Ericssons galna höst och de största svenska stjärnorna just nu

av Anna Andersson

I maj korsade Marcus Ericsson mållinjen på Indianapolis speedway och vann klassiska Indianapolis 500.
Ett halvår senare har hans liv förändrats. Efter åtta år på den internationella motorscenen är han en kändis.
– Det sägs ju att du kan dela upp livet i före och efter segern i Indy 500 och det stämmer faktiskt, det känns som om jag har steppat upp en nivå, det har varit galet hektiskt, säger han.

Marcus Ericsson
Marcus Ericsson och hans flickvän Iris Jondahl på Empire State Building i New York. Fototillfälle efter segern i Indy 500 2022. (AP/TT)

Han har deltagit i Sveriges populäraste talkshows, visat upp med den jättelika trofén som har ett ansikte på alla vinnare sedan 1911 i Sverige, haft två säkerhetsvakter i släptåg och mött tusentals fans. Vakterna uppgift var att vakta den 180 cm långa bucklan, dygnet runt.
– Det finns ju bara ett ex av den där pokalen och det gick inte direkt att checka in den, den kom i tre gigantiska lådor. Det var med stolthet som jag tog med den till Sverige, deta var nog fjärde gången den var utanför USA.

Marcus Ericsson har under hösten skapat hysteri och hans bragd i Indianapolis har nominerat honom till Jerringpriset och även Idrottsgalan.
– Jag tror att den segern presenterade mig för den breda publiken, jag märker att den har fått ett helt annat genomslag. Nu känner folk igen mig även utanför Kumla och Örebro. Det är väldigt roligt, inte bara för mig personligen utan även för svensk motorsport som är väldigt framgångsrik, men som har svårt att få plats i riksmedia, av många olika anledningar, säger Marcus Ericsson.

Marcus Ericssons stora förvandling efter Indy 500

Han tog med sig bucklan till Kumla och även till Stockholm där fans köade i timmar för att få se den och få ta ett foto med den andra svensk, efter Kenny Bräck, som vunnit den hundraåriga tävlingen som räknas till en av idrottsvärldens stora klassiker. Indy 500 lockar flera hundra tusen människor under en dag och kan jämföras med amerikanska Super Bowl. Efter vinsten prydde Marcus Ericsson från Kumla framsidan på 40 amerikanska dagstidningar, han öppnade Nasdaq-börsen i New York och kastade den första bollen när New York Yankees spelade i den amerikanska basebolligan.
– De sa att jag alltid, för resten av mitt liv, kommer att presenteras som vinnaren av Indy 500 och det är rätt häftigt.

•Använder du ringen?

– Nej, inte direkt regelbundet. Jag har haft den vid ett par tillfällen där det passar sig, den är rätt stor och klumpig.

Efter segern i Indy 500 hade Ericsson möjligheten att vinna mästerskapet, men en sämre avslutning satte stopp för honom. Nu ha han tillbringat en tid i Sverige för att sedan återvända till USA och förbereda sin för nästa säsong som startar i Florida den 5 mars. Ericsson är kvar hos Chip Ganassi Racing och går in på sin fjärde säsong i IndyCar där han nu känner sig hemma. Målsättningen är att vinna Indy 500 en gång till och dessutom lyckas ta en seger i mästerskapet och fotsätta inom amerikansk racing i många år. Tankarna på F1 är förflyttade tillbakhuvudet.

– Efter segern i Indy 500 har jag cementerat en plats här, jag letar inte aktivt efter en plats i F1, men man ska aldrig säga aldrig, för F1 är kungaklassen, säger han.
– Men jag är nöjd över den väg som min karriär har tagit. Jag är stolt över att jag tävlade i F1 under fem år, men också glad över at jag valde att gå vidare till USA. Över att jag tog chansen att visa vad jag kan. Jag ångrar ingenting, utan det känns som om jag har fått en liten revansch.

Marcus Ericsson tävlar i IndyCar
Marcus Ericsson tävlar i IndyCar (Indycar)

Sju svenska motorsportstjärnor som övertygat under 2022

Mattias Ekström

Tillsamman med Emil Bergkvist var han bäste Audiförare i Rally Dakar. Det blev en etappseger, samt en andra och tredjeplats på två andra etapper. De körde in på plats nio i den snabbaste klassen.

Johan Kristoffersson

VM i rallycross tävlade i år med elbilar, men det spelade ingen roll. Kristoffersson vann mästerskapet för femte gången på sex år. Han har vunnit tre VM-titlar i rad. Han är en stor förebild sett till det förarbete och den kompetens som han alltid visar upp.

Marcus Ericsson

Trots en rödflagg som tvingades fältet att sitta i depån i tio minuter och vänta på en omstart lyckades han hålla fokus. Han klarade av att hålla samtliga konkurrenter bakom sig och vinna ovalracet Indy 500 på sitt fjärde försök. Det är en stor bedrift.

Dino Beganovic

Han är den första svensken i Ferraris akademi. En titel och imponerande körning i Formula Regional European Championship har tagit honom till det första trappsteget mor F1. Han tävlar i FIA Formel 3 med det klassiska stallet Prema kommande säsong.

Felix Rosenqvist

Marcus Ericsson vann Indy 500. Felix slutade fyra vilket är en stor bedrift i sig. Trots en tung säsongsinledning slutade han åtta i IndyCar 2022.

Linus Lundqvist

En överlägsen seger i supportklassen Indy Lights borde ha gett svensken en plats i IndyCar nästa år, men även om han har resultaten saknar han finansiellt stöd. Var Lundqvist ska tävla 2023 är inte klart.

Mikael Persson

Han var så nära ett VM-guld i enduro, men det slutade med ett silver i klassen E3.

•••

Det är inte mycket F1 nu, men det är klart tat Mattia Binotto lämnar Ferrari och det har kommit lit enyheter kring Saudirarabien GP. I förra veckan snackade vi  ner säsongen i vår F1-podd ”Plattan i Mattan”.

Tack för att nio hänger med off season och jag törs lova lite nyheter till säsongen 2023. Den är mindre än 100 dagar bort.

Inget GP i Kina

av Anna Andersson

Det blir inget GP i Kina 2023, men det är inte den enda snackisen inom F1 i dag. Vad sägs om en omvänd DRS? Att bilen i täten bromsas upp så att bilen bakom kan komma i kapp? Det funderar F1 inför 2026.

Nyheter i F1 inför 2026
Ross Brawn var tidigare ägare till Brawn GP (AP/TT)

2026 kommer nästa stora regeländring med nya motorer. Då kommer Audi som nu motorillverkare och Sauber införlivas i det fabriksteamet. Det är dock inte den enda förändringen som kan komma. F1:s sportchef Ross Brawn har samtalat med brittiska Autosport och kommer med ett par spännande idéer.

Som en omvänd DRS.

– En av de stora frågorna till 2026 handlar om en aktiv aerodynamik. Jag anser att det är ett steg mot att göra sporten mer effektiv och det är verkligen spännande, säger han.

F1 inför 2026: Välj en omvänd DRS

Han pratar om någon form av omvänd DRS, där den framförvarande bilen bromsas in genom att den tappar downforce och den bakomvarande bilen får extra downforce inom ett område. Lite som den nuvarande DRS:en – fast tvärt om.

– Vi måste lösa hur det ska kunna göras. Så att det blir säkert, men vi har en aktiv aerodynamik i form av DRS och kan man göra yyterligare någonting betydelsefullt med den?

– Jag säger inte att vi ska göra detta, men det är en möjlighet. Bilen för 2026 måste dra lärdom av den bil vi har nu och jag tror att vi kommer att ha någon form av aktiv aerodynamik.

Bromsa in ledaren

Han anser att DRS i den nuvarande formen ska användas för att ta sig närmare en bil. Inte för att blåsa om i en ojämnlik omkörning på raksträckan, som det nu kan vara. Han anser att i den bästa av världar ska DRS fungera så att det går att komma i kapp framförvarande bil för att sedan starta en attack i nästkommande kurvkomplex. Åskådarna ska få en duell mellan två förare. Hjul mot hjul.

– Jag tycker inte heller att vi ska vara rädda för att minska DRS:en på exempelvis Monza. Där är det så att man trycker på knappen och kör om. Det är som en ritual. Inte speciellt imponerande. Därför ska vi inte vara rädda för att minska DRS på den typen av banor.

Fernando Alonso och Renault firade segern i konstruktörsmästerskapet i Kina 2005 , 2023 blir det inget lopp i Kina (AP /TT).

Inget F1 i Kina 2023

Det blir inget F1-lopp i Kina den 16 april 2023. Detta på grund av Covid-19. F1 tittar på en möjlighet att  hitta en annan arrangör som ersätter Shangai under 2023. Detta för att få en kalender med 24 deltävlingar.

Skulle F1 inte hitta någon ersättare blir det ett fyra veckor långt uppehåll mellan GP-tävlingen i Melbourne den 2 april och den i Baku den 30 april. Ett alternativ skulle kunna vara Portugal, ett annat Tyskland. Det är också en möjlighet tat hitta en arrangör mellan Australien och Azerbajdzjan, låt oss säga Malaysia, för att underlätta för logistik och frakt.

Korta nyheter kring F1

Logan Sargeant, Williams, har valt startnummer. Han kommer att köra med nummer två. Det har ingen förare haft sedan belgaren Stoffel Vandoorne lämnade F1. Han är numera testförare hos Aston Martin.

Mercedes har döpt en väg intill huvudkontoret i Brackley till Lauda Drive, efter den trefaldige världsmästaren Niki Lauda som var en uppskattad medlem av teamet från 2012 till dess att han avled 2019.
– Även om vår gode vän och kollega inte hade velat ha något ståhej, så hade han varit stolt över att den här gatan döps i hans ära. Det var en ära att få arbeta tillsammans med honom och jag är tacksam över att jag fick möjligheten att ha honom som en väldigt nära vän, säger stallchef Toto Wolff.

Plattan i Mattan och Ferrari

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan, Sportbladets F1-podd, snackar vi ner säsongen, sätter betyg på stallens säsonger, pratar om Ferraris alla misstag och vi är väl inte helt förvånade över det faktum att Mattia Binotto tackar för sig.

Han lämnar jobbet som stallchef hos Ferrari vid årsskiftet och Ferrari behöver nu leta efter två nya medarbetare och hitta någon form av ny struktur. Binotto, har arbetat hos Ferrari sedan 1995, han var teknikchef efter James Allison och när han ersatte Maurizio Arrivabene 2019 så var det ingen som tog över hans roll, han har alltså axlat två mantlar under sin tid som stallchef och vem kan ta över efter honom.
I onsdagens blogg pratade jag om vilka kandidater det ryktas om, men glöm inte att en externkandidat ofta kommer med någon form av karantän vilket gör att vederbörande inte får börja jobbet direkt utan för att minska risken för att någon information sipprar från ett team till ett annat så måste han (eller hon) stå utanför F1 under en tid. Det kan handla om flera månader, har Ferrari råd med det?

Mattia Binotto lämnar Ferrari

av Anna Andersson

Mattia Binotto lämnar F1. Därmed behöver Ferreri ny teamchef till 2023.

Under flera veckor har det diskuterats kring Ferraris framtid. Om Mattia Binotto ska vara kvar eller om Ferrari behöver en ny teamchef till 2023. Nu är det klart. 53-åringen lämnar Ferrari vid årsskiftet.

– Jag anser att det är riktigt att ta detta steget vid den här tidpunkten. Även om det har varit ett väldigt svårt beslut för mig att ta, säger Mattia Binotto.

Därmed behöver Ferrari en ny teamchef till 2023
Mattia Binotto lämnar F1. Därmed behöver Ferrari en ny teamchef till 2023. (AP Photo/Darko Bandic)

Nu behöver Ferreri ny teamchef till 2023

De har ryktats om att Ferrari letar efter en ny teamchef under hösten. Det har pratats om Alfa Romeos Frederic Vasseur. Han har varit stallchef hos Alfa Romeo (Sauber) sedan 2017 och Alfa Romeo arbetar nära Ferrari.

Det har också snackats om Ross Brawn. Han var teknisk direktör hos Ferrari när Michael Schumaher vann sina titlar (2000-2004). Brawn arbetade för Ferrari 1997 till 2006, blev sedan världsmästare med det egna stallet Brawn GP. Han har också arbetat för Mercedes  F1 och är nu sportchef för F1.

Mattia Binotto har varit hos Ferrari sedan 1995, han var motoringenjör när Michael Schumacher körde för teamet, blev teknisk direktör 2019 och därefter tog han över jobbet som teamchef hos Ferrari efter Maurizio Arrivabene.

Ferrari inledde säsongen 2022 riktigt bra. Charles Lelcerc slutade också tvåa i VM och tillsammans med Carlos Sainz säkrade han andraplatsen i konstruktörsmästerskapet.

Men förväntningarna är större än så. Ferrari 2022 präglades av misstag, i depån, förarmisstag och strategimissar, samtidigt som bilen var väldigt fragil. Stallet har inte vunnit VM sedan 2007, då med Kimi Räikkönen och nu behöver Ferrari en ny teamchef till 2023.

Korta nyheter

I veckans avsnit av vår F1-podd ”Plattan i Mattan” snackar vi ner säsongen och sätter betyg på alla teamen. Vi snackar om DNF-mästerskap och kommer till en del intressanta slutsatser och vi pratar också om omkörningsfester och annat skoj.

I går kom det nya bilder på F1-banan i Saudiarabien, här kan du se förändringarna som gjorts.

Det är mindre än 100 dagar till säsongsstarten.

Nyheter kring Jeddah

av Anna Andersson

Vi har precis avslutat F1-säsongen 2022, men redan nu kommer det nyheter kring 2023. Det blir en säsong där det är ränkt att F1 ska köra rekordmånga lopp. 24 tävlingar är bekräftade, även om det finns ett frågetecken bakom Kina GP eftersom covidsituationen i landet fortfarande är ansträngd.

Oavsett om det blir 23 eller 24 lopp blir det tidernas längsta F1-kalender. Max Verstappen fick frågan om han är förberedd för det som kommer 2023

– Är man inte förberedd är det lika bra att lägga av, säger han till The Guardian.

– Vi är alla racerförare och älskar sporten. Det är klart att det är härligt med en sådan säsong som jag hade i fjol, men det är också skönt med en sådan som vi hade i år. Det är helt enkelt för tufft om varje år är som 2021. Men det händer inte så ofta så det måste vara okej.

Nästa säsong startar i Bahrain, där genomförs också testerna och nästa år handlar det om tre testdagar dagar under en säsong. Inte mer. Säsongens andra lopp avgörs i Saudiarabien, i Jeddah, och där har man nu genomfört vissa förändringar på banan. Kantstenarna eller kerbsen har anpassats i kurva 22 och 23 och i kurva 14 och 20 har sikten förbättrats

 

Korta nyheter fårn F1

Red Bull och AlphaTauri har ägnat sig åt lite go-kart:

och motoGP:

Sedan kan jag inte låta bli att dela denna:

Extreme E

Det blev inte någon ytterligare titel för Johan Kristoffersson i år. Det ville sig inte alls under den avslutande deltävlingen i Uruguay, det svenska ekipaget fick inte fick fullfölja ett enda race under helgen. I Q1 rullade Mikaela Åhlin-Kottulinsky, vilket innebar reparationsarbete istället för en styrning för Kristoffersson.

I andra kvalomgången tog Kristoffersson ledningen, men han blev påkörd bakifrån av Nasser al-Attiyah och Rosberg X Racing fick köra crazy race istället för semifinalen. Där träffade de på X44, och eftersom bara ett team går vidare från crazy race till finalen, stod det klart att minst en av titelkonkurrenterna skulle missa finalen. Väl i crazy race fick teamets bil en brysk behandling och bilen behövde repareras, men då var för många mekaniker i byteszonen och stallet diskades.  Till slut säkrade Lewis Hamiltons team X44 titeln, före RXR.

– Det är ett tufft mästerskap och många team blir snabbare och snabbare. Vi tar av hatten för X44. De drog det längre strået den här gången. Stor respekt för det, säger Johan Kristoffersson.

 

Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky vill ge F1-mästaren titeln

av Anna Andersson

Han har fem VM-titlar i rallycross. En titel i Extreme E.
Allt Johan Kristoffersson rör vid tycks bli guld.

Extreme E
Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky  kör för Rosberg X Racing i Extreme E (Extreme E)

Tidigare i år säkrade han ännu en VM-titel i rallycross. Hans tredje på lika många år, hans femte på sex år. Nu befinner han och kollegan Mikaela Åhlin-Kottulinsky i Uruguay där de ska försöka köra hem en titel i elbilsmästerskapet Extreme E.

Kristoffersson vann även i fjol, då med Molly Taylor från Australien. Nu kör de helsvenskt för det team som tillhör den tidigare världsmästaren i Formel 1, Nico Rosberg.

– Det ska bli väldigt roligt. Det är alltid kul at komma till den sista deltävlingen när et ska avgöras. När man har kniven mot strupen är et lite extra spännande, men när det kommer till Extreme E så vet man aldrig riktigt vad som väntar, säger Johan Kristoffersson.

Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky mot seger i Extreme E?

Svenskarna leder teammästerskapet med 17 poäng före Cristina Gutiérrez och den flerfaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb. Mästerskapet består av fem deltävlingar på några av de platser i världen som drabbats hårdast av klimatförändringarna och de tävlande, en man och en kvinna i varje stall, möts i en off-roadtävling där de kör eldrivna SUV.
– Detta är lika viktigt för mig som en annan tävling. När jag ställer upp i någonting är målsättningen alltid att göra det allra bästa som jag kan och jag ser alltid till att jag är i ett team som kan vinna. Jag gör alltid vad jag kan för att vara så konkurrenskraftig som möjligt, säger han.– Det krävs att vi kommer i mål före X44, Sainz team och Chip Ganassi om vi ska kunna säkra båda mästerskapen, men vi ska som vanligt göra allting så bra som vi kan.

Extreme E
Kristoffersson kör för Nico Rosbergs team, Rosberg X Racing i Extreme E (Extreme E)

•Vad är hemligheten bakom alla dina framgångar?

– Jag försöker alltid att köra för ett team som har möjlighet att vinna, där förutsättningarna är rätt. De är samma sak oavsett om jag kör rallycross, banracing eller Extreme E. Jag gör alltid noggranna förberedelser. Vad behöver jag göra för att vara bra på detta? Vad kan jag träna på och utveckla. Motorsport är en materialsport, de går inte att komma ifrån det faktumet, och då måste materialet vara bra, mekanikerna och ingenjörerna måste vara duktiga och ha koll på grejerna. Dessutom måste det finnas ekonomiska förutsättningar att göra ett bar jobb med tester och så vidare inför säsongen. Motorsport är alltid en lagsport och sedan måste jag jobba hårt.  Jag gör noggranna förberedelser och lägger ner extremt mycket tid, jag gör verkligen allt kan för att bli så bra som möjligt.

Extreme E en lagsport för tjejer och killar

Enligt Kristoffersson är svårigheten i Extreme E att det är en ännu mer utpräglad lagsport där han och Mikaela Åhlin-Kottulinsky delar en bil, vilket gör att inställningarna måste passa dem båda.
– Jag vill ju vara så snabb som möjligt och vara den snabbaste killen, men det är samtidigt viktigt att både jag och Mikaela är trygga i bilen, för annars lyckas vi inte tillsammans.
– Man får lägga mycket jobb på att vi ska vara snabba båda två, inte att jag ska hitta tid mot Sebastien Loeb eller Tanner Foust. Annars jobbar man bara på sitt eget och det kan vara svårt att byta det fokuset.
Nu är han på väg mot sin sjunde titel på sex år.

Kort om Formel 1

Enligt den italienska tidningen ’Corriere della Sera’ kommer Ferrari snart att skilja sig från stallchef Mattia Binotto. Ferrari dementerade ryktena på twitter den 15 november, men nu skriver tidningen att det är en källa nära Charles Leclerc  som kommer med uppgiften om att Ferrari letar efter en ny stallchef. Det sägs att teamet pratat med Adreas Seidl, McLaren och även Christian Horner, Red Bull. Även Frederic Vasseur, Alfa Romeo, nämns.

McLaren avslutar sitt samarbete med kultsponsorn Gulf.

Helmut Marko ser ett slut på sin karriär, motorsportkonsulten är över 70 år och har hittat en efterträdare. Tycker han själv i alla fall:

– Mitt jobb vore något för Sebastian Vettel.

Vem vet?

I förra veckans ”Plattan i Mattan” vår F1-podd, funderade jag lite över om det inte är värt att ha en bestraffning för förare som kraschar i kvalet. Även Fernando Alonso är inne på samma linje.

– Det vore vettigt, det borde vara en bestraffning för den förare som kraschar förstör för andra, som inte kan göra sina försök, säger spanjoren.

– Vi är alla eniga på den punkten.

I veckans podd snackade vi ner säsongsfinalen, vi pratade om avskeden och vem som kör var 2023. Är det någon som har missat vilka förare som kör F1 2023? Här är listan.

F1-comeback för Vettel?

av Anna Andersson

Comeback för Sebastian Vettel i F1? Säsongen hann inte ens sluta innan snacket drog igång.

– Vi kommer att sakna dig. Men jag vet att du kommer tillbaka, precis som jag gjorde, säger Fernando Alonso.

– Vi ses väldigt snart.

 

Comeback för Sebastian Vettel
Comeback för Sebastian Vettel i F1? Snacket har redan börjat (AP-TT)

Under tisdagen var det dags för F1-test igen. Denna gång post-season test ( ett däcktest inför 2023) och vi saknade trotjänare som Sebastian Vettel och Daniel Ricciardo, men vi fick se ett par förare i nya stall.
Vi fick även se Aston Martin utan sponsorer och Nico Hülkenberg i en helt vit hjälm.

Hülkenberg i Haas F1

Hulken, eller Nico Hülkenberg, har inte kört en hel F1-säsong sedan 2019 och körde på den 19:e tiden av 24 förare. Samtidigt han nöjd med 110 varv i sin Haas, bland annat eftersom han blev stående med tekniska problem under en tid.
– Jag måste erkänna att i slutet av dagen kände jag att det slet på kroppen, men det var väntat. Ärligt talat gick det bättre än vad jag hade räknat med och det är bra. Även om jag är medveten om att det ligger tre månader med mycket hårt jobb framför mig, säger han.

– Nu har vi mängder av data att analysera och jobba med de kommande veckorna.

Comeback för Sebastian Vettel?

Nico Hülkenberg är alltså nästa års comeback-kid och nu snackas det om en comeback för Sebastian Vettel. När kommer han tillbaka?
Ralf Schumacher tror på en återkomst inom något år.
– Du kan inte utesluta att han gör comeback i F1, säger den tidigare F1-föfraren som är expert hos Sky.
– Det ser man om och om igen. Nu är det Nico och innan dess var det Fernando Alonso som hade lust att komma tillbaka och fortsätta tävla i F1. Det är flera faktorer som gör en F1-förare snabb. En av dem är erfarenhet och därför har Sebastian, med sin stora erfarenhet, chansen att komma tillbaka om ett år eller två och vara en förare som slåss i toppen.
Ralf Schumacher är inte den enda som tror på en comeback. Videon nedan är lite kul. Fernando Alonso kom tillbaka, han räknar med att Sebastian Vettel också gör det.

Nu är veckans avsnitt av Plattan i Mattan här. Vi snackar ner säsongens sista race och kommer sedan att fortsätta att leverera vår podcast varje vecka under vintern, om än i ett lite annat format än vad ni har vant er vid. Även bloggen kommer att överleva vintern, men den lär inte uppdateras varje dag. Det blir lite mer nyhetsberoende, men jag törs lova ett par inlägg i veckan i alla fall och ett tips är att gå direkt in här, för det lär inte att finnas några större puffar på förstasidan när det är off-season. Framförallt inte nu när det är fullt fokus på VM i fotboll.
Tack för att du hänger med.

Intresserad av gårdagens tider?

Så lurade Ferrari Red Bull i VM-finalen

av Anna Andersson

F1 avslutade säsongen 2022 i söndags. I dag startar Formel 1 2023.
Nu är det klart att Logan Sargeant kör i Formel 1 2023 och han gör det för Williams. I dag är det dags för de klassiska däcktesterna som alltid avslutar en säsong och även startar nästa. Vi kommer att få se Oscar Piastri för McLaren, Fernando Alonso för Aston Martin och Nico Hülkenberg för Haas.

OScar Piastri i Formel 1 2023
Oscar Piastri debuterar för McLaren (TT)

F1 däcktest i Abu Dhabi – nu startar Formel 1 2023

Red Bull: TBC och Liam Lawson
Ferrari: Carlos Sainz, Charles Leclerc och Robert Shwartzman
Mercedes: George Russell/Lewis Hamilton och Frederik Vesti
Alpine: Pierre Gasly och Jack Doohan
McLaren: Lando Norris och Oscar Piastri
Alfa Romeo: Valtteri Bottas och Theo Pourchaire
Aston Martin: Fernando Alonso/Lance Stroll och Felipe Drugovich
Haas: Nico Hülkenberg och Pietro Fittipaldi
AlphaTauri: Yuki Tsunoda och Nyck de Vries
Williams: Alex Albon och Logan Sargeant

Lewis Hamilton får äntligen säga adjö till den avskydda W13. Nu kör han den för sista gången. Det blir också kul att se Fredrik Vesti, är han näste dansk i F1?

För övrigt har Alpine och Williams meddelat att de är överens om att amerikanen Logan Sargeant ska få öva endel inför sin F1-debut. Han ska köra en Alpine 2021 för att värma upp. Alla förare i F1 2023 finns här.

Christian Horner hyllar Checo Perez

Enligt Christian Horner har Sergio Perez presterat bättre i år än någonsin tidigare.
– Detta var hans bästa år, han vann Monaco GP, han körde sensationellt bra i Singapore. Det var det bästa GP som jag sett honom köra, säger Horner.
– Han slutade mästerskapet på plats tre.
Men han hade kunnat ta andraplatsen i VM….den var bara ett par poäng bort och faktum är att Ferrari faktiskt lurade Red Bull i det sista racet.

Ferrari visste att deras enda chans var att Red Bull plockade in Perez för två stopp, så stallet drog en luring i sitt meddelande till Leclerc på varv 33.
– Gör motsatt mot vad Perez gör, sa Ferrari till Leclerc över radion.
Det fick Red Bull att ta in Perez för att inte råka ut för en undercut, men i själva verket hade Ferrari sedan länge bestämt sig för att göra en enstoppare och Leclerc satt antagligen och flinade bakom hjälmen.
Han var till slut 1,3 sekunder före Perez i mål och tog också plats två i VM.

Snabba nyheter

Arthur Leclerc, lillebror till Charles Leclerc och medlem av Ferraris förarakademi, ska köra Formel 2 för DAMS nästa år. Dino Beganivoc, från Linköping, har över Leclerc plats i Formel 2. Storebror Leclerc, alltså Charles, vann både Formel 2 och Formel 3 under sin debutsäsong. Lillebror Arthur slutade sexa i Formel 3 i år.

Respekt:

Fernando Alonso tar alltså över efter Sebastian Vettel hos Aston Martin som efter en mycket tung start var väldigt nära plats sex i märkes-VM.
– Hade ni sagt till mig i Melbourne att vi skulle slåss om plats sex jade jag troligen inte trott på er, säger teamchef Mike Krack.
Då hade stallet inte tagit en enda poäng.
– Det var väldigt, väldigt svårt då, men vi drabbades aldrig av panik.

Det blir intressant att se var Aston Martin tar vägen i Formel 1 2023.

Här är resultatet i märkes-VM 2022 och det är tydligt att det var många väldigt jämna fighter under året. Aston Martin och Alfa Romeo slutade till slut på exakt samma poäng, mellan Haas och AlphaTauri var skillnaden två poäng.

 

F1 2022 är över – nu börjar arbetet för 2023

av Anna Andersson

Max Verstappen och Red Bull är givetvis årets vinnare 2022. Tillsammans tog de tog ett historiskt antal segrar och ingen kunde hota Verstappen från att ta sin andra raka VM-titel. Givetvis vann Red Bull också konstruktörsmäerskapet, för första gången sedan 2013.
Men F1-säsongen 2022 var så oerhört mycket mer och väcker redan lust efter 2023.

Max Verstappen och Red Bul
Max Verstappen och Red Bull har varit dominata 2022  (AP/TT)

När säsongen startade i Bahrain vann Ferrari premiären dubbelt före Mercedes, men när vi sammanfattar den kan vi konstatera att vi allt svängde på ett mycket ovanligt sätt. För första gången sedan 1997 vann ett team VM-titeln för konstruktörer, trots att båda bilarna bröt premiären.
1977 var det Williams, 2022 var det Red Bull.
Vid båda tillfällena designades bilen av Adrian Newey. Red Bulls F1-geni lyckades hitta helt rätt när han skulle omsätta de nya reglerna till 2022, samtidigt som Mercedes som dominerat sporten sedan 2014 inte bara gick lite vid sidan av vägen.
De navigerade vilse med en studsande bil.

Max Verstappen och Red Bull  årets vinnare 2022

Även om stallet fick bukt med problemen med den hoppande bilen, hittade en väg tillbaka och lyckades ta en seger under säsongen så behöver de se över konceptet igen för att ha en chans att hänga med i den snabba tekniska utveckling som är ett signum för Formel 1. I det här fallet är det nästa lite komiskt att det var just Mercedes teknikchef James Allison som i januari 2022 sa:

– Med tanke på att bilarna är helt nya och väldigt olika föregående modeller kan jag tänka mig att ett eller två team har gjort felkalkyleringar. 2022 kommer att bli fruktansvärt smärtsamt för dem.

I efterhand kan han konstatera att han hade helt rätt.
2022 har gjort ont i Mercedes själ. Lewis Hamilton lämnade säsongen utan att ta en enda säger och det har aldrig tidigare hänt. Nu väntar en vinter av rannsakan, av att analysera data och se var stallet gick fel. Det måste också lösa hur de kan göra för att vara med i kampen om titeln 2023.

Mercedes kommer inte att ge sig. 2023 är jag rätt säker på att stallet återigen är en utmanare om titeln. Förarna har kapaciteten, nu handlar det om att ge dem det material som krävs för att kunna vinna.

 Pengarna tog slut för Ferrari

För Ferrari är historien något annorlunda. Bilen för 2022 var enormt snabb, stallet vann premiären dubbelt, men snart kunde vi konstatera att bilen var alldeles för fragil. Den hade farten, men var inte speciellt tillförlitlig. Dessutom nådde teamet i det sänkta budgettaket på 144 miljoner dollar allt för tidigt och kunde inte utveckla bilen under den andra halvan av säsongen.

Stallet har inte vunnit sedan tävlingen i Österrike den 10 juli, samtidigt som Red Bull har vunnit tio av elva lopp under hösten. Lägg där till otaliga missar som Ferraris förare, depåpersonal och strateger gjort har gjort under året. Det är ett under att stallet ens slutade tvåa i konstruktörsmästerskapet.
Ferrari har, precis som Charles Leclerc konstaterade efter sin andraplats i VM, gjort ett stort jobb i år och stallet har tagit ett stort steg jämfört med förra året. Samtidigt har det ett stort och viktigt jobb att göra under vintern. Det handlar inte bara om att utveckla bilen utan också om att utveckla organisationen hitta strukturer och minimera mänskliga misstag. Lyckas stallet med det är det också ett team som kan utmana om segrar 2023.

Max Verstappen och Red Bull med nya rekord 2022

Max Verstappen och Red Bull avslutade säsongen med att ta sin femtonde seger. Ett historiskt antal segrar men hans framgångar beror inte bara på att Red Bull har varit bäst i år och att bilen har passat honom som handen i handsken. Det beror lika mycket på att de största konkurrenterna inte var redo för årets regeländring.
Så lär det inte se ut 2023.

2013 vann Sebastian Vettel sin sista VM-titel. Nu lämnar han F1. (TT)

Sebastian Vettel lämnar F1

Sebastian Vettel slutade tia i sitt sista F1-lopp. Han lämnar F1 efter 16 säsonger, 299 GP-lopp, 57 pole position, 53 GP-vinster och 299 GP-lopp. Han har tagit minst en pallplats för varje team han kört för, Torro Rosso, Red Bull, Ferrari och Aston Martin. Mer om hans otroliga avslutningsfest läser du här.

Daniel Ricciardo slutade nia i sitt sista lopp för McLaren, han blir troligen reservförare för Red Bull 2023. Haas förlänger däremot inte kontraktet med Mick Schumacher, men vad han ska göra är inte klart. Även Nicholas Latifi lämnar F1.

Till nästa år får vi ett par spännande nya och gamla förare i F1, Nico Hülkenberg, Haas, Nyck de Vries, AlphaTauri samt debutanterna Oscar Piastri, McLaren och Logan Sargeant, Williams. Därmed behåller Tyskland och Australien en förare i F1, Nederländerna får två nästa år och med Sargeant är det åter en amerikan i paddock.
Notera också att Fernando Alonso byter till Aston Martin och Pierre Gasly gör Esteban Ocon sällskap hos Alpine. Alla förare i F1 2023 hittar du här.
Nedräkningen till premiären i Bahrain den 5 mars 2023 har börjat.

TACK till er alla….

… som följer bloggen, min liverapportering och även vår F1-podd Plattan i Mattan. Ni har varit många i år. Väldigt många och ni betyder väldigt mycket för att bevakningen ska kunna fortsätta.

Vintern är ju försäsong och givetvis kommer F1-bloggen att leva,. Även om den kanske inte uppdateras lika frekvent som under säsongenk kommer jag att publicera nya inlägg ett par gånger i veckan. Så kom in, häng med i diskussionen och hitta nyheterna här. Även vår F1-podd kommer att leva, men med kanske en liten annan twist.

Så glöm oss inte.

Vi är så tacksamma för att ni väljer att hänga med oss.

Vettels sista race – bilderna från festen!

av Anna Andersson

I Abu Dhabi säger F1 adjö till en av tidernas största förare.
Natten till fredag gav samtliga kollegor Sebastian Vettel en rejäl avskedsfest.
– En oförglömlig natt, hyllar Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel
Avskedsfest för Sebastian Vettel (Twitter)

Den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel lämnar F1 efter 16 säsonger. När han debuterade 2007 tävlade Fernando Alonso redan i F1 sedan ett par år tillbaka, men Lewis Hamilton hade debuterat samma år. Vettel är yngre än dem båda, men efter två år hos Aston Martin har han bestämt sig för att lägga av.

– Efter så många år kan du göra jobbet i sömnen. Det vill jag egentligen inte säga för det låter arrogant, men sanningen är att du har så många rutiner och så mycket erfarenhet att det inte finns några överraskningar kvar, säger Vettel inför sin sista tävlingshelg.

– Därför ser jag fram emot att bli överraskad, över att lära mig andra saker om mig själv, tillbringa tid med mina barn och min familj. Det är en helt annan utmaning, i ett helt annat tempo och jag vill göra saker som jag inte har haft tid att göra tidigare.

Sebastian Vettel lämnar F1

När Sebastian Vettel körde sitt första F1-lopp var han 19 år gammal, nu är han 35 och kör imorgon sin 298:e F1-start. Han har vunnit 53 lopp, 57 pole positions, tagit 122 pallplatser och vunnit fyra VM-titlar.
Den sista tog han 2013, då var han 26 år gammal. Han har också tre barn, är gift med sin ungdomskärlek Hanna och hans familj lever ett lugnt liv i Schweiz.

– Hon är världens bästa människa och den bästa person som jag kan vara tillsammans med, säger Vettel i podcasten ”Behind the grid”.

Vettel vann sina titlar tillsammans med Red Bull, hade en förhoppning att vinna tillsammans med Ferrari men efter fem år utan en titel flyttade han vidare till Aston Martin och där har han tagit en pallplats på 41 starter. Det är långt under hans egna förväntningar och nu letar han efter ett annat liv.
Med helt andra utmaningar.

– Jag ser fram emot att ha en tom kalender. Där det inte står vad jag ska göra varje dag i mars, april och maj. Det är klart att jag ska hitta saker att sysselsätta mig med, för jag är inte en person som klarar av att inte göra någonting, säger han.

Abu Dhabi sista racet för Sebastian Vettel

Men innan han lämnade F1 hyllades han med en känslosam avskedsmiddag tillsammans med sina förarkollegor.
– En härlig kväll med resten av killarna, vi firade Sebs sista race, skål!, skrev George Russell på sociala medier.

Även Fernando Alonso föll in i hyllningen:
– Det var en riktigt rolig kväll.

Vill du höra mer om Sebastian Vettel och hans karriär. Lyssna på vår F1-podd Plattan i Mattan, avsnitt#32.

I eftermiddag följer du kvalet i vår F1-live.

Och uppsnacket till helgens race hittar du givetvis här i F1-bloggen, Juan Manuel Correa gör comeback i F2 efter den otäcka dödsolyckan på Spa och Nico Hülkenberg gör F1-comeback 2023.

Haas stallchef Günter Steiner förklarar exempelvis sitt förarbyte på följande sätt:

– Vi behövde dra Mick framåt, men vi behöve ren förare som drar oss framåt.

Mick Schumacher vill stanna i Formel 1 och kanske, kanske är Mercedes ett alternativ? Hans kusin David kör för Mercedes i DTM, farbror Ralf har kört Mercedes och Michael har kört för Mercedes.

– Dessutom är han tysk och det passar bra till Mercedes stjärna. Jag tycker att han förtjänar en plats i F1, säger Wolff till Sky.

– Nu måste vi titta på om vi kan göra någonting i detta ärende.

Nu väntar vi bara på att Logan Sargeant ska prestera i F2 så att han får den utlovade platsen hos Williams. Då är alla förare i F1 2023 klara.

 

Daniel Ricciardo byter till Red Bull 2023

av Anna Andersson

En stor favorit stannar i F1. Daniel Ricciardo byter till Red Bull 2023.
Det bekräftar Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko.

 

Daniel Ricciardo byter till Red Bull 2023
Daniel Ricciardo byter till Red Bull 2023. Bilden är från 2018 (AFP /TT)

I helgen avgörs VM-finalen i F1 i Abu Dhabi. Det är det sista loppet för den flerfaldige världsmästaren Sebastian Vettel och även det sista loppet för hans tidigare teamkompis Daniel Ricciardo som de senaste två åren har kört för McLaren.
McLaren F1 ersätter honom med debutanten Oscar Piastri till 2023.
Nu verkar det dock som om Daniel Ricciardo kan bli en del av F1 även nästa år.

Daniel Ricciardo byter till Red Bull 2023.

– Daniel Ricciardo byter till Red Bull 2023, han blir vår tredje förare, säger Helmut Marko till Sky.
Det betyder att Ricciardo utför simulatorarbete och testarbete år Red Bull och AlphaTauri, han kommer också att ersätta en förare från något av de två stallen om av någon anledning inte kör ett race.
– Vi har så många sponsorer, vi måste göra showruns och Daniel är givetvis en av de mest framstående och mest lämpade förarna att göra den typen av uppdrag, säger Marko som betonar att Ricciardo är testförare och inte kommer att ersätta Sergio Perez.
– Nej Perez har kontrakt till 2024.

Daniel Ricciardo stannar i F1 2023

Det betyder att Red Bull har två test- och reservförare under 2023, Daniel Ricciardo och Liam Lawson från Nya Zeeland. Den sistnämnde ligger sjua i Formel 2 och han körde Max Verstappens bil under dagens första träning. Han slutade femma, 0,234 sekunder efter Sergio Perez och det trots att han av någon anledning inte kunde använda DRS.

– Det var väldigt imponerande. Han hade fått instruktioner om att inte förstöra någonting eftersom det är Max bil, han gjorde det bra, utan att vara osäker och hade också lite luft uppåt. Han har potential även om han inte har presterat så som vi hade hoppats i Formel 2.

Lawson ska köra Super Formula i Japan nästa år, vid sidan av jobbet som reserv och testförare för Red Bull. Den fråga vi fortfarande väntar på är vad som händer med Mick Schumacher, om han tar rollen som testförare hos Mercedes i kombination med exempelvis Formel E eller DTM?

Vill du ha mer information om F1-finalen i Abu Dhabi. Vår F1-live följer helgen och jag direktrapporterar från kval och race.

För övrigt gör F1 en satsning på tjejer till 2023:

 

 

Sida 1 av 329
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB