Startsida / Inlägg

Så avgörs VM-kampen

av Anna Andersson

Lewis Hamilton gjorde allt han kunde.
Det räckte till pole position i Brasiliens GP och det är lätt att förstå att han var var väldigt nöjd efteråt. Vinner han i morgon så skjuts avgörandet upp ännu två veckor – och för övrigt så vann han årets kvaltävling mot Rosberg. Läget inför årets sista race är 11-9 till Hamilton.

Formula One - F1 - Brazilian Grand Prix - Circuit of Interlagos, Sao Paulo, Brazil - 12/11/2016 - Mercedes' driver Lewis Hamilton of Britain celebrates pole position after the qualifying session. REUTERS/Paulo Whitaker
Foto: REUTERS/Paulo Whitaker

Hamilton har kört imponerande bra de två senaste loppen och vunnit dem, i Brasilien fortsatte han att visa god form och vann det väldigt jämna kvalet. Nu har han fortfarande goda möjligheter att ta sin fjärde VM-titel – men då behöver han vinna loppet i morgon. Vinner Rosberg är säsongen nämligen avgjord.
Här nedan har du en sammanställning av förutsättningarna:

Rosberg blir världsmästare i Brasilien om han…
… vinner loppet.
… blir tvåa och Hamilton missar prispallen.
… blir trea och Hamilton inte är bättre än sexa.
… blir fyra och Hamilton inte är bättre än åtta.
… blir femma och Hamilton inte blir bättre än nia.
… blir sexa och Hamilton inte blir bättre än tia.
… tar sig in på någon av de sex första platserna och Hamilton blir utan poäng.

Hamilton kan hålla liv i VM-kampen om han….
… vinner loppet.
… slutar tvåa eller trea och Rosberg inte vinner.
…  slutar fyra eller femma och Rosberg inte är bättre än trea.
… slutar sexa eller sjua och Risberg inte står på prispallen.
… slutar åtta och Rosberg inte är bättre än femma.
… slutar nia och Rosberg inte är bättre än sexa.
… slutar på plats tio och Rosberg inte är bättre än sjua.
… blir utan poäng och Rosberg inte är bättre än sjua.

På något sätt känns det som om Hamilton har ett grepp just nu. Som om han är starkare mentalt och någonstans så känns det som om Rosberg – även om han låter sammanbiten – kommer med allt fler klyschor, säger samma sak på varje presskonferens och börjar tvivla på sig själv.
Det kan vara väldigt farligt. grejen är ju den att han vinner titeln om han är tvåa bakom Hamilton i de två lopp som återstår – men börjar han tvivla och är trea i ett av dem – ja då är det kört.
Det står mycket på spel nu.

Här har du killarna som var etta, tvåa och trea i kvalet.

Kul för Kimi Räikkönen som återigen visade att han hör hemma i F1.

Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (C) waves after grabbing pole position ahead of title rival and Mercedes teammate Nico Rosberg (L) and Scuderia Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen during the qualifying session of the Formula One Brazilian Grand Prix, in Sao Paulo, Brazil, on November 12, 2016. / AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL
Foto: AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL

•••
Marcus Ericsson och Sauber hade ett tufft kval. Ericsson bytte motor under det tredje passet, och den gamla motorn gav honom ingen extra fart. Han och teamkollegan Felipe Nasr var 20:e och 21 i kvalet vilket ger dem näst sista och sista startled..
Det gör att det kommer bli extremt svårt att nå den där tiondeplatsen som skulle ge den där poängen som är så viktig ekonomiskt. Jag har skrivit det flera gånger, men  gör det igen – det skiljer runt 300 miljoner kronor mellan plats tio och elva i märkes-VM.
Manor har en poäng, från Österrikes GP, Sauber har noll inför de avslutande 611 kilometerna av säsongen.
– Det har varit en väldigt tuff helg, det började redan med att jag snurrade på den andra träningen vilket gjorde att mina mediumdäck förstördes och jag körde ungefär hälften så mycket som alla andra, säger han till Viasat Motor.
– Under det tredje passet gick motorn sönder och jag körde inte något varv. Det var tufft eftersom det är 25 grader kallare i asfalten i dag jämfört med i går. Samtidigt är jag nöjd med att jag slog Felipe. Hade det varit en normal helg hade jag kunnat slåss med killarna framför.
Enligt väderprognosen kan det regna i morgon och Marcus Ericsson hoppas på ett blött race.
– Jag tror att det skulle gynna oss, säger han.

•••

Annars kan vi berätta att…
….Mercedes i morgon kan ta sin 50:e seger sedan hybridmotorerna infördes 2014.
… Mercedes stallchef Toto Wolff har ringt till Max Verstappens pappa Jos för att försäkra sig om att  Max inte ställer till med någonting som kan påverka utgången av VM.
…Red Bull hoppas att väderprognosen slår in och att det regnar i morgon.
– För vår del vore det bästa som kunde hända att det är blandade väderförhållanden, säger stallchef Christian Horner till Sky Sport.
…Bernie Ecclestone har träffat Brasiliens president för att diskutera framtiden för Brasiliens GP. Det finns ett kontrakt inför de kommande åren, men Ecclestone kräver en renovering av anläggningen. Om det inte sker så kan han bryta kontraktet. Enligt rapporter från Brasilien finns det inga statliga pengar för den typen av renovering som Ecclestone kräver, men nu diskuterar man om banan ska privatiseras.
– Om banan kan dra fördel av att privatiseras är jag absolut för det, säger Williams brasilianske förare Felipe Massa.
– Men om det finns andra anledningar till att privatisera banan, så som det var i Rio de Janeiro är jag emot det.
…det sportsliga reglementet ska diskuteras när F1:s strategigrupp träffas den 16 november och Bernie Ecclestone vill förenkla reglementet.
– Våra regler är för komplicerade, säger han.
– Vi kommer att be FIA att de vid nästa möte för alla regler enklare. Alla människor ska förstå dem, jag förstår dem inte längre.
Han var enormt irriterad över hur det såg ut i Mexiko. Där stod Sebastian Vettel som trea på prispallen, trots att han gick i mål som fyra, men en stund senare blev han bestraffad och Daniel Ricciardo som gick i mål som femma slutade på plats tre.
•••

Jenson Button, the new Formula One motor racing World Champion, indicates that he is number one, while attending his first public appearance since winning the championship in Brazil, at Bluewater shopping centre in Kent, England Tuesday, Oct. 20, 2009. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Så glad var han när han vann sin VM-titel i Brasilien 2009. Foto: TT

Det blir ingen F1 för Jenson Button nästa år, däremot tänker han köra GT-bil och rallycross, men då handlar det inte om VM i rallycross utan om den amerikanska serien.
– Det blir ingen hel serie nästa år, men i framtiden ska jag absolut köra hela mästerskapet. Rallycrossen växer enormt när nu Audi lämnat WEC och Volkwagen hoppas av WRC, även om ingen av de tillverkarna satsar enbart på rallcrossen kommer den grenen att dra fördel av att man lämnat andra satsningar, säger Button.
•••
Racestart kl 17.00 i morgon.
Vi hörs då.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB