Startsida / Inlägg

Hamilton – snabbast någonsin

av Anna Andersson

Det blev en bättre avslutning av kvalet i Bahrain jämfört med kvalet till Australien eftersom Ferrari kunde konkurrera med Mercedes. Det var fyra bilar kvar på banan när det var fem minuter kvar av Q3, men ändå är jag inte helt övertygad om det nya kvalsystemet. Lewis Hamilton tog sin 51:a pole position, en minut innan tiden hade runnit ut.
Om jag får önska hade jag gärna sett en fajt ända in till målflaggan vinkats. Frågan är hur man ska lösa det problemet, behöver teamen fler set däck eller är det läge att korta tiden i de olika kvalomgångarna.
Eller är det läge att plocka fram en helt annan lösning?
Precis som jag skrev i går är det ett nytt möte mellan Bernie Ecclestone, FIA:s president Jean Todt och teamen i morgon och inte ens Ecclestone är övertygad av att det nya systemet är rätt. Återigen kritiserar han kritiserar F1 och hävdar att det är som Rolling Stones utan Mick Jagger.
– Vi levererar ingen bra show just nu. En barnfamilj måste betala för att se F1, men föreställ dig att de köpt biljetter till Rolling Stones och Mick Jagger kan inte sjunga och de andra kan inte spela. Det hade de inte varit nöjda med. De hade gnällt över att de inte hade fått de som de hade betalat för, säger han till BBC.
Han tror inte att det blir någon återgång till det kval som användes under 2015.
– Vilket alternativ är det? Varför ändrade vi det egentligen?, säger han.
– Kanske ändrar vi det till ett helt annat system.
Vad tycker du?
•••
Nico Rosberg var övertygad om att hans varv räckte till pole position, men han fick stryk av Lewis Hamilton som drog till med ett perfekt varv när han behövde det som mest. Imponerande av Hamilton att plocka fram det sista lilla i det allra sista försöket när han har fått stryk av Rosberg typ varje var hela helgen. Faktum är att ett kvalvarv aldrig har varit snabbare i Bahrain, den tid som tidigare var snabbast i Bahrain, Mark Webbers 1.29,527 från 2005 sattes på ett träningspass.
Hur mycket är 77 tusendelar? Enligt Mercedes presstalesman så handlar det om en billängd på ett varv.
Även om motorerna inte låter så mycket är bilarna nere på sådana tider som man körde med V10:orna.
Det är positivt.
Vill du läsa mer om kvalet gör du det här:
•••
Daniel Ricciardo var otroligt nöjd med sin femteplats. Han bäst efter Mercedes och Ferrari, en imponerande insats med tanke på att Renault inte har den starkaste motorn.
•••
Stoffel Vandoorne kvalade ut Jenson Button. Han flögs in från Japan för att ersätta Fernando Alonso och inledde med att kvala ut en världsmästare som kört F1 sedan han själv gick i lågstadiet.
– Q1 var bra och då fick jag ut max ur bilen, men i Q2 var allt annorlunda. Jag vet inte alls, jag kände det direkt när jag lämnade garaget. Vi måste ta reda på vad det är, säger Button när han möter media efteråt.
•••
Haas och Romain Grosjean imponerade i Australien, kvalade bra i Bahrain och det amerikanska stallet har stora drömmar. Jag träffade nyligen teamets ägare Gene Haas och här berättar han om vilka mål han och hans stall har.
•••
Pascal Wehrlein vann DTM; men efter den segern snackades det mycket om att den förare Mercedes vill ska vinna DTM vinner också DTM. Nu är killen i F1 och han imponerar i sin Manor.
•••
d_reinhard_bah_16_136-2Marcus Ericssons teamkollega Felipe Nasr var föste man att lämna kvalet till Bahrains GP. Han startar med andra ord sist i morgondagens race. Kevin Magnussen gjorde en förseelse under träningen och startar från depån i morgon.

•••
Nico Rosberg hyllas i Tyskland. Inte för att han leder VM utan för att han hoppade i Medelhavet och räddade en femåring som var på väg att drunkna. Rosberg tvekade inte, han hoppade i och räddade livet på pojken.
•••
Notera att racet startar kl 17.00 i morgon

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB