Avgör Valtteri Bottas VM?

av Anna Andersson

Valtteri Bottas vann Turkiets GP.
Avgör han också årets VM-kamp i Formel 1?
– Han kan fälla utslaget i konstruktörs-VM och hjälpa Lewis till titeln, säger Mercedes Toto Wolff.

Valtteri Bottas
Avgör han årets VM i Formel 1? (TT)

VM-kampen i Formel 1 har ända sedan starten av säsongen handlat om Lewis Hamilton, Mercedes och Max Verstappen, Red Bull. Den sistnämnde har fått sitt stora genombrott i år och har lett fler varv i år än vad de 19 andra förarna har gjort tillsammans (469 mot 465 under årets 16 lopp).
Han leder också VM, sex poäng före den flerfaldige mästaren Lewis Hamilton, när sex deltävlingar återstår.
Men hans första titel är långtifrån given. Max Verstappen står mot Lewis Hamilton som vunnit totalt 13 VM-titlar med Mercedes sedan 2014.
Det gör britten till en titelfavorit.
– Lewis har erfarenheten, men framförallt har han Bottas. De bildar ett fantastiskt team, säger den tidigare världsmästaren Mika Häkkinen till Sport Bild.

” Hamilton har Valtteri Bottas”

Den dubble världsmästaren, som också arbetat tillsammans med Valtteri Bottas i många år, anser att Mercedes tack vare Bottas har fler taktiska möjligheter än vad Red Bull har. Han påpekar att Max Verstappen inte alls har samma hjälp av sin kollega Sergio Perez, utan ensam slåss mot två bilar från Mercedes.
I Italien tog Bottas segern i The F1 Sprint före Max Verstappen och trots sista startplats körde han till sig en pallplats. I Turkiet visade Bottas återigen att han, trots att han lämnar Mercedes efter säsongen, tar sin roll på allvar. När Hamilton tappade sin startplats i första led på grund av att han bytte en komponent i motorn tog Bottas över pole position och han körde också hem segern.

Bottas tar poäng av Verstappen

På två tävlingshelger har finländaren tagit tre poäng av Verstappen. Poäng som kan vara avgörande när säsongen räknas samman i december.

– Det var enbart Valtteris prestation som gjorde att Max inte utökade sin ledning i VM till åtta poäng förra helgen, säger Mercedes Toto Wolff till tyska RTL.
– Vi har ett riktigt bra paket inför avslutningen. Hade inte Lewis behövt ta den bestraffningen hade vi kunnat vinna dubbelt i Turkiet.
Formel 1 fortsätter i USA denna vecka, då i Austin, på en bana där Mercedes har vunnit fyra av de fem senaste deltävlingarna.

Men då har teamet aldrig varit hotat av något annat team i kampen om titeln.

Sent i fredags kom programmet för F1 2022. Du hittar det här.

Perfekt debut för Oliver Solberg

Oliver Solberg slutade på en sjundeplats i Rally Spanien. I hans debut på asfalt.
– Förutsättningarna på vissa sträckor var svårare än jag förväntat mig. Det är en sak är att titta på video av bilarna när de sladdar på grus och lera från bilarna framför. Men det är en helt annan sak är att sitta i bilen med sjätte växeln i och känna den känslan. Sådana upplevelser är det viktigaste jag tar med mig.

20-åringen var aldrig utanför topp tio under de 17 specialsträckorna. En viktig erfarenhet till nästa säsong, där Solberg kommer att övergå till WRC-klassen på heltid för Hyundai Motorsport. Läs mer här.

– Jag visste vad som måste göras i helgen; kör förnuftigt och ta bilen i mål, sa Oliver Solberg.

Inte ett felsteg av Oliver under helgen gjorde att han tangerade sin sjundeplats från WRC-debuten på snö i Finland i februari.

– Resultatet är detsamma som i min WRC-debut i Finland, men tävlingen är helt annorlunda. I Finland kunde jag pressa hårt, köra för topp tre tider och slåss mot de bästa förarna. I Spanien handlade det mest om att köra mitt eget race. Jag är i alla fall viktiga erfarenheter rikare inför nästa säsong, sa Oliver Solberg.

Segern i Spanien gick till teamkamraten Thierry Neuville från Belgien. Det var Neuvilles andra seger för säsongen och Hyundais tredje. Hyundai-teamet säkrade också tredjeplatsen med Dani Sordo. Solberg blev den tredje bästa Hyundai -föraren.

Säsongens sista tävling äger rum i Monza, Italien 19-21 november.

Formel 1 presenterar ett program för 2022

av Anna Andersson

Nu här det här. Formel 1 presenterar ett program för 2022.
För första gången ska F1 köra 23 lopp under en säsong.
– Det är väldigt spännande att presentera ett program för Formel 1 2022 när sporten får nya regler och nya bilar som är designade för att skapa en ännu bättre racing, säger F1:s VD Stefano Domenicali.

Formel 1 presenterar ett program för 2022
Jublar han även 2022? (TT)

En nyhet för programmet 2022 är Miamis GP i Florida, USA, vi får återigen se en tävling på Imola i San Marino och Australiens GP väntas återvända men först som säsongens tredje lopp. I april 2022.
Däremot finns inte Kina finns inte med i kalendern för 2022, men enligt Formel 1 kommer landet tillbaka till F1 så snart som pandemin tillåter.
– En säsong med 23 GP-lopp och helt nya bilar kommer att bli väldigt spännande säger FIA:s president Jean Todt.
– Jag ser fram emot det.
Säsongen startar i Bahrain den 20 mars och avslutas i Abu Dhabi åtta månader senare.

Formel 1 presenterar ett program för 2022

20 mars – Bahrain GP Sakhir
27 mars – Saudiarabien GP – Jeddah
10 april – Australien GP – Melbourne
24 april – Emilia Romagna GP – Imola
8 maj  – Miami GP – Miami
22 maj – Spanien GP – Barcelona
29 maj – Monaco GP – Monaco
12 juni – Azerbajdzjan GP – Baku
19 juni – Kanada GP – Montreal
2 juli – Storbritannien GP – Silverstone
10 juli – Österrike GP – Spielberg
24 juli – Frankrike GP – Le Castellet
31 juli – Ungern GP – Budapest
28 augusti – Belgien GP – Spa
4 september – Nederländerna GP –  Zandvoort
11 september – Italien GP – Monza
25 september – Ryssland GP – Sotji
2 oktober – Singapore GP – Singapore
9 oktober – Japan GP – Suzuka
23 oktober – USA GP – Austin
30 oktober – Mexiko GP – Mexico City
13 november – Brasilien GP – Sao Paulo
20 november – Abu Dhabi GP – Abu Dhabi

Notera att Tävlingarna som berör Imola, i Barcelona, Austin och Singapore ännu inte har något kontrakt undertecknat. Tävlingen i Miami kan bli en varannanårsvariant, att den turas om med en annan bana och det har talats om att Miami och Indianapolis kan turas om att arrangera ett GP vartannat år.

Tidigare i dag skrev jag ett inlägg om Red Bulls tankar inför säsongen och var de ser Mercedes svaghet. Det läser du här.

Red Bull: Det måste vi utnyttja

av Anna Andersson

Red Bulls Max Verstappen leder VM med sex poäng.
Då ser teamchef Christian Horner en chans att nå titel – för första gången sedan 2013.
– Detta är första gången på många år som Mercedes upplever en sådan press. Det måste vi utnyttja, säger han.

Red Bulls MaxVerstappen
Är Red Bulls Max Verstappen redo för titeln? (TT)

Det är bara sex deltävlingar kvar av årets säsong i Formel 1 och det är en tajt kamp om titeln. Inte bara mellan två förare utan det är en kamp mellan två förare från olika team.
Lewis Hamilton, som har vunnit sju VM-titlar medan Red Bulls Max Verstappen som inte har vunnit en enda.

Nu har den nederländske föraren ett litet övertag.
– Max har en bra balans, precis som vanligt håller han en väldigt jämn nivå. Lägg därtill att han har skaffat sig ännu fler erfarenheter. Nu är han redo för titeln, säger Horner till RTL.

Red Bulls Max Verstappen mot Mercedes Lewis Hamilton

Samtidigt har Mercedes utvecklat sin bil ytterligare. Den är numera så snabb på rakorna att Red Bull har känt sig tvingade att fråga FIA om konkurrenternas bil verkligen håller sig inom reglementet. Mer läser du här.
Hamilton har också fått en bra hjälp av sin teamkollega Valtteri Bottas som under de två senaste tävlingshelgerna sett till att minska Verstappens poängskörd med tre poäng sedan han vunnit The F1 Sprint på Monza och loppet i Turkiet.

Nu återstår sex lopp av årets säsong och ett schema för avslutningen och mitt tips hittar du här.

F1 skjuter regeländring på framtiden

2022 kommer ett nytt tekniskt reglemente. Egentligen skulle även det sportsliga reglementet som hanterar tävlingshelgen och formatet ses över till nästa säsong. Men den 99 sidor långa regelboken för det sportsliga reglementet blir kvar ett år till
Den ska omarbetas inför säsongen 2023. Det beslutet har F1 fattat i samråd med teamen.
– Med tanke på allt vad som händer med de nya bilarna har vi bestämt oss för att fortsätta arbeta med någonting som vi är väl införstådda med och inte satsa på något okänt, säger tävlingsledare Michael Masi enligt motorsport-magazin.de
Han påpekar att de ändringar som redan är beslutade till 2022 kommer att genomföras, men att formatet ligger kvar.
– Fram till 2023 har alla tid på sig att fundera över detta.

 

I dag kommer avgörandet

Stannar i fabriken (TT)

Ferraris teamchef Mattia Binotto var inte på plats i Turkiet. Han kommer inte heller att vara med under tävlingshelgerna i Mexiko och Brasilien.
– Resan är lång och det är massor att göra i Maranello, citeras han av motorsporttotal.com
Han säger att arbetet i fabriken går in i ett avgörande skede inför 2022 och anser att han gör mer nytta där än på banan under de två VM-loppen. Laurent Mekies tar över hans uppgifter på banan.

I dag möts FIA:s världsråd i Paris och de ska bland annat godkänna VM-kalendern för 2022, diskutera antalet F1 Sprint till 2022 och även vintertesterna inför nästa år. Det ryktas om att det kan bli åtta testdagar, hälften i spanska Barcelona och hälften i Bahrain.
Mer om det i nästa inlägg.
Ha en fin fredag.

Red Bulls oro inför avgörandet

av Anna Andersson

Kampen mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton går vidare. Nu tar Red Bull nästa steg:

Mercedes flög från Red Bull i kvalet till Turkiets GP.
Det var en bestraffning av Lewis Hamilton och en tveksam strategi från Mercedes sida som gjorde att Max Verstappen kunde ta över VM-ledningen i Formel 1.
Det oroar Red Bull som vill att FIA skapar klarhet i om Mercedes bryter mot reglementet.
– Vi har ställt ett par frågor, bekräftar Red Bulls Christin Horner.

Max Verstappen och Lewis Hamilton
Vem vinner VM 2021? (TT)

Efter sommaruppehållet har Mercedes varit det starkaste teamet och VM-tabellen hade antagligen sett annorlunda ut om omständigheterna de fyra senaste loppen varit väldigt speciella. Deltävlingen i Belgien regnade bort (den bestod till slut av två varv bakom en säkerhetsbil). I Italien gjorde Hamilton en usel start i sprintloppet vilket förstörde förutsättningarna för helgen och i det efterföljande GP:t på Monza körde sedan Max Verstappen och Lewis Hamilton i hop.

Max Verstappen och Lewis Hamilton i kamp om VM-titeln

I ryska Sotji vann Hamilton (sedan Red Bull gjort ett motorbyte och Verstappen haft lite tur med väderomslaget och slutat tvåa) och i Turkiet senast var Mercedes snabbast i kvalet. Därefter dominerade Valtteri Bottas i sin Mercedes medan Hamilton körde sig upp genom fältet efter sin motorbestraffning. Han hade möjligheter till en pallplats, men ett mindre lyckat strategigiskt beslut satte stopp för den möjligheten.

Hamilton blev väldigt irriterade på teamet och på den kritik han fick efteråt.

Enorm utveckling av Mercedes

Mercedes har gjort en enorm utveckling under hösten och den har fått Red Bulls chefer att bli riktigt oroliga inför avslutningen av årets säsong.
– De har tagit ett stort steg när det gäller farten på rakorna, säger Red Bulls teamchef Christian Horner till RTL.
– Tidigare kunde vi jämna ut det med våra små vingar, men nu är vi inte i närheten av deras fart.
Han fortsätter:
– Hamilton hade trots den större bakvingen en klar fördel på raksträckorna. Nu måste vi maximera vårt paket. Det är väldigt övarraskande att de har tagit ett så stort steg med sin power unit.

Red Bull har vänt sig till FIA

Max Verstappen och Lewis Hamilton
Mercedes Valtteri Bottas tog årets första seger i Turkiet (TT)

Just det är också någonting som Red Bull vill få klarhet i. Teamet har tagit upp frågan till FIA (internationella bilsportförbundet) för att se att allt följer reglerna. Enligt Horner handlar det inte om någon protest. Än.
Istället förklarar han för den tyska TV-kanalen att Red Bull har ställt ett par frågor, något som även andra team ska ha gjort.
– Nu är det upp till FIA att titta på det och göra en kontroll. När man har en högre fart på raksträckan utan DRS än med, då är det väldigt imponerande.
Enligt Horner var Hamilton mellan 15 och 20 km/timmen snabbare än Verstappen på raksträckorna och nu väntar USA:s GP i Austin Texas. Det är en bana som passar Hamilton perfekt.

Mercedes har fyra segrar på de fem senaste loppen i Austin. Hamilton har tagit tre av dem (AP Photo/Eric Gay)

– Hans fart är fenomenal. Vi måste hitta mer fart på rakorna, kanske förändra vår konfiguration så att vi får mer downforce. Vi måste hitta farten. Det kommer ett par banor som passart oss, men Austin tillhör Hamilton.
Red Bull sätter framförallt sina förhoppningar till tävlingarna i Mexiko och i Brasilien som avgörs på hög höjd. Där har Red Bull en fördel jämfört med Mercedes, men det är jämnt inför avslutningen. Kampen mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton går vidare.

Det skiljer nu sex poäng till Verstappens fördel – och sex lopp återstår.
Här kan du läsa mitt tips inför avslutningen och du får dessutom datum och tider.

Gillar du IndyCar? Då hoppas jag att du inte missade förra veckans stora nyhet. Marcus Ericsson avslöjade sina planer för framtiden när vi pratades vid i fredags. Du läser det här.

Här kan du också lyssna på när jag, Jacob och Ronnie snackar ner säsongen i Indypodden.

Experten: Det var Lewis fel

av Anna Andersson

En världsmästare som rasar mot sitt eget team. Ett Mercedes som betedde sig som ängsliga harar och ett helt meningslöst depåstopp.
Brittisk media attackerade Lewis Hamilton – som slår tillbaka med ett långt försvarstal i sociala medier.
– Förvänta er aldrig att jag är artig eller lugn över radion när jag tävlar, försvarar sig Hamilton.

Besviken Hamilton (TT)

Den omdiskuterade incidenten inträffade under Turkiets GP. Det var regn i luften och Lewis Hamilton som kört upp sig från plats elva till plats tre ville inte gå i depå och byta sina däck. Detta trots att hans konkurrenter gjorde det.
Han ville stanna kvar på banan, men till slut kallade teamet in honom i depå . Då förlorade han ett par positioner.
Det är placeringar som kostade honom ledningen i VM och poäng som kan kosta honom en VM-titel.
– Fan, varför gav vi bort det?, svor Hamilton över radion.

Efter racet sa han till teamet att lämna honom i fred. Mer om det läser du här.

Hamiltons starka reaktion på kritiken

Det tolkade bland annat Daily Mail som om Hamilton var rasande på sitt team. Tidningen skriver också att ”Lewis Hamilton tappade VM-ledningen sedan Mercedes betett sig som rädda harar och kallat in honom till ett meningslöst depåstopp. Det beslutet togs när åtta varv återstod i duggregnet av Turkiets GP och kan få ödesdigra konsekvenser när det handlar om vem som till slut vinner VM-titeln.”

Även andra brittiska tidningar var kritiska till Hamiltons agerande. The Sun skriver att: ”Hamilton skällde på sitt team sedan de förstört hans möjligheter till en pallplats” och ansåg även att britten ”inte kunde gömma sin frustration”.
Det fick Hamilton att reagera starkt.

Han la ut ett långt inlägg på sin Instagram Story:
– Jag läste vissa artiklar som läste in lite för mycket i gårdagens incident, då det handlade om i fall det var rätt att gå i depå eller inte. Det stämmer inte att jag var rasande på teamet, skriver Hamilton.

Han fortsätter:
– Vi jobbar hårt för att arbeta fram den bästa strategin och under racets gång måste du ta snabba beslut samtidigt som förutsättningarna ständigt förändras. I går tog vi en risk, vi stannade på banan och hoppades att det skulle torka upp. Det gjorde det inte.
Han påpekar också att det handlar om passion och att ”i stundens hetta kan den passionen slå igenom, så är det för alla förare”.

”Det var Lewis fel”

Oavsett vad Hamilton tycker har diskussionen kring hans och Mercedes agerande i Turkiet har det varit den stora snackisen. Bland annat F1-experten Martin Brundle hävdar att Hamilton måste ta misstaget på sig. Att det var Hamiltons beslut att stanna ute så länge som han gjorde, vilket ledde till att han också tappade placeringar.
– Det var Lewis fel, säger han till Sky.
– Tidigare har han hållit med sitt team och det har gått bra….I går borde Mercedes ha kopierat Red Bulls strategi.

Även Marcus Ericsson kritiserade Mercedes strategi på twitter.

Nu återstår sex lopp av årets säsong och det skiljer sex poäng till Max Verstappens fördel. Ett schema och ett tips hittar du här.
Kampen om tredjeplatsen i VM är precis lika spännande som titelkampen och där är nu Ferrari bara sju och en halv poäng efter McLaren.
– Det vore kul att sluta trea, säger Ferraris teamchef Mattia Binotto, som tidigare har klargjort att teamets stora målsättning är 2022.
– Det är i alla fall ett mål för oss.
Nu har F1 uppehåll den kommande helgen, men räkna med att F1-bloggen håller dig uppdaterad kring det senaste snacket hela veckan.

Vad sägs om snacket kring att det kan bli ytterligare ett team med amerikanska ägare i F1 – och en amerikansk förare?
Eller Sebastian Vettels uttalande som får Tysklands transportminister att önska att Vettel lämnar F1 för Formel E. Här läser du mer.

Minister rasar mot Vettel: Byt till Formel E

av Anna Andersson

Sebastian Vettel kör i 300 km/timmen. Samtidigt vill han att Tyskland ska införa hastighetsbegränsning på autobahn.

Det får Tysklands transportminister att rasa:
– Med tanke hans resultat i VM vore det logiskt om han bytte till Formel E, där är även maxfarten lägre, säger Andreas Scheuer.

Vettel i Formel E?
Sebastian Vettel kritiseras för sitt miljöengagemang (TT)

Sebastian Vettel har under årets gjort sig känd för sitt miljöengagemang. I Turkiet körde han  med en bild på en sköldpadda  på hjälmen för att protestera mot nedsmutsningen av världshaven. Efter den tävlingen på Silverstone städade han på läktarna, han har praktiserat på en bondgård som bedriver ekologiskt jordbruk, han har sålt sina bränsleslukande sportbilar, åker tåg när han kan och tar alltid med sig en väska när han handlar mat. Det gar gått så långt att han själv har ifrågasatt om han är en hycklare.

Vettel med ett stort engagemang för miljön

Nu går han ett steg längre och förespråkar en hastighetsbegränsning på tyska autobahn.
Det är någonting som är väldigt upprörande för många tyskar som anser att den fria farten också tillhör den personliga friheten.
– Det handlar inte om vad varje individ känner, utan man måste se till den stora bilden. En hastighetsbegränsning skulle spara närmare två miljoner ton koldioxid. Det skulle också göra gatorna säkrare. Det sker olyckor i Tyskland eftersom vi inte har någon hastighetsbegränsning och om man bara kan rädda ett enda liv. För mig är det inget snack om saken. sa Sebastian Vettel när han mötte media i samband med Turkiets GP.
– Varje liv räknas. Jag tycker inte att min frihet är begränsad när jag kör bil i Turkiet, USA eller Storbritannien.

Ministern: Byt till Formel E!

Han påpekar att den som vill trycka gasen i botten ska göra det där det är säkert.
– I detta fall handlar det om att göra det på en racerbana. Där kan man testa sina gränser utan att riskera att skada någon annan.
Hans uttalanden har skapat stora rubriker i Tyskland och han kritiseras hårt, både av privatpersoner och av regeringsmedlemmar.
Transortminister Andreas Scheuer (CDU) är inte nådig i sin kritik.
– Han bor i Schweiz, reser runt i hela världen i sällskap med hela sitt F1-team, han flyger väldigt mycket varje år och jag utgår verkligen ifrån att Sebastian Vettel och hans arbetsgivare Aston Martin klimatkompenserar för att reducera sina koldioxidutsläpp och sin klimatpåverkan, citeras Scheuer av Bild.

Formel E
Transportminister Andreas Scheuer vill se Vettel i Formel E (TT)

Han går så långt att han påpekar att Vettel borde fundera över sitt yrkesval och välja att tävla i elbilsmästerskapet Formel E istället för Formel 1.
– Med tanke hans resultat i VM vore det logiskt om han bytte till Formula E, där är också maxhastigheten lägre.
Vettel slutade på plats 18 i Turkiets GP sedan han försökt att byta till slicks när det fortfarande var allt för blött på vägbanan, en strategi som misslyckades och som han sedan tog på sig. I förarmästerskapet ligger han på plats 12, nio poäng före sin teamkollega Lance Stroll.
Här hittar du hela sammanställningen i VM och vill du läsa mer om Turkiets GP gör du det här.
r hittar du de lopp som återstår av säsongen och också mitt tips i titelfajten.

Hamiltons tuffa kritik mot teamet

av Anna Andersson

Lewis Hamilton följde teamets order. Men tappade VM-ledningen.
Nu är han kritisk till teamets agerande.
– Jag skulle inte ha gått i depå, säger den regerande mästaren.

Hamilton hade VM-ledningen när F1 kom till Turkiet. Väl där var han snabbast i kvalet, men eftersom hans team bytt en komponent i hans power unit (ICE) startade han från position elva.
Där gjorde han allt han kunde för att ta sig upp genom fältet på den regnvåta banan och han hanterade sina intermediates väl. Han låg på tredjeplats och hade en pallplats på gång när teamet kallade in honom i depå.
Då tappade han tid, placeringar och även VM-ledningen.
Det gjorde britten riktigt förbannad och han skällde på sin tävlingsingenjör över radion.

Hamilton gick också i mål som femma och var besviken efter loppet.
– Jag skulle ha stannat ute. Min magkänsla sa att jag borde ha stannat ute på banan och det borde jag också ha gjort. Jag är irriterad på mig själv för att jag inte följde min magkänsla. Samtidigt är jag en lagspellare och gjorde det bästa jag kunde med de råd som jag fick, säger han till Formula1.com

Mercedes erkänner – gjorde en miss

Även Mercedes stallchef Toto Wolff erkände efter loppet att den strategi som teamet arbetade fram till Lewis Hamilton inte var helt optimal. De borde ha kallat in Hamilton till depån flera varv tidigare.
– I efterhand kan jag säga att vi skulle ha gått i depå tio varv tidigare och kämpat om positionerna på banan, sa Wolff när han mötte media efter loppet.
Han säger att Hamilton skulle ha slutat ”trea eller fyra” i ett sådant fall. Samtidigt ansåg han att det fanns en anledning att vara kvar på banan eftersom banan blev allt torrare.
– Det fanns betydligt mer att vinna på det alternativet, säger stallchefen.
Även Mercedes chefsingenjör Andrew Shovlin tycker att teamet tog fel beslut och att man skulle ha lyssnat på Hamilton.

Hamilton är nu tvåa bakom Verstappen i VM (TT)

– Vi väntade och då fanns två alternativ. Antingen så hade banan torkat upp och Lewis skulle vara med och slåss om segern eftersom han inte gjorde det extra stoppet , förklar Shovlin i ett uttalande från Mercedes.
– Det andra alternativet var att an skulle klara sig till målflagg och säkra en pallplats.
Men inget av alternativen fungerade. Banan torkade inte upp tillräckligt snabbt och Hamilton körde inte heller till mål.
– Nej, vi såg att vi skulle tappa de positioner som vi tappade under depåstoppet oavsett om vi gick i depå eller stannade på banan. Risken att bli omkörda ökade hela tiden eftersom däcken tappade väldigt snabbt., säger Shovlin

– Det handlade verkligen om att inte bli för girig utan begränsa skadorna.
När sex deltävlingar återstår har Verstappen en ledning på sex poäng. Det är lika mycket som skiljer mellan en raceseger och ett snabbaste varv och en andraplats.

Vill du läsa mer om racet? Här gör du det. Här är resultatet.

En pallplats till Dino Beganovic

Årets första pallplats (Prema / FotoFormulaK)

Dino Beganovic tog sin första pallplats i Formula Regional European Championship vid säsongens näst sista deltävling på italienska Mugello. I det första racet startade han från första startled. Då blev han påkörd bakifrån och tvingades bryta tävlingen efter ett par sekunder.
I det andra loppet fick han sin revansch. Han kvalade in som trea av 36 bilar och körde förbi mästaren Grégoire Saucy på det första varvet. Dte gav honom andraplatsen.
– Det känns helt fantastiskt att äntligen få ta sig upp på pallen. Särskilt efter allt som hänt den här helgen, säger Dino Beganovic.
– Jag var verkligen förkrossad efter Race 1, men fick ett enormt stöd på sociala medier och av alla runt omkring. Det betydde väldigt, väldigt mycket. Jag är så, så glad att vi kunde avsluta med en pallplats här.
Svensken är 14:e man i mästerskapet inför finalen som avgörs på Monza den sista helgen i oktober.

Fler svenska framgångar

Johan Kristoffersson vann VM-deltävlingen i Belgien. Därmed har han vunnit två deltävlingar i rad och han klättrar upp till andraplatsen i tabellen. Timmy Hansen leder fortfarande och Kevin Hansen är trea – tre svenskar i topp med andra ord och nu återstår tre tävlingar av säsongen. Här hittar du tabellen.
Vi gratulerar också Robert Dahlgren till segern i STCC TCR Scandinavia och teamkollegan Mikaela Åhlin-Kottulinsky som slutade tvåa efter att ha tagit segern i helgens första av tre race. Hon är därmed första kvinna på en medaljplats i mästerskapet.

Bottas tog segern, men Verstappen är vinnaren

av Anna Andersson

Turkiets GP i Formel 1 2021:

Max Verstappen hade hoppats på att kunna rycka i kampen om VM-titeln i Formel 1.
Det lyckades inte.
När sex deltävlingar återstår skiljer det sex poäng i kampen om årets mästerskap.

Turkiets GP i Formel 1 2021
Årets första seger för Bottas (TT)

Valtteri Bottas starten på den blöta racerbanan i Istanbul. Han gjorde allt han kunde för att hålla Red Bulls Max Verstappen bakom sig och hjälpa Mercedeskollegan Lewis Hamilton att ta ett par extra poäng i kampen om VM-titeln.
Det räckte för att han skulle vinna Turkiets GP i Formel 1 2021, vilket var hans tionde GP-seger.
– Det var ett tag sedan, säger finländaren efter årets första seger.
– Jag tror att det var mitt bästa lopp någonsin, bortsett från ett litet misstag så gick allt helt enligt planen. Det känns som en välförtjänt seger.

Fördel Verstappen efter Turkiets GP i Formel 1 2021

Bakom honom slutade Verstappen tvåa och Sergio Perez, Red Bull, trea. Det gör att Verstappen går om Hamilton i toppen av mästerskapet. Han har en ledning på sex poäng när sex tävlingshelger återstår.
– Det var allt annat än enkelt i dag och det handlade om att hantera däcken, inte om att trycka på. Det verkade som om Valtteri hade bättre fart, men jag är glad över den här andraplatsen. Det är så enkelt att göra misstag i den här typen av väderförhållanden, säger Verstappen.

När han efter loppet får frågan om  vasd som var svårast svarade han:

– Att hålla mig vaken. Det handlade enbart om att hantera däcken.
Hamilton startade på position elva sedan han bytt en komponent i motorn och arbetade sig upp genom fältet, med sina intermediates tog han sig upp till plats tre och han valde att stanna ute på banan ända till dess att sju varv återstod av loppet. Då plockade Mercedes in honom i depå för nya intermediates, Hamilton ifrågasatte beslutet men följde ordern och tappade två placeringar och väldigt mycket fart.
Det gjorde honom riktigt irriterad.
– Jag skulle inte ha kommit in. Jag sa till er, skällde Hamilton över radion.
– Lämna mig nu i fred.

Ericsson ifrågasätter Mercedes strategi

Hamilton var inte den enda som var irriterad över Mercedes initiativ. Även den tidigare F1-föraren Marcus Ericsson reagerade starkt på sociala medier.
– Varför gav Mercedes bort den pallplatsen? Det verkade som om Hamilton hade det under kontroll.

I kampen om VM-titeln går nu vidare till nästa omgång, i Austin om två veckor. Det är en bana som brukar passa Mercedes väldigt bra och Hamilton har vunnit fem GP-lopp i Texas.
– Det har varit en jämn kamp hela året och jag är övertygad om att det blir en bra fajt med Mercedes i Austin också, säger Verstappen.
– Vi måste fortsätta att pressa oss, förbättra oss och sedan får vi se hur långt det räcker när säsongen är över.

Resultatet i Turkiets GP finns här.  Resultatet i VM-sammandraget finns här.

Ferraris comeback i Turkiet GP i Formel 1 2021

Turkiets GP i Formel 1 2021
Sainz avancerade från sista ruta till poäng (TT)

Ferraris Charles Leclerc bytte motor i Ryssland för två veckor sedan. Han visade att han är en man som kan slåss om pallplatser när han slutade fyra i Turkiets GP 2021. Hans kollega Carlos Sainz bytte motor i Turkiet och köre upp sig till plats åtta. Efter Daniel Ricciardos misslyckade kval lyckades McLaren bara ta poäng med en av sina bilar och i märkes-VM skiljer det nu fyra och en halvpoäng mellan McLaren som är trea och Ferrari som är fyra.

Det är också en brutalt spännande fajt.

Notera också Esteban Ocons insats, han körde hela racet på intermediates, utan att gå in i depå. Det gav honom en tiondeplats. Kollegan Fernando Alonso hade en bra  startpositon, men gjorde en miss sedan han haft kontakt med Pierre Gasly i starten och gick i mål som  16:e man. Det var  en missräkning .

Här är resultatet i konstruktörsmästerskapet.

Håll utkik på bloggen för uppdateringar och eftersnack efter Turkiets Grand Prix i Formel 1. Det kommer, törs jag lova.

Här hittar du också mitt tips inför säsongsavslutningen, där finns även datum och starttider.  Skriv in dem i kalendern.

Om du missade fredagens nyheter kring Marcus Ericssons framtid hittar du dem här.

Tack för att du läste ända hit.

Spänning inför Turkiets GP

av Anna Andersson

Får vi snart se Andretti Autosport i Formel 1? Det är dagens stora fråga. Men innan vi tar hand om den är det först dags att fokusera på kvalet till Turkiets GP.

Hur långt kan Lewis Hamilton ta sig upp genom fältet?
Och hur mycket kan Valtteri Bottas hjälpa honom?
Det är de två stora frågorna efter kvalet till Turkiets GP.

Snabbast i kvalet, men startplats 11 (TT)

Lewis Hamilton var snabbast i kvalet till Turkiets Grand Prix, men eftersom han har en bestraffning med sig eftersom han bytt en komponent i sin power unit flyttas han ner till plats elva. Det gör att Bottas startar från pole position, med Max Verstappen, Red Bull i andra startposition medan tredje led delas av Charles Leclerc, Ferrari och Pierre Gasly, AlphaTauri.

Nöjd Verstappen

Max Verstappen, som är två poäng efter Lewis Hamilton i sammandraget, var ganska nöjd.
– Det var svåra förhållanden under inledningen av kvalet. Med tanke på hur det såg ut under träningarna igår har vi gjort någonting bra i dag i alla fall, säger Max Verstappen efter kvalet.
– Nu får vi se hur vi ser ut i racet. Det verkar som om det är ett rätt stort däckslitage här. Jag ska försöka ta så många poäng jag bara kan.

Red Bull hyllar Honda (TT)

För Mercedes var kvalresultatet det bästa tänkbara. Teamet har Valtteri Bottas i pole position. Stallet förhoppnings är att han ska kunna raca Max Verstappen.

Samtidigt startar Hamilton från bästa möjliga startposition, med tanke på hans bestraffning.
– Det är inte enkelt att köra om här och vi har samma däck i allihop. Det kommer att bli svårt att köra om killarna framför, konstaterar Lewis Hamilton efter kvalet.
– Vi får se vad vi kan göra. Vi har den långa rakan på baksidan och vi får se vad vi kan lyckas med där.

Spänning i Turkiet

Hamilton har fyra bilar med Red Bull anknytning framför sig. Därför blir det ingen enkel uppgift att ta sig upp till pallen i morgon. Turkiets Grand Prix startar klockan 14.00 i morgon söndag.

Det största misslyckandet i kvalet till Turkiets GP stod Daniel Ricciardo för. McLarens förare lyckades inte ta sig vidare från Q1.

Vi fick se ett intressant spel av Ferrari, där teamet lät Carlos Sainz köra Q1 trots att han ska starta i sista led. Den insatsen bidrog till att peta ner Ricciardo till plats 16 och ge australiern respass i Q1. Det var inte helt oviktigt för Ferrari som  slåss med McLaren om plats tre i märkesmästerskapet.
Ett plus till Mick Schumacher tog sig vidare till Q2, det var ren och skär glädje hos Haas efter den framgången.
Hela startuppställningen hittar du här.

Andretti Autosport i  Formel 1?

Får vi snart se Andretti Autosport i Formel 1? Redan i mars avslöjade den förre världsmästaren Mario Andretti för mig att hans son var intresserad av att köpa ett F1-team.
– Min son Michael tittar på möjligheten att köpa ett existerande team så snart något är till salu, sa han då.
Den artikeln läser du här.
Nu pratas det enormt mycket om att Andretti är på väg att ta över Alfa Romeo. Enligt RaceFans.net är Michael Andretti på väg att ta över 80 procent av Islero Investments till en kostnad av 350 miljoner Euro.

Andretti Autosport i Formel 1
Michael, Marco och Mario Andretti (TT)

Det skulle ge honom kontroll över Sauber Motorsport och Sauber Engineering och vi skulle få se en klassiker Aundretti Autosportr i Formel 1.
– Jag kan inte säga någonting om det, sa Frederic Vasseur, stallchef hos Alfa Romeo, under fredagens presskonferens i Turkiet.
– Det är inte mitt område. Jag är VD och teamchef, den typen av samtal förs med delägarna och ni måste fråga den.

Colton Herta och Valtteri Bottas?

Andretti Autosport är ett tungt namn inom amerikansk racing. Teamet körs i IndyCar, Indy Lights, det finns representerat i Formel E, Extreme E, två olika kategorier av IMSA och Australiensiska Super Cars. Enligt de senaste ryktena ska representanter för ägarna till Sauber/Alfa Romeo och Andretti Autosport träffas i Austin när Formel 1 kör där om ett par veckor.
Alfa Romeo har en förare klar till nästa år, Valtteri Bottas. Vem som är den andra föraren är inte klart. Det har snackats om kinesen Guanyu Zhou som har ett starkt ekonomiskt stöd, men med en amerikansk ägare är det troligare att de vill se en amerikask förare i teamet.

Vad sägs möjligen om Colton Herta?
Det är ett spännande rykte, 21-åringen är en toppförare i IndyCar. Han vann de två avslutande racen under årets säsong och slutade femma i mästerskapet. Han tillhör också Andretti Motorsport och anses vara en stor talang. Den stora frågan är väl om han har tillräckligt med poäng för den superlicens som krävs i Formel 1, men det är å andra sidan en utmaning som kan lösas…

Gillar du IndyCar? Jag hade ett längre samtal med Marcus Ericsson i går. Här berättar han om sina spännande planer för 2022.

Marcus Ericsson avslöjar planen för 2022

av Anna Andersson

Marcus Ericsson kör IndyCar 2022.
Svensken avslöjar att kontraktet med mästarteamet Chip Ganassi är undertecknat – och att han satsar på att köra Daytona 24-timmars.
– Målet är att vinna mästerskapet nästa år och mer körning ska hjälpa mig att nå dit, säger svensken.

Marcus Ericsson kör IndyCar 2022
Två segrar för Ericsson 2021 (TT)

Efter sin tredje säsong i Indycar, sin andra med Chip Ganassi Raicing, är Marcus Ericsson nöjd. Han slutade sexa i mästerskapet, vann två deltävlingar och efter en olycklig inledning var han en av de förare som tog absolut flest poäng efter Indy 500 och fram till säsongavslutningen.
– Man ska aldrig säga att man är helt nöjd när man inte vinner. Samtidigt har jag fortsatt att utveckla mig i år och fått mitt riktiga genombrott. Jag visar att jag håller en nivå, som jag, på grund av materialet, inte kunde visa under mina fem år i Formel 1. Där kunde jag inte slåss om pallplatser och segrar. Det kan jag här och nu är mitt stora mål att vinna mästerskapet, säger 31-åringen från Kumla till Sportbladet.

– Sett till min utveckling har jag varit 17:e, 12:e och sexa i mästerskapet. Det betyder att nästa steg är att slåss om titeln. Det är min målbild och den med den går jag in i säsongen.

Marcus Ericsson kör IndyCar 2022

Men för att lyckas med det behövde han skriva ett nytt kontrakt med Chip Ganassi Racing och nu avslöjar Ericsson för Sportbladet att kontraktet är undertecknat.
– Nu är det äntligen klart. Kontrakt är en knepig sak och det är många saker som ska uppfyllas. Vi har diskuterat länge, men nu är det äntligen signerat och vi kan fortsätta bygga mot framtiden. Det känns jättekul, säger Ericsson.
– Jag har visat att jag kan leverera och Chip säger alltid att han gillar vinnare och vill ha förare som vinner race. Så resultaten i år har betytt mycket.

Ericsson hade länge femteplatsen i mästerskapet, men en avåkning i finalen gjorde att han både stukade tummen och tappade sjätteplatsen  till Colton Herta som vann säsongens två sista lopp. Svenskens teamkollega Scott Dixon slutade fyra i IndyCar medan Alex Palou, nykomling i teamet, vann mästerskapet.
– Hemligheten bakom framgångarna är att vi har haft ett sådan god stämning i teamet, en jäkla skön känsla. Det är unikt, jag har aldrig varit med om det tidigare. Givetvis vill vi slå varandra, men kan inte jag vinna vill jag att någon av mina teamkompisar ska göra det. Den känslan har pressat oss framåt som team.

•Ser föraruppställningen likadan ut nästa år?

– Chip pratar aldrig kontrakt, men den informationen har vi fått. Sedan är väl frågan om Jimmie Johnson ska köra hela serien eller utvalda delar.

•Hur ska du lyckas höja dig ytterligare till nästa år?

– En nyckel är att bli bättre i depån, där tappade vi väldigt mycket under början av säsongen och det har man inte råd med om man ska slåss om mästerskapet. Sedan måste jag fortsätta att utveckla mig i kvalen. Jämför man Alex, som vann mästerskapet, med mig så har han kvalat in som sjua i snitt, jag som tolva. I racen har vi hållit samma nivå, däremot ligger jag efter i kvalfart.

En annan nyckel handlar om ovalrace. I år var det fyra ovalrace, till nästa år återvänder ovalen i Iowa till programmet och blir en dubbelhelg. Samtidigt försvinner ett av loppen på ovalen i Texas vilket gör att det är fem ovallopp. Indy 500 ger som vanligt dubbla poäng.
– Ovalerna har varit mitt största problem. Jag har tappat närmare 100 poäng bara där, säger Ericsson.
– Visst hade vi missflyt i Texas när jag låg sexa och vi tappade ett hjul. Vi hade problem med bränslet under Indy 500 och sedan var det Gateway. Vi måste arbeta med ovalpaketet off-season, jobba med simulator och med teamet. Det kommer att bli extra fokus på ovaler 2022.

•Vad kan du göra för att förbättra din körning?

– Min plan är att köra sportvagn. IndyCar har så få tester att jag måste hålla i gång körningen hela året och jag vill köra Daytona 24-timmarslopp. Det är inte i hamn än, även om jag har goda förhoppningar. Det är många Indyförare som kör den kombinationen, men fokus kommer fortfarande att vara Indycar.

Marcus Ericsson kör IndyCar 2022
Ericsson och teamägaren Chip Ganassi (TT)

Teamt med fokus på Indy 500

Chip Ganassi Raicng har vunnit mästerskapet två år i rad, men vid sidan av mästerskapet finns det ytterligare en stor seger att ta inom amerikansk formelbilsracing. Klassikern Indy 500 och nästa år är det tio år sedan Dario Franchitti gav Chip Ganassi Racing segern i det klassiska loppet.
– Det är många år sedan nu som teamet vann Indy 500. Det är ändå så pass stort inom IndyCar och min känsla är att dags att vara starka i ”Month of May” så att Chip Ganassi Racing kan vinna Indy 500.
•Menar du att det blir en fokusflytt från mästerskapet till det här fantastiska racet i maj?
– Det gäller ju att ha en balans där. Vinner du Indy 500 är det dubbla poäng och det ger ju en jäkla skjuts i mästerskapet, säger Mmarcus Ericsson.

– För mig ligger full fokus på att ta titeln 2022.

Formel 1 i Turkiet

F1 tävlar i Turkiet den här helgen. Det är nu sju lopp kvar i bataljen mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen. Hamilton har bytt en komponent i sin power unit (ICE) och flyttas ner tio platser i starten av söndagens race.  Även Carlos Sainz, Ferrari, har en bestraffning. Han har hämtat sin fjärde power unit, en uppdaterad version av den tidigare motorn och startar sist. Mer om F1 inför helgens tävling läser du här.

Där finnns också mitt tips hur säsongen slutar – bana för bana.

I veckan blev också Oliver Solberg klar för WRC 2022. Jag fick ett långt samtal med honom också och den artikeln läser du här.

Sida 1 av 291
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB