F1-tester 2019 – Alla förare

av Anna Andersson

I morgon startar Formel 1 sina F1-tester 2019. De pågår i fyra dagar. F1-bloggen ger sig schemat med vilken förare som kör vilken dag.

Red Bull valde en lack till presentationen, nu är det dags för F1-tester 2019.
Red Bull valde en lack till presentationen, nu är det dags för F1-tester 2019. Hur ser bilen ut då? (Red Bull)

I morse stod det klart att Williams inte hinner färdigt med sin bil och därför INTE kommer till den första tesdagen i Barcelona.

Mer läser du här.

Det blir också spännande att se vilken lack Red Bull och Alfa Romeo har valt på sina bilar. Båda två har meddelat att det k omemr att ske en förändring, men kommer den nu eller till det andra testet?

Vi kan också notera att den Ferrarimekaniker som skadade sig när han blev påkörd under Bahrains GP 2018, Francesco Cigarini, nu är tillbaka i depån. Han kommer att finnas med under årets säsong.

En annan nyhet är att Kimi Räikkönen ska jobba med raceingenjör Julien Simon-Chautemps  den kommande säsongen. De två arbetade ihop hos Lotus också. Det blir ett kärt återseende.

Och Renault har genomförde en filmdag i Barcelona, det blev 98 km, 100  km är tillåtet.

 

 

Vem kör? Förarna infär F1-tester 2019

Team            Måndag                   Tisdag                    Onsdag                     Torsdag

Mercedes Bottas/Hamilton Hamilton/Bottas Bottas/Hamilton Hamilton/Bottas
Ferrari Vettel Leclerc Vettel Leclerc
Red Bull Verstappen Gasly Verstappen Gasly
Renault Hülkenberg/Ricciardo Ric/Hulk Hulk/Ric Ric/Hulk
Haas Grosjean Magnussen Grosjean/Fittipaldi Fittipaldi/Magnussen
McLaren Sainz Norris Sainz Norris
Racing Point Perez Stroll Perez Stroll
Toro Rosso Kvyat Albon Kvyat Albon
Alfa Räikkönen Giovanazzi Räikkönen Giovanazzi
Wiliams Deltar ej Russell/Latifi Latifi/Kubica Kubica/Russell

Tunga nyheter för WIlliams inför F1 2019

av Anna Andersson

Tunga nyheter för Williams inför F1 2019.

Robert Kubica och Georg Russel måste vänta en dag på Williams inför F1 2019
Robert Kubica och Georg Russel måste vänta en dag på Williams inför F1 2019. (Williams)

Teamet har redan ställt in en filmdag eftersom bilen inte var färdig och nu kommer nästa tunga besked. Williams finns inte med när testerna staratar på måndag.

Istället inleds arbetet i spanska Barcelona på tisdagen. Därmed förlorar de en av de åtta testdagarna inför årets säsongsstart.

– Tyvärr har måste vi meddela att det blir en försenad start på våra försäsongstester i Barcelona. Vi startar på tisdag. Vi har haft en väldigt stressig vinter i Grove med att få FW42 klar. Trots att alla har jobbat så hårt de kan behöver vi lite mer tid innan vi är reda  att köra på banan, säger stallchefen Claire Williams.

Tungt för Williams inför F1 2019

Stallchefen försöker låta positiv, men Williams som var sämst i VM I fjol och dessutom tappade viktiga sponsorer har det kämpigt.

– Vår prioritering är att vi kör ut den bästa bil vi kan köra ut på banan och ibland tar det längre tid än vad du vill. Det är inte perfekt, men det är inte heller hela världen. Vi måste nu minska endel av det jobbet vi tänkt föra men vi har sju testdagar kvar. Det gäller att vi får max av dem så att vi kan förbereda oss för säsongen.

I fredags presenterade Ferrari sin bil. Det gör att det enda teamet som inte har haft en ordentlig presentation är Alfa Romeo. De körde en speciallack på bilen under torsdagen när Kimi Räikkönen satt bakom ratten under en filmdag på Fiorano i Italien.

En kul detalj var att den dagen enbart kunder hållas för att Antonio Giovanazzi körde till flygplatsen under morgonen för att personligen hämnta upp de sista delarna till bilen.

 

För övrigt hävdar Ferraris tekikchef Mattias Binotto att de nya reglerna till 2019 kostar teamet 1,5 sekunder

Första bilderna – se Kimi Räikkönen i Alfa Romeo.

av Anna Andersson

Papaya och vega – det är färgerna som ska ta McLaren till toppen. Men detta är ännu mer spännande – de första rörliga bilderna på Kimi Räikkönen i Alfa Romeo.

De hjärtan som pryder bilen är en reklamgrej för just ”Alla hjärtans dag”. Bilen kommer att ha Alfa Romeos lack när testerna drar igång den 18 februari.

Kimi Räikkönen i Alfa Romeo

Egentligen skulle Alfa Romeo haft sin Roll out på måndag, men nu kan du se Kimi Räikkönen i Alfa Romeo redan nu. Alfa Romeo stal verkligen showen från McLaren när de har bokade en filmdag på testbanan Fiorano, som ligger i närheten av Ferraris fabrik i Maranello. Under en filmdag får teamen köra totalt 100 km och Kimi på banan mer intressant än en McLaren i fabriken….

Intressant är också det faktum att den nye teknikchefen Simone Resta kommer från Ferrari och nosen på bilen är iögonfallande, precis som den nya framvingen.

Mer får vi se på måndag.

McLaren – nysatsning med papaya

När det  gäller McLaren är Carlos Sainz positiv inför säsongen.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, jag gillar den, säger han.

– Nu måste vi förbereda oss, göra hemläxa innan det första loppet. Först är det dags för tester och sedan tar vi allt steg för steg.

Det är första gången på 12 år som McLaren har en helt ny förarduo, senast var det Lewis Hamilton och Fernando Alonso inför säsongen 2007. MCL34 har en motor från Renault,  behåller den orange färgen (papaya). Det är sama färg Bruce McLaren använde när han debuterade 1966 och den kompletteras i år av en klar blå (vega).

– Jag har varit väldigt fokuserad den här vintern. Jag har testat en ny form av träning, en ny diet, tränat målmedvetet i simulatorn och lagt extra tid på att jobba med ingenjörerna för att utveckla bilen så att den passar min körstil. Fabriken har blivit mitt andra hem, säger den 24-årige spanjoren som ersätter Fernando Alonso.

Enligt McLarens pressmaterial är det också Sainz och Norris som kör under testerna.

Ferrari – 15 februari

I går presenetrade Mercedes sin bil, den hittar du här. Dessutom visade Red Bull och Racing Point upp sina bilar för första gången.

Renaults och Williams nya bilar hittar du här.

I morgon är det dags för Ferrari att presenetra sin bil.

 

Mercedes och Red Bull – nya bilar till F1 2019

av Anna Andersson

Mercedes satsar på en ny lack – men den är snarlik.

Red Bull satsar däremot med en annan look. Det är spännande med bilder på nya bilar till F1 2019.

Nya bilar till F1 2019 – här är Mercedes nya bil på banan för första gången
Mercedes på  Silverstone

I dag var det dags för Mercedes att ta ut sin bil på Silverstone och Valtteri Bottas fick möjligheten under förmiddagen och Lewis Hamilton under eftermiddagen. Bilderna du ser här kommer direkt från Storbritannien.

Mer om deras bil läser du här.

Nya bilar till F1 2019

I dag var det också dags för Red Bull att visa upp sin bil till F1 2019 och här har det skett en rejäl förändring. Inte bara när det gälelr det faktum att Red Bull från och med 2019 kör med en motor från Honda, desutom skiljer sig aerodynamiken och då tänker jag framförallt på sideboardsen från  sin föregångare.

Även färgvalet är något helt annat än det som stallet visat upp tidigare. Borta är den stora logotypen som funnits på bilarna i alla år – men lugn och fin. Ingen oro här för enligt teamet handlar det om en engångs företeelse – det kommer att se annorlunda ut framöver.

Max Verstappen fick köra de första meterna i den nya bilen och även Red Bull rullade ut på Silverstone i Storbritannien.

I går presenterade Renault sin bil och mer om det läser du här. 

Eller här:

I dag har även Force India lämnat F1.  Numera är det Racing Point som gäller, eller SPortpensa Raing Point om man ska ta med det kenyanska spelbolaget som är namnsponsor.

Bilen behåller färgen, rosa, eftersom sponsorn BWT stannar. Sergio Perez är kvar som förare och Lance Stroll tillkommer.

 

Annars kan jag meddela att…

…Mercedes är ett av två team som har samma förare i F1 2019. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas. Bottas kontrakt går ut efter säsongen. Hamilton har till 2020, om jag inte är felunderrättad.

…Daniil Kyatt körde de första meterna med årets Toro Rosso i isano och även debutanten Alex Albon fick chansen. Det var hans första meter i en F1:a.

…Williams har ställt in sin filmdag.

– Alla förstår att vi har haft en väldigt aggressiv utveckling av vår bil under vintern och därför har vi bestämt oss för att inte använda oss av någon filmdag. Vi vill använda den tiden i fabriken istället, säger teamchef Claire Williams.

Williams visade för övrigt upp bilen från 2018 med nya vingar och ny lack under sin presentation.

….det ryktas om att även Renualt ställer in sin filmdag för att få ytterligare tid i fabriken. Det är ett svårt dilemma, ska de testa bilen på banan tappar de tid i fabriken. Är det värt det?

 

 

 

Williams 2019 – här är den nya designen

av Anna Andersson

Det är veckan när F1 2019 väcks till liv. I går presenterades Williams 2019 och Toro Rosso 2019.

Jag är ledsen att jag inte fick ut någonting i går, men jag var på en begravning av en kär familjemedlem och det gick före den eftermiddagen.

Williams 2019 – ny sponsor och design

I dag kommer ni däremot att få bilderna på den nya Williams 2019, eller snarare en ny design på en gammal bil. Williams byter färg nu när Martini lämnat uppdraget som huvudsponsor efter fem säsonger, men den nya bilen får vi itne se förrän under testerna nästa vecka..

ROKiT_Williams_Racing_Livery_Launch_1I år är bilen ljusblå, vit och svart och den nya huvudsponsorn är telekommunikationsföretaget ROKiT. Det handlar om ett samarbete över flera säsonger. Williams som kör med förarna Georg Russel (debutant) och Robert Kubica ( som gör comeback efter flera års skadefrånvaro) behåller sin motorleverantör Mercedes.

Meredes sponsrar även bakom Russels satsning mot F1.

Toro Rosso – comeback för Kvyatt

I går presenterades också STR14. Toro Rossos 2019, det andra året som teamet kör med en motor från Honda. Stalelt ställer upp med frrna Alex Albon, som är debutant och Daniil Kvyatt som gör comeback. Ryssen var simulatorförare hos Ferrari förra  säsongen, dessförinnan körde han för Toro Rosso. Han fick lämna teamet efter ett par incidenter kom tillbaka och fick lämna teamet igen. De har haft en av och på relation i rätt många år nu, Kvyatt har också varit och vänt i Red Bull inann han petade för Max Verstappen.

Scuderia Toro Rosso STR14
Scuderia Toro Rosso STR14

Ryssen själv säger att detta bevisar att man aldrig ska ge upp. Toro Rossos stallchef Franz Tost är också positiv.

– Jag har alltid sagt att en förare behöver två tre år innan han kan leverera i F1, men Daniil var snabb på en gång, säger Tost till Sky Sport.

– Det var mentalt väldigt tufft för honom att komma tillbaka 2016, men han visade sin vad han kan. Jag är övertygad om att han förtjänar en andra chans i F1 och att vi inte har sett det bästa av honom än.

Under veckan fortsätter ett antal presentationer. I dag är det dags för Renault, mer om det läser du här. Klicka in får du de senaste bilderna och snacket.

Kort kan vi konstatera att årets bil ser ut ungefär som fjolårets i designen. Det var lite mer gult än för ett år sedan och sponsorn Infiniti har fått en annan placering. Inga överraskningar med andra ord.

I morgon är det bland annat dags för Mercedes och Red Bull. Alla datumen hittar du om du klickar här.

Jag kommer att hålla er uppdaterade under veckan, denna vecka när det är tester i IndyCar – och det är dags för Rally Sweden med Pontus Tidemand i WRC.

Den 18 drar sedan F1-testerna igång i Barcelona. Låt oss hoppas att inte den första veckan snöar bort i år igen.

 

Formel 1 2019 – nu är det nära

av Anna Andersson

Boka in den 13 februari  2019 i kalendern. Då visar Mercedes, Racing Point och Red Bull upp sina bilar inför Formel 1 2019. Det blir ett riktigt presentationsmaraton.

Haas driver Romain Grosjean, of France, sits in his car during the first practice session for the Formula One U.S. Grand Prix auto race at the Circuit of the Americas, Friday, Oct. 20, 2017, in Austin, Texas. (AP Photo/Tony Gutierrez)
Romain Grosjean och Haas – först ut.. (TT/AP)

Nu har även Haas har presenterat det datum då de visar bilen för första gången i år. Det blir den 7 februari och därmed är amerikanerna först ut med att visa upp sin bil för den här säsongen.

Haas ska visa upp en ny design eftersom man har skrivit kontrakt med en ny sponsor.

Alla datum – bilar till Formel 1 2019:

7 februari Haas, ort okänd, motor från Ferrari. Nu design.
11 februari Toro Rosso, ort är okänd. Motor från Honda.

11 februari Williams. Motor från Mercedes.
12 februari Renault i Enstone, Storbritannien. Använder egen motor.
13 februari Mercedes med en shakedown, troligen på Silverstone, Storbritannien. Använder egen motor.
13 februari Racing Point, i Toronto, Kanada. Motor från Mercedes.
13 februari Red Bull. Motor från Honda, de är ett nytt samarbete.
14 februari McLaren, ort okänd. Motor från Renault.
15 februari Ferrari i Maranello, Italien. Använder egen motor.
18 februari Alfa Romeo, roll-out i samband med testerna i Barcelona, Spanien. Motor från Ferrari.

Vill du läsa mer om detta och se alla förarna till F1 2019? Kika här.

Näste Ericsson kollega – klar för Ferrari

Marcus Ericsson (SWE), Sauber F1 Team. Pascal Wehrlein (D), Sauber F1 Team. Albert Park Circuit.
Marcus Ericsson och Pascal Wehrlein körde tillsammans i Sauber 2017. (Sauebr)

Charles LEclerc är som ni alla vet klar för Ferrari efter en säsong intill Marcus Ericsson. Nu tar Pascal Wehrlein samma väg. Han  gör comeback i Formel 1 2019 – Marcus Ericssons tidigare teamkollega får jobbet som simulatorförare hos Ferrari. Det jobb som Antonio Giovanazzi och Daniil Kyatt hade förra säsongen.
Men han är inte den enda föraren som tar över rollen, även Brendon Hartley kommer att hjälpa Sebastian Vettel och Charles Leclerc att ställa in sina bilar. Ferraris utvecklingsteam består den här säsongen av Wehrlein, Hartley, Antonio Fuoco och Davide Rigon.
– Vi har absolut tagit in flera talangfulla förare som har en naturlig känsla både för bilen och de banor där F1 tävlar, säger Ferraris stallchef Mattia Binotto.
– Det är precis de kvaliteter som man behöver för att göra jobbet som  simulatorförare och det är en mycket viktig del av Formel 1 2019.
Wehrlein kommer vid sidan av sitt engagemang fr Ferrari även att köra för Mahindra Racing i Formel E. Han ersatte Felix Rosenqvist inför årets säsong, svensken ska som bekant köra Indy Car.

Snabba nyheter

Det pratas om att….

….Mick Schumacher går ut på sociala medier och varnar för att bilder som nyligen publicerats och påstås vara på honom och hans far inte alls är på honom och hans far.
…Fernando Alonso kan göra comeback redan till F1-testerna. i Daytona pratade han om sin framtid.
– Jag har inga planer för 2020, det bästa vore att vinna en tredje VM-titel i Formel 1.
Känns som om vi får ta det svaret med några kilo salt….
…Indycar testar nästa vecka. Då kör både Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist.
…Ferrari ökar sin budget för att vinna titeln. Senast teamet vann var 2007.
….de första bilderna på Daniel Ricciardo i Renaults gula färg.

….stadsbanan i Baku stannar i F1, i alla fall fram till och med 2023.

På återhörande!

Comeback i F1 för Fernando Alonso?

av Anna Andersson

Comeback i F1 för Fernando Alonso?
Det kan bli verklighet om bara ett par veckor. I alla fall om vi får tro spanska Marca. Tanken är att spanjoren ska bli rådgivare åt McLaren och drar vi den tanken ett varv till så kan det innebära en comeback i F1 för Fernando Alonso.
McLaren vill nämligen se honom i bilen redan till vintertesterna i Barcelona, de som inleds den 18 februari.

McLaren driver Fernando Alonso, of Spain, drives onto the track during the first practice session at the Formula One Canadian Grand Prix auto race in Montreal, Friday, June 8, 2018. (Graham Hughes/The Canadian Press via AP)
Comeback till testerna? (TT)

Vad säger de nya förarna Carlos Sainz och Lando Norris om det?
– Alonso har haft en relation med Carlos i många år och han var teamkollega med Lando i Daytona. Oavsett när han vill vara med kommer förarna och ingenjörerna att välkomna honom. Det är naturligtvis något som vi vill ta vara på och hoppas att det ger oss en fördel på banan, säger McLarens VD Zak Brown.
– Tidigare F1-mästare, som Michael Schumacher, Alain Prost och Mika Häkkinen ville inte heller släppa taget om F1 när de var nära en comeback.
Fernando Alonso ska avsluta  säsongen i WEC, vilket är tre lopp, dessutom ska han köra Indy 500 för McLaren, men annars är kalendern tom.

Han har själv har inte kommenterat artikeln, men det har både Carlos Sainz och Lando Norris:
– Jag tycker inte att det är negativt på något sätt, säger Sainz och Norris fyller i:
– Han vet precis hur bilen har förändrat sig de två senaste åren och han vet bättre än jag vad som är bra och dåligt.

Så låter Ferraris motor 2019

Nu är det nära. Det är februari och F1-testerna är bara 18 dagar bort.
Min ackrediteringsansökan är inskickad och jag hoppas att ni hänger med mig ännu ett år, F1-bloggen firar faktiskt tio år i år.
Nu till något viktigare, Mercedes har presenterat det datum årets F1 visas upp för första gången. Det blir en shakedown den 13 februari i Storbritannien.
Det är samma datum som Force India visar sin bil i Toronto, Kanada.
Alla datum hittar du här.
En annan väldigt intressant sak är detta. I går presenterade även McLaren ljudet av deras nya motor för 2019.

Här är ljudet av den bil som ska hjälpa Sebastian Vettel och Charles Leclerc att putta ner Mercedes från F1-tronen 2019. Du kan själv jämföra, vad låter bäst  McLaren eller Ferrari?

Vad längtar du mest efter inför F1 2019?

Jag ser fram emot att få se fajten mellan Mercedes och Ferrari. Italienarna gör en jättesatsning för att äntligen vinna den där titeln. De har inte vunnit sedan 2007. Sedan vill jag se fajten mellan Charles Leclerc och Sebastian Vettel.
Jag ser också fram emot Renault år 2019. Vad kan Daniel Ricciardo och Nico Hülkenberg göra. Hulken är en duktig förare som aldrig haft en bil som varit kapabel att vinna, men nu måste Renaults enorma satsning snart ge resultat. Jag var på besök i Renaults fabrik i höstas, det var andra gången jag var där och det har hänt enormt mycket. Det är en imponerande satsning!

Snabba nyheter

Det snackas om att ….

….Brendon Hartley  känner sig sviken. Han hävdar att Toro Rosso planerade att avsluta samarbetet redan efter Monacos GP 2018.
…Bernie Ecclestone har inte gett upp drömmen om en återkomst i F1.
– Om folk tycker att jag ska ta mig an det och hjälpa dem är det deras beslut, säger 88-åringen till Daily Mail.
– Jag gör det gärna. Jag vill inte ligga på dödsbädden och tvingas se på när gamarna äter upp mitt arv.
…Helmut Marko, Red Bull, inte ser något budgettak för F1. Han hävdar att det är en för  lång väg innan teamen kan enas.

Formula One F1 - French Grand Prix - Circuit Paul Ricard, Le Castellet, France - June 24, 2018 Ferrari's Kimi Raikkonen celebrates with the third placed trophy on the podium after the race REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Varnas för Giovanazzi (TT/ REUTERS)

…Giancarlo Minardi, tidigare teamchef i F1, varnar Kimi Räikkönen för Antonio Giovanazzi.
– Finländaren ska förbereda sig ordentligt, jag är övertygad om att Giovanazzi kommer att ställa till problem för honom.
Giovanazzi körde två lopp för Sauber 2017, han imponerade när han var 16:e man i kvalet till Australien GP, men i Kinas GP gjorde han ett par misstag.
…Christian Horner ser Max Verstappen som teamledare hos Toro Rosso. Detta även om Verstappen är 21 år gammal medan hans kollega Pierre Gasly är 22.
…Namnet Sauber slämnar F1. Teamet heter från och med nu Alfa Romeo Racing. Mer läser du i artikeln här
….Ferraris VD Louis Camilleri presenterar en ökad satsning för 2019.
– 2018 gjorde vi det bästa resultatet sedan vi vann titeln senast och 2019 är målet att vinna, säger han enligt italienska medier.
– Jag repeterar, 2019 är målet att vinna VM-titeln. Det gör att vi ska investera ännu mer för att nå vårt mål.

Köper Bernie Ecclestone tillbaka Formel 1?

av Anna Andersson

Är F1 till salu igen?
Köper Bernie Ecclestone tillbaka Formel 1?
Det är den stora frågan just nu och det är också det som valsar genom de flesta internationella medierna denna vecka.
Uppgifterna kommer från johnwallstreet.com och det är väl oklart om de är intresserade av en partner för att minska sin egen andel eller om det handlar om att sälja F1 till en annan majoritetsägare.

Köper Bernie Ecclestone tillbaka Formel 1?

Bernie Ecclestone, president and CEO of Formula One Managment is seen in the paddock prior to the Formula One German Grand Prix at the Nuerburgring circuit in Nuerburg, Germany, Sunday, July 24, 2011. (AP Photo/Petr David Josek)
Kommer Ecclestone tillbaka till F1?  (AP /TT)

Just nu spekuleras det i om Bernie Ecclestone är på väg att göra come back. 88-åringen sa redan förra året till Blick:
– Än så länge har jag inte sett enda sak som ger någonting. De gör allt fel.
Det amerikanska bolaget tog över F1 år 2016, men av det omdiskuterade F1-loppet i Miami blev det ingenting, man har inte heller lyckats minska det ekonomiska gapet mellan teamen samtidigt som skulderna har ökar.

Nu har F1-arrangörerna träffats i London och 16 av 21 arrangörer är väldigt kritiska. Dels beror det på att Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien och Mexiko inte har några avtal för 2019, men även för att de anser att de amerikanska ägarna är så heta på att arrangera ett lopp i Florida att Miami får fördelar.

– Alla är irriterade, ägarnas idéer är för häftiga, säger Stuart Pringle som är VD för Silverstone och ordförande i arrangörernas organisation till Daily Mail.

– Det verkar som om Miami får en gratisdeal. Det gillar framförallt inte killarna i Austin som kämpar för att deras lopp ska ge en visnt.

I genomsnitt betalar en promotor 26,5 miljoner Euro för att arrangera ett F1-lopp  och i Miami sägs dealen ha varit sådan att arrangören inte betalar, men delar vinsten med F1:s ägare.
Vad händer nu?
Kommer Bernie Ecclestone tillbaka till F1? Han är trots allt bara 88 år.

Leclerc – ett problem för Vettel

Charles Leclerc (MON) Alfa Romeo Sauber F1 Team at Formula One World Championship, Rd11, German Grand Prix, Practice, Hockenheim, Germany, Friday 20 July 2018.
Vem vinner teamduellen 2019? (Sauber)

Jenson Button, världsmästare 2009, ser fram emot en sak den här säsongen. Det är samma som antagligen både du och jag ser fram emot – duellen mellan Sebastian Vettel och Charles Leclerc. I ett samtal med Sky Sport F1 tänker han tillbaka på säsongen 2014 när Daniel Ricciardo kom till Red Bull och periodvis var bättre än Vettel.
– Klarar Charles det kommer Sebastian inte ha så enkelt att lista ut vad han ska göra härnäst, säger Button och antyder att Vettel kan fundera över om han ska byta team eller lägga av.
– Atmosfären hos Ferrari är väldigt annorlunda jämfört med Red Bull, det kan vara så att pressen är större.
Det har också ryktats om att det finns en klausul i Vettels kontrakt som gör att han kan lämna Ferrari efter säsongen om han inte vinner VM.

Snabba nyheter

Det snackas om att…..
…..Pirelli är oroat inför testerna. Det är kallt i Barcelona och där inleds testerna den 18 februari. Förra året snöade den första testveckan bort.
– Vi är lite oroliga, vi startar en vecka tidigare i år jämfört med 2018 och man vet aldrig. Ibland har vi haft en mycket kall vinter i februari, ibland har vädret varit fantastiskt, säger Pirellis Mario Isola.
…det snart är dags att se alla nya bilar. Datumen hittar du här.
….Nico Hülkenberg är en av fältets bästa förare, trots att han aldrig har stått på en prispall.
– För mig är Nico en sådan kille som skulle vinna lopp direkt om han fick chansen i en Mercedes, Ferrari eller Red Bull, men tyvärr får ni inte se det eftersom F1 tyvärr fungerar så som det gör i dag, säger Carlos Sainz.
– Jag har sett honom prestera på toppnivå, högre än vad jag sett under flera år band förarna mitt i fältet.

…Nikita Masepin betalar ur egen ficka  för att genomföra ett gediget testprogram med en Mercedes W08 från 2017. Han ska få hjälp av Esteban Ocon. Det blir ett liknande upplägg som Lance Stroll hade inför sin F1-debut och bilen är så pass gammal att det är tillåtet.

…Valtteri Bottas  slutade femma i rallydebuten. Han tog även en etappseger i Atric Lapland Rally.

…Fernando Alonso vann det klasssiska 24-timamrsloppet i Daytona.

Kimi och Sauber så gick det till

AUSTIN, TX - OCTOBER 21: Race winner Kimi Raikkonen of Finland and Ferrari celebrates in parc ferme during the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 21, 2018 in Austin, United States.  Charles Coates/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Han vill köra F1 (AFP/TT)

Det var Kimi Räikkönen som tog kontakten med Sauber. När han fick beskedet att hans kontrakt med Ferrari inte förlängs tog han kontakt med sin vän Beat Zehnder hos Sauber.
– Han var på dåligt humör en stund, men inte speciellt länge eftersom han ville köra vidare. Han hade känslan av att han inte var färdig, säger Räikkönens manager Steve Robertson enligt motorsporttotal.
– Han började diskutera en framtid med Sauber, träffade ägarna med teamchefen Fred Vasseur och Beat och de insåg att han absolut ville fortsätta tävla.
Enligt teamchef Frederic Vasseur gick det sedan undan.
– Jag insåg direkt att vi var tvungna att göra den dealen, säger Vasseur till NZZ.
– Vi hade dealen klar efter ett par dagar och det är väldigt, väldigt snabbt sett till de förhållanden som råder i F1.

•••

Ha en härlig vecka!

Nya datum – då visas årets F1-bilar 2019

av Anna Andersson

Vi närmar oss säsongen allt mer och fler och fler team fyller på listan när årets F1-bilar  2019 presenteras.
Senast ut är Red Bull, som gör precis samma sak som Sauber och visar bilen i samband med testerna, medan systerteamet Toro Rosso har säkrat sig det första datumet av alla.
Den 11 februari.

Renault driver Nico Hulkenberg, of Germany, sits in his car during the first training session of the Formula One Mexico Grand Prix auto race at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, Friday, Oct. 26, 2018. (AP Photo/Moises Castillo)
Nya regler ska inte missgynna stora förare.  Tidigare har lätta förare haft en fördel. (TT/AP)

Det som är spännande inför presentationen av säsongens F1-bilar 2019 är framförallt de nya reglerna. Det sker flera förändringar för att locka fram ännu fler omkörningar. Framförallt handlar det om aerodynamik. Dessutom förändras färgerna på däcken. Nästa år blir det bara tre färger att hålla reda på. Den hårdaste gummiblandningen är vit, den mjukaste röd och den i mitten är gul. Sedan kan typen av däck skilja sig från race till race.

Notera också att bilens vikt ökar, men den stora skillnaden är att föraren och bilen inte väg tillsammans som tidigare. Detta gör att stora förare inte bär med sig samma nackdel som tidigare, numera måste alla förare, deras stol och kläder väga 80 kg.
Mer om reglerna inför 2019 och vad som har hänt på förarfronten hittar du här.
Där kan du kolla in vem som egentligen kör var. Det har hänt en hel del sedan vi stängde säsongen 2018 i november förra året.

Då presenteras  årets F1-bilar 2019

Nu närmar det sig. Här kommer en sammanställning.

11 februari  Toro Rosso – online
12  februari  Renault – Enstone
13  februari  Racing Point – Toronto
14  februari  McLaren –
15 februari Ferrari –
18  februari  Sauber – Barcelona/test
18  februari  Red Bull – Barcelona/test

Därmed återstår datumen för  Williams, Haas och mästarna Mercedes.

 

Snabba  nyheter från F1-världen

Även om det är lågsäsong så handlar det inte bara om bilar till F1 2019 utan också om andra smånyheter.

Vi kan konstatera att….

Winner Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg (C) celebrates on the podium next to second placed Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (L) and third placed Scuderia Ferrari's German driver Sebastian Vettel following the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 4, 2016. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Mästare i F1 2016, nu ser han en elektrisk framtid (TT)

….Nico Rosberg anser att F1 måste bli elektroniskt. Han tycker att F1 och Formula E måste gå samman, samma tanke presenterade erfarne Bob Bell för mig när jag träffade honom i höstas. Här är den artikeln
… Carlos Ghosn har lämnat jobbet som chef för Renault. Han sitter häktad i Japan.
….Pirelli ska leverera däck som är 18 tum år 2021 och redan efter sommarpausen, i augusti 2019, vill Pirelli börja med sina tester.
– Vi vet att det blir en utmaning, men vi försöker arbeta inom den tidsramen, förklarar Mario Isola för Motorsporttotal.
…Charlie Whiting har varit och kikat på de förändringar som sker på Le Castellet. Det handlar om en ny infart till depån och ny asfalt.

…Fernando Alonso kör Daytonas 24-timmarslopp i helgen. Där kör även Linus Lundqvist, men de kör i olika klasser.

Presentation av de nya F1-bilarna för 2019

av Anna Andersson

Nu börjar det närma sig. Snart är det dags för en presentation av de nya F1-bilarna för 2019. Sauber är det femte teamet som offentliggjort ett datum och den 18 februari. I

Formula One F1 - French Grand Prix - Circuit Paul Ricard, Le Castellet, France - June 24, 2018 Ferrari's Kimi Raikkonen celebrates with the third placed trophy on the podium after the race REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Jublar Kimi även 2019? Då kör han för Sauber.(REUTERS/TT)

samband med att de första testerna inleds i Spanien visas den bil upp som ska göra Kimi Räikkönen och Antonio Giovanazzi framgångsrika den kommande säsongen.

De mesta tyder på att det blir en roll-out på banan, inte någon stor och tjusig presentation.

 

 

Presentation av de nya F1-bilarna för 2019

Team                      datum             plats

Renault                  12  februari    Enstone
Racing Point         13 februari    Toronto
McLaren               14  februari      –
Ferrari                   15 februari      –
Sauber                  18 februari      Barcelona / Test

 

Förra veckan bekräftades också tiderna för F1 2019. Du hittar dem här.

Mick Schumacher – en del av Ferrari

I lördags kom beskedet som många väntar på Mick Schumacher är en del av Ferrari. Han har fått en plats i Ferraris Driver Academy och därmed grunden för att ta sig till F1, som han drömmer om. Mer läser du här.
I helgen var han också i Mexiko och där tävlade han i Race of Champions tillsammans med Sebastian Vettel. I nationstävlingen fick de stryk av team Skandinavien (Johan Kristoffersson och Tom Kristensen) och i den individuella tävlingen så var det Schumi III som slog Vettel i gruppfasen innan han själv åkte ut i kvartsfinalen.

– Vi vet alla att det hade varit ännu mer speciellt om Michael hade kunnat se Micks prestation. Vi saknar honom och jag är övertygad om att han är stolt över sin son, säger Sebastian Vettel till motorsporttotal.
När vi ändå är inne på temat Mick Schumacher ryktas det om att han snart kommer att jobba med en ny manager.
Nicholas Todt.
Todt är välkänd inom F1-sporten, han är manager till Felipe Massa och till Charles Leclerc. Han är även son till FIA:s president Jean Todt, tidigare teamchef hos Ferrari och god vän till familjen Schumacher.
Mick Schumacher kör för Prema i Formel 2 kommande säsong. Ska han lyckas ta sig til F1 2020 behöver han ta tio nya poäng den kommande säsongen, det vill säga plats sex i Formel 2 för att ha rätt till den superlicens som krävs. Han har superlicensen i år  (2019) eftersom han vann EM i Formel 3 i höstas, men till nästa säsong förfaller de poängen som han tog när han var tvåa i det tyska samt italienska mästerskapet i Formel 4 2016 och då behöve rhan tio poäng till för att få de 40 som krävs.

Hänger ni med?

 

Snabba nyheter

Annars kan vi konstatera att…
….Guanyu Zhou lämnar Ferraris akademi för att bli testförare och utvecklingsförare hos Renault.
….Esteban Ocon är övertygad om att Mercedes inte glömmer bort honom utan kommer att lösa en plats åt honom i F1 framöver.
….Sebastian Vettel tror på en VM-titel 2019.
– Alla ingredienser finns där. Det är upp till oss, säger tysken som vann sin senaste titel 2013 med Red Bull.
…F1-bloggen självklart håller koll på presentation av de nya F1-bilarna för 2019, jag återkommer med datum så snart de är klara.

 

Sida 1 av 242
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB