Bättre bänk avgjorde

av Anders Nilsson

Rosengård såg ut att gå mot seger i kvällens toppmöte – trots spelmässigt övertag för Linköping. Då svarade hemmalaget för en mäktig vändning och väckte rejält liv i den damallsvenska toppstriden.

2–1-seger och tre hyperviktiga poäng innebar att Linköping klättrade upp på samma poäng som serieledande Rosengård, en före tabelltrean Eskilstuna. Damallsvenskan lever i allra högsta grad och toppstriden kan bli den tuffaste på flera år.

Men det såg länge ut som att Linköping skulle förlora och tappa mark till lagen ovanför – trots att man var det spelmässigt bättre laget under stora delar av kvällens match.

I första halvlek hade hemmalaget det mesta av spelet och tryckte tillbaka ett defensivt balanserat Malmölag. Det var egentligen bara mål som saknades, men närmare än ett fräsande skott strax utanför och en nick i ribban från Kristin Minde kom aldrig Linköping.

Den andra halvleken hann bara komma igång innan Rosengård replikerade. En välplacerad frispark från nyförvärvet Natasa Andonova prickade virket, men Emma Berglund höll sig framme på returen och nickade in 1–0 till gästerna.

Eller?

Katie Fraine i Linköpingsmålet räddade nicken, men bollen bedömdes vara över mållinjen. Medan Rosengårdsspelarna jublade över ledningsmålet protesterade Linköpings spelare vilt mot domslutet.

Efter målet flyttade Linköping fram sina positioner och tog tillbaka initiativet. Spelet förlades allt längre stunder på Malmölagets planhalva, men utan att särskilt många hundraprocentiga chanser skapades. Inte förrän i slutskedet av matchen.

Medan Linköping bytte in Mariann Gajhede Knudsen och Fridolina Rolfö ersatte Rosengård trion Kirsten van de Ven, Anita Asante och Ramona Bachmann med Line Röddik Hansen, Nathalie Persson och Ebba Wieder.

Bytena kom att bli avgörande för utgången av matchen. Efter att Claudia Neto dundrat in en ramretur från Pernille Harders frispark svarade Linköping för en tung slutforcering.

Och jakten på ett segermål blev lyckosam. Inhopparen Mariann Gajhede Knudsen höll sig framme och rullade in 2–1 till hemmalaget – på tilläggstid. Målet satte punkt på en underhållande och väl genomför toppmatch, och såg till att Linköping tillsammans med Eskilstuna verkligen utmanar mästarlaget om SM-guldet.

***

Natasa Andonova visade vilken fantastisk frisparksskytt hon är. Pernille Harder ville inte vara sämre. Toppmötet bjöd på ett par frisparkar av absolut toppklass.

***

Matchens verkliga höjdpunkt var Claudia Netos halvvolley i krysset. Det var länge sedan jag såg ett så vackert mål.

***

Linköpings aggressiva och kompakta försvarsspel raderade ut Marta och Ramona Bachmann helt under matchens första 45 minuter.