Svenska succén är ingen slump

av Anders Nilsson

Mjukt och mesigt agerande i eget straffområde höll på att kosta Sverige en EM-final. En bomb signerad Tove Almqvist och två viktiga mål av skyttedrottningen Stina Blackstenius räddade kvällen för blågult. När semifinalen kom att avgöras på straffar var Sverige helt enkelt för bra för Tyskland.

Sveriges F19 spelar EM-final – igen. Det är inte första gången det händer och knappast heller den sista. Den svenska succén är nämligen ingen slump, den är frukten av ett metodiskt arbete och ledarteamets förmåga att skapa tydlighet, trygghet och en stark tilltro till det egna kollektivets kapacitet.

Calle Barrling manar på.
Calle Barrling manar på. Foto: Bildbyrån.

Men den också ytterligare ett bevis på förbundskapten Calle Barrlings duktighet i att förankra sin spelidé hos spelarna och få dem att genomföra matcher med taktisk skicklighet, väldig disciplin och underbart uppoffrande arbete.

Inte minst är kvällens framgång ännu ett evidens för att den spelarutveckling som bedrivs i klubbarna runt om i landet håller riktigt hög klass.

Lita på att det jublas i Linköping
Det började illa för Sverige och hade kunnat slutat ännu värre. Redan i den första minuten skapade Tyskland en sagolikt bra chans att ta ledningen, tio minuter och ett försvarsmisstag senare var fotbollsstormakten i ledning.

Men vad gjorde väl det?

Sverige tog sig inte bara in i matchen, man tog över den. Knappt halvvägs in i halvleken skickade Linköpings Tove Almqvist i väg en praktfull projektil som betydde 1–1 och just innan halvtidsvilan nickade lagkompisen Stina Blackstenius laget i ledning.

De svenska spelarna skapade chanser att avgöra semifinalen, men tog dem inte. Det gjorde Tyskland däremot.

Nya missar i det svenska straffområdet blev dyrköpta. Tyskland gjorde såväl 2–2 som 3–2 och såg ut att gå mot ännu en EM-final – då Sveriges stora skyttedrottning slog till.

Med två minuter kvar av matchen såg Stina Blackstenius, men viss hjälp av en tysk försvarare, till att ta semifinalen till mållös förlängning. Och när matchen till sist kom till ett straffavgörande visade svenskorna en kyla och självsäkerhet som gjort tyska landslagsspelare i alla åldrar fruktade.

Två viktiga räddningar av Emma Holmgren och fyra stensäkra svenska straffar senare var F19-landslaget klart för EM-final. Igen. Tacka tydligheten, den taktiska skickligheten och spelarnas fantastiska tro på sitt eget spel för det.