud taget kan utmana Rosengård i kampen om guldet. Men då måste man få fart på målfabrikationen, vilket man inte fick i Champions League.

3. Kopparbergs/Göteborg
Kommer att tillhöra toppen. Ett lag begåvat med rejäl offensiv kompetens, men har brister bakåt. Försvaret är ett frågetecken.

4. Kif Örebro
Fjolårets succélag såg ut att fylla luckorna efter de duktiga kanadensiskorna väl, men efter Hanna Folkessons knäskada ser Örebro klart svagare ut. Slutar man fyra är det en bonus, en mittenplacering är mer trolig.

5. Eskilstuna
Nykomlingar som kunde slå ur underläge i fjol. I år är man ett lag som har en del att leva upp till och bevisa. Värvningarna imponerar inte. Når man femte plats gör man en toppensäsong.

6. Piteå
De stora namnen saknas precis som de lysande stjärnorna. Men Piteå har ett hårt jobbande kollektiv där alla vet vad som ska göras och vad som krävs. Det räcker långt.

7. Vittsjö
Här finns både rutin, kompetens och potential – i synnerhet om nyförvärvet Linda Sällström kommer kunna spela.

8. Hammarby
Nykomlingen har värvat många spelare, däribland två riktiga guldkorn; Katrin Schmidt och Sofia Lundgren. Om den senare håller sig hel och frisk fixar man nytt kontrakt.

9. Kristianstad
Skånelaget har tappat flera viktiga kuggar från fjolåret och det kommer att kosta. Det blir en kamp för överlevnad både på och utanför planen.

10. Umeå
Nyckelspelarna Emma Berglund, Hanna Folkesson och Emmelie Konradsson tackade för sig efter fjolåret. Unga Umeå står inför ett verkligt stålbad.

11. AIK
Försäsongens har varit förskräcklig. Den ena skadan har avlöst den andra i den tunna truppen. Laget har varken tillräcklig kvalitet eller bredd för att klara sig kvar.

12. Mallbacken
Nykomling som man är går man en tuff utmaning till mötes. Dessvärre tror jag inte att materialet räcker till den här gången heller för värmlänningarna. I bästa fall slutar man elva.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB