Startsida / Inlägg

Ferrari utklassar sina motståndare

av Anna Andersson

Nu är det äntligen dags att se fram mot Spa. En av årets höjdpunkter. Banan är underbar, den har fantastiska höjdskillnader, den har snabba kurvor och vädret kan väldigt kvickt se till att förutsättningarna förändras. Alla chikaner och kurvkombinationer flyter på efter varandra och det är den rytmen som gör att förarna älskar banan så mycket, Michael Schumacher kallar den fortfarande för sitt vardagsrum. Den mest kända kurvan är Eau Rouge, numera kör man den på sjuans växel och med fullgas. Det enda föraren ser när han är nere längst ner i dalen är himlen….
Det säger allt.

FIA behåller också förbudet mot DRS i Eau Rouge under träning och kval.
Där finna också underbara kombinationer som den dubbla vänsterkurvan Pouhon som de kör i 280 km/tim på sexans växel och  något senare kommer Blanchimont där tempot närmar sig 300 km/timmen. Ärigt talat så är det nog så att om F1-sportens husarkitekt Hermann Tilke skulle få för sig att bygga en liknande bana hade FIA nog stoppat honom.
Det hade ansetts för farligt.
Men som tur är finns Spa kvar och för dig som inte är på plats är det ett måste att slå på TV:n strax f före kl 14.00 både på lördag och söndag.
Vilka är era bästa Spa minnen?
Min favorit är från 2000, Mikka Häkkinens omkörning av Michael Schumacher där Riccardo Zonta är statist. Tipsade om ett klipp till den här i bloggen för några dagar sedan. Minns du inte klippet?

http://www.motorsport-magazin.com/formel1/news-150086-videos-video-haekkinen-vs-schumacher-spa-2000-jahrhundert-ueberholmanoever.html

Det är absolut värt att lägga två minuter på att se det igen.

•••

McLaren laddar för att testa ett dubbelt DRS i Belgien. Även Lotus kan testa sin version i helgen.

•••
Annars anser Michael Schumacher att Fernando Alonso är den bäste föraren i startfältet just nu. Schumacher kör förresten sitt 300:e lopp på Spa, han gillar att jubilera där. Första racet, första segern och i fjol firade han 20 år som F1-förare just i Belgien.
En bana som inte alls ligger långt från hens hemby, Kerpen och ha har nu även utsetts till hedersmedborgare i Spa.
•••
Ferrari leder VM med Fernando Alonso.
Och Ferrari har också de snabbaste killarna i depån.
Det skriver tyska Auto, motor und Sport. Italienarna är i snitt två tiondelar snabbare än Red Bull, vid varje depåstopp och det är en rejäl förbättring för Ferrari som bara tillhörde mittenlagen förra säsongen. Fjolårets etta, Mercedes, är bara fyra i år. McLaren har däremot satt rekordet, byta fyra däck på 2,31 sekunder….
•••
Robert Kubica har testat en rallybil i Frankrike och enligt de uppgifter som sipprat ut är både han och Ford nöjda med testet. Det vore otroligt roligt om han kunde orka arbeta sig tillbaka och rally ligger honom som bekant varmt om hjärtat.
Även Kimi Räikkönen tycker fortfarande om rally oh finländaren förklarar att han mycket väl kan tänka sig att köra rally igen när hans F1-karriär är över. Men bara för att det är roligt.
•••
Ferrari satsar på sina testförare Jules Bianchi och Davide Rigon till juniortestet på Magny-Cours. Även Mercedes och Force India ska testa där och det genomförs i september. Bianchi är också testförare hos Force India och har kört en del fredagsträningar medan Rigon mest arbetat i simulatorn.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB