Startsida / Inlägg

Han gör sitt sista race i Brasilien

av Anna Andersson

I morgon kväll drar det igång. Tänkte att vi skulle kika lite på förutsättningarna inför helgen.
Red Bull bör säkra konstruktörsmästerskapet, om ingenting oväntat händer, och i förarmästerskapet kan Sebastian Vettel bli världsmästare i sitt 100:GP.
Detta om allt går hans väg, men ingenting fungerar för Fernando Alonso.
Det är knappast troligt. Personligen tror jag att avgörandet kommer i Brasilien nästa vecka.
Det sägs att Ferrari har gjort ytterligare ett aerodynamiktest inför helgens lopp och kommer med uppdateringar till både bakvinge och diffusorn. Red Bull har så klart uppdaterat bilen de också och dessutom känns det som om banan kommer att passa RB8 mycket, mycket bra.
Tungan på vågen kan mycket väl bli McLaren som hade en tung helg i Abu Dhabi, men där båda förarna vill avsluta säsongen betydligt bättre än så.
– Efter en mycket stark start, men till slut ändå tung helg i Abu Dhabi vet jag att både Jenson och Lewis är otroligt motiverade inför helgen och de vill föra oss tillbaka till prispallen, säger Martin Whitmarsh.
Även Lotus, som vann senast, kommer med nyheter. Man fortsätter att arbeta med Coandasystemet och enligt teknikchef James Allen kom man långt med det arbetet under juniortesterna och han räknar med att man kan få ytterligare sex hästkrafter de avslutade två loppen. Dessutom har man gjort en liten förändring på framvingen
•••
Michael Schumacher har inte tagit poäng på fem lopp. Det är första gången i världshistorien….
•••
Mark Webber ser helst att Sebastian Vettel avgör mästerskapet i Austin den kommande helgen, i alla fall vill han att Vettel har så stort försprång som möjligt med sig till Brasilien.
– Austin är en mycket viktig helg, för i Brasilien kan allt hända. Där kan det regna ordentligt och det gör att man är något mer nervös över att köra där . Jag säger inte att det inte kan regna i Austin, men i Brasilien är vädret väldigt nyckfullt och det kan påverka loppet, säger han till Western Australia Today.
•••
FIA förlänger inte kontraktet med chefsläkaren Gary Hartstein, 57. Därmed blir loppet i Brasilien hans 247:e och sista tävling. Han började arbeta inom F1 1997, då arbetade han vid sida av Sid Watkins. 2005 tog han över som chefsläkare.
– Det har varit en erfarenhet som förändrat mitt liv och jag kommer aldrig att glömma det, säger han i ett uttalande, och han påtalar att han inte vet varför kontraktet inte förlängs.
– Jag är inte helt säker på varför man tagit beslutet.
Vem som ersätter är ännu inte klart.
•••
Det kan hända att det inte blir något F1-lopp i Tyskland nästa år. Nürburgring står på tur, men har ekonomiska problem. Hockenheim skulle kunna ersätta, men har ännu inte diskuterat frågan med Ecclestone och snart blir det för ont om tid för att de ska kunna förbereda tävlingen.
•••
I helgen är det dags för stadsloppet i Macau. Både Felix Rosenqvist och Jimmy Eriksson finns på plats. Rosenqvist verkar väl vara på väg mot standardvagnar framöver, han har ju arbetat med Mücke som även har ett team i DTM, medan Eriksson hoppas på att kliva vidare inom Lotus och såsmåningom ta sig hela vägen till F1.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB